26 / 11 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Saraçoğlu Mahallesi'nin yıkılması konu değil!

 Erdoğan Bayraktar: Saraçoğlu Mahallesi'nin yıkılması konu değil!

Erdoğan Bayraktar, Saraçoğlu Mahallesi'nde yapılacak çalışmalara ilişkin, ''Yıkılması söz konusu değil. Ancak ayakta duramayan binalar varsa bunlar aslına uygun yeniden yapılabilir. Onun dışında herhangi bir şey yapmak mümkün değil'' dedi






Bakan Bayraktar, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri'' öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.


Devlet Mahallesi'nin yıkılacağı ve orada bir rant alanının oluşturulacağı iddialarının sorulması üzerine Bakan Bayraktar, Ankara'da Saraçoğlu diye bilinen yaklaşık 100 dönüme yakın yerin, cumhuriyetin ilk dönemlerinin en önemli eseri olduğunu söyledi.


Buranın, yeşilliği bol ve kültürel sit özelliği bulunan bir bölge olduğuna işaret eden Bakan Bayraktar, ''Bölge, şu anda dökülüyor. Bizim burayı ihya etmemiz lazım. Burada kafeteryalar, sergi alanları, butik oteller, gezi alanları, yeşil alanların artırılacağı bir yer yapılması lazım. Buranın yıkılması söz konusu değil, yıkılamaz. Birinci derece tarihi sittir, arkeolojik sittir. Bu bakımdan yıkılması söz konusu değil. Ancak ayakta duramayan binalar varsa bunlar aslına uygun yeniden yapılabilir. Onun dışında herhangi bir şey yapmak mümkün değil'' diye konuştu.


Bakan Bayraktar, Ankara'nın marka değerini artırmak ve başkente katma değer kazandırmak için buranın restore edilmesi ve aslına uygun yenilenmesi gerektiğini anlattı.


Bu doğrultuda adım attıklarını ve çeşitli mimari gruplara proje çizdirdiklerini, ilerleyen günlerde yarışma da düzenleyeceklerini belirten Bakan Bayraktar, şöyle devam etti:


''Burayı inşallah Ankaramıza kazandıracağız. Burada oturan kiracılar da mağdur olmayacaklar. Evi olmayan kiracılar. Evi olup da kiracı olarak orada oturan arkadaşlarımız da var. Evi olmayıp da orada kiracı olarak oturan arkadaşlarımızın da durumunu dikkate alıyoruz. Okullar kapandıktan sonra onlara da ev bulmak suretiyle yenilemesini mutlaka yapacağız. Yenileme işi de 1,5 yıl kadar zaman alacağını tahmin ediyoruz.''


''Ekolojik şehirlerin ilki Ankara'da kurulacak deniliyor. Bunun yeri belli mi?'' sorusu üzerine Bakan Bayraktar, dünyada devletler kadar, şehirlerin de yarışmaya başladığını söyledi.


Bu bakımdan Türkiye'deki şehirlerin de marka kazanma özelliği olanları ön plana çıkarmaya çalıştıklarını dile getiren Bakan Bayraktar, İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Diyarbakır ve Gaziantep'te bu tür çalışmalarının olduğunu kaydetti.


Bakan Bayraktar, 61. Hükümet döneminde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kurulmasının nedeninin de bu olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:


''Dünyada olduğu gibi dünyada sadece hibrit arabaları girdiği, bisikletlerin kullanıldığı, çeşitli endemik hayatın yeniden canlandırıldığı, floranın zenginleştirildiği bölgeler kuralım istiyoruz. Bunun için ciddi çalışmalarımız var. Dünya çapında yarışmalar yapıyoruz. Geçtiğimiz hafta İstanbul'da bir ihale yaptık. buraya İngiltere'den, Amerika'dan, Fransa'dan çeşitli kuruluşlar katıldı. Aynı şekilde dünyada marka şehirler kurmuş mimarları da çağırıyoruz, bunlardan da bilgi alıyoruz. Bizim yine bakanlık bünyesinde kanunun verdiği sorumluluk ve yetki çerçevesinde Şehircilik Şuramız var. Ahmet Vefik Alp gibi hocaları da getirip, bunun içerisine dahil ettik. İnşallah şehirlerimizi güzelleştirmek, şehirlerimzden kaçak, salaş yapıları, afete dayanıksız yapıları söküp atmak için çok yoğun bir çalışmamız var. Halkın da bilinci ve desteği arttı. bu halkımızın bilinci, desteği ve beklentisi de bizim çalışma azmimiz ve sorumluluğumuz çok ciddi artırmaktadır.''


-Sinop'ta meydana gelen olaylar-


Sinop'ta milletvekillerine yönelik olaylara ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine Bakan Bayraktar, Karadeniz'in ülkenin birliğinden yana olan en önemli bölgelerden birisi olduğunu söyledi.


Türkiye'nin insanlarını hiçbir ayrım gözetmeksizin, gönüllerine bastıklarını belirten Bakan Bayraktar, ''Trabzon ne ise Hakkari odur. Hakkari neyse Trabzon odur. Edirne neyse Trabzon odur. Trabzon'un böyle bir kucaklayıcı, bütünleştirici bir ifadesi var. 'Bize her yer Trabzon' sözü kuru bir söz değil. Bu yıllardan beri, Trabzon'un tarihi derinliklerinden gelerek, özümlene özümlene, süzüle süzüle, balın poleni gibi gelen bir sözdür. Bize her yer Trabzon. Bu bakımdan biz Meclis'te grubu bulunan tüm parti milletvekillerine buna BDP'de dahildir. Çok güzel kardeşlerimiz var, o parti içerisinde. O kardeşlerimizin düşünceleriyle bizim düşüncelerimiz örtüşüyor. Türkiye'nin bütünlüğü için, bayrağımızın daha yükseklere çıkması için, devletimizin daha payidar olması için herkes el ele verecek. öyle yonga koparmaya çalışan, kafasının arkasında karışıklık olanlara Türkiye'de yer yok. Bunu özellikle ifade etmek istiyorum.''


Çamlıca Cami'nin projesinin değiştirilmesiyle ilgili sorulara ise Bakan Bayraktar, ''Simge cami olacak'' demekle yetindi.



Geri Dön