23 / 12 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Sıcak paraya ihtiyacımız var

Erdoğan Bayraktar: Sıcak paraya ihtiyacımız var

TOKİ Başkanı Bayraktar, yoksul konutu ve gecekondu dönüşüm projeleri nedeniyle sıcak paraya ihtiyaç duyduklarını söyledi



Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, özellikle yoksul konutu ve gecekondu dönüşüm projeleri nedeniyle sıcak paraya ihtiyaç duyduklarını belirterek "Ama zor durumda değiliz'' dedi. TOKİ'nin finansman açığını, menkul kıymet ihracı veya alacakların satışı yerine, maliyetlerin daha cazip olması nedeniyle kamu bankalarından kredi kullanarak kapatmayı tercih ettiklerini ifade eden Bayraktar, konut üretiminde finansman kaynağını tamamen kendilerinin sağladığını, "Kaynak yaratarak konut yaptıklarını'' vurguladı. Bayraktar, "Kamuya hastaneler yapıyoruz, okullar yapıyoruz, 5 yılda parasını alıyoruz. Konutları satıyoruz, 10- 20 yılda bedelini alıyoruz. Yoksul konutlarını sübvanse ediyoruz. Kentsel dönüşüme harcadığımız para hiç geri dönmüyor. Kentsel dönüşüm uyguladığımız bir sürü yerde konut yapamıyorsunuz. O bölgeler rekreasyon alanına ayrılıyor. Mecburen krediye dayanarak sistemi döndürüyoruz. Erken ödeme kampanyası ile 150-200 milyon lira geliyor. O ayı kurtarıyoruz. Geçen yıl müteahhitlere 3.6 milyar TL ödedik. Açığı krediyle kapatıyoruz" diye konuştu.

'TOKİ'nin finasman sorunu bulunmuyor
TOKİ'NİN alacakları dahil portföy büyüklüğünün 19 milyar lira olduğuna değinen Bayraktar, sıkıştıklarında kamu bankalarından kredi adıklarını, bankalara borçlarının 915 milyon lira olduğunu kaydetti. Bayraktar, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının, TOKİ'nin kredi notunu yükselttiğini de hatırlattı.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Dönüşüm projeleri için sıcak para ihtiyacı

Özellikle yoksul konutu ve gecekondu dönüşüm projeleri nedeniyle sıcak paraya ihtiyaç duyduklarını belirten Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, öte yandan "Ama zor durumda değiliz" ifadesini kullandı.
Konutları, 10 yıldan 20 yıla kadar vade ile sattıklarını, bu nedenle satışlardan gelen paranın, çoğu zaman aylık ödemeleri karşılamadığını kaydeden Bayraktar, şöyle konuştu:
"Hastane yapıyoruz, okul yapıyoruz; parasını 5 yılda alıyoruz. Konutları satıyoruz, 10-20 yılda bedelini alıyoruz.  Kentsel dönüşüm uyguladığımız bir sürü yerde konut yapamıyoruz. Mecburen krediye dayanarak sistemi döndürüyoruz. Erken ödeme kampanyası ile 150-200 milyon lira geliyor. O ayı kurtarıyoruz. Ayda 200-300 milyon gelire karşılık 400-500 milyon lira ödememiz var. Geçen yıl müteahhitlere 3.6 milyar lira ödedik. Açığı kapatmak için mecburen kredi kullanıyoruz."
Bayraktar, gelir paylaşımı projelerinde  takside bağladıkları alacakların bir bölümünde sorun yaşandığına da dikkat çekti. Bayraktar, ödeme sıkıntısı çekenlere ticari faiz uygulayarak, taksit ödemelerini ertelemeye çalıştıklarını vurguladı.

`Kamu daha cazip'
Bayraktar'ın açıklamasında altını çizdiği bir diğer nokta da finansman açığını, menkul kıymet ihracı veya alacakların satışı yerine, maliyetlerin cazibesi nedeniyle kamu bankalarından kredi kullanarak kapatmayı tercih etmeleri oldu. Alacaklar dahil portföy büyüklüklerinin 19 milyar liraya ulaştığını belirten Bayraktar, 2009'da 200 milyon lira borç ödeyerek borçlarını 915 milyon liraya düşürdüklerini ifade etti.
Bayraktar, "Zamanı gelince ödüyoruz. SPK'dan izin aldık, tebliğ yayımlandı gerekirse menkul kıymet ihraç edebiliriz veya alacaklarımızı satabiliriz. Ama yaptığımız çalışmalarda kamu, bankalarından temin ettiğimiz paranın maliyetine göre daha cazip değil. Hemen hemen aynı. Bu nedenle faizini ödeyerek kredilerin vadesini uzatıyoruz. Faizler sürekli düşüyor. Borcumuzu erken kapatmak istiyoruz ama bankalar kabul etmiyor. Parayı almıyorlar. Paraya sıkıştıkça bankalardan kredi kullanıyoruz."

KREDİ NOTU YÜKSELMİŞTİ
Öte yandan, Bayraktar, TOKİ'nin kredi notunun yükseltildiğini hatırlatarak, finansman sağlama konusunda herhangi  bir sorunlarının olmadığını da söyledi. Uluslararası derecelendirme kuruluşlarından Moody's, TOKİ'nin kredi notunu Ocak 2010'da Ba2'ye, Fitch de BB 'ya yükseltmişti. TOKİ, 2009 sonunda hedefi aşarak 410 bin konut üretmişti.

İNDER Başkan Vekili Durbakayım'dan, sıcak para ihtiyacına jet yanıt:
Para musluğunu kendisi kapalı tutuyor
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın kurumun yaşadığı nakit sıkışıklığı yönündeki açıklamaları değerlendiren İNDER Başkan Vekili Nazmi Durbakayım "TOKİ'nin nakit ihtiyacı arsa satışı modeliyle çözülür. Şu anda kendi musluğu kapalı tutuyor" dedi.
"TOKİ'nin bugüne kadar hasılat paylaşımı modeli ile gerçekleştirdiği projelerin hemen hepsinde milyonlarca TL alacağı var. Bunların bir kısmı 20 yıla kadar uzanan vadeli konut satışlarından kaynaklanan alacaklar, bir kısmı ise aynı model çerçevesinde halen satılmayı bekleyen konutlardan kaynaklanan alacaklardır" diyen İNDER (İstanbul İnşaatçılar Derneği) Başkan Vekili Nazmi Durbakayım açıklamasına şöyle devam etti:
"Hasılat paylaşımı şeklindeki ihaleler, paranın yıllara yayılmasına neden oluyor. TOKİ, parasını alabilmek için projenin satışını beklemek zorunda kalıyor. Projedeki her sorumluluğu da yükleniyor. TOKİ'nin sektörden çekilip düzenleyici olması, kuruma maddi ve manevi fayda sağlayacaktır. Buna karşılık ürettiği arsaları nakit sattığı zaman parasını anında nakit olarak kasasına koyuyor. Parayı kentsel dönüşüme de harcayabilir, hastane ve okul da yapabilir. Diğer taraftan müteahhit de parasını aldığı arsada bürokratik işlemlerin kısalmasına bağlı olarak daha kısa sürede proje geliştirir ve satar."
Milliyet

Ödememiz çok ama zorda değiliz

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, özellikle yoksul konutu ve gecekondu dönüşüm projeleri nedeniyle sıcak paraya ihtiyaç duyduklarını belirtirken "Ama zor durumda değiliz" diye konuştu.

Bayraktar, TOKİ'nin finansman durumu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, finansman açığını, menkul kıymet ihracı veya alacakların satışı yerine, maliyetlerin daha cazip olması nedeniyle kamu bankalarından kredi kullanarak kapatmayı tercih ettiklerini söyledi.

KONUTTA 400 BİN HEDEFİ AŞILDI

Geçen yıl sonu itibariyle 400 bin konut hedefini aşarak 410 bine ulaştıklarını, 2011 yılı itibariyle 500 bin konutu öngördüklerini hatırlatan Bayraktar, son dönemde yılda 70-75 bin konut projesi başlattıklarına işaret etti. Finansman kaynağını kendilerinin sağladığını, kaynak yaratarak konut yaptıklarını vurgulayan ve ayda 200-300 milyon gelire karşılık 400-500 milyon ödemeleri olduğunu belirten Bayraktar "Müteahhitlere 3.6 milyar lira ödedik. Alacaklarımız dahil portföy büyüklüğümüz 19 milyara ulaştı" dedi.
Star

TOKİ, para ihtiyacını kamudan karşılıyor
  
TOKİ Başkanı Bayraktar, özellikle yoksul konutu projeleri nedeniyle sıcak paraya ihtiyaç duyduklarını belirtirken, 'Ama zor durumda değiliz' dedi. Bayraktar, finansman ihtiyacını, kamu bankaları kredileriyle kapattıklarını söyledi

Konut üretiminde finansman kaynağını tamamen kendilerinin sağladığını, 'kaynak yaratarak konut yaptıklarını' vurgulayan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, özellikle yoksul  konutlarını sübvansiyonu ve gecekondu dönüşüm projeleri nedeniyle önemli miktarda kaynak ihtiyacı duyduklarını anlattı.

3.6 MİLYAR LİRA ÖDEDİK
Konutları, 10 yıldan 20 yıla kadar vade ile sattıklarını, bu nedenle bu satışlardan gelen paranın, çoğu zaman aylık ödemeleri karşılamadığını kaydeden  TOKİ  Başkanı Bayraktar, şöyle konuştu: 'Kamuya hastane okul yapıyoruz, 5 yılda parasını alıyoruz. Konutları satıyoruz, 10-20 yılda bedelini alıyoruz. Yoksul konutlarını sübvanse ediyoruz. Kentsel dönüşüme harcadığımız para hiç geri dönmüyor. Kentsel dönüşüm uyguladığımız bir sürü yerde konut yapamıyorsunuz. O bölgeler rekreasyon alanına ayrılıyor. Mecburen krediye dayanarak sistemi döndürüyoruz. Erken ödeme kampanyası ile 150-200 milyon lira geliyor. O ayı kurtarıyoruz.
Ayda 200-300 milyon gelire karşılık 400-500 milyon lira ödememiz var. Geçen yıl müteahhitlere 3,6 milyar lira ödedik. Açığı kapatmak için mecburen kredi kullanıyoruz.

Alacaklarımız da dahil portföy büyüklüğümüz 19 milyar liraya ulaştı. Sıcak paraya ihtiyacımız çok var. Buna karşın çok zor durumda değiliz. Sıkışırsak  kamu bankalarından kredi alıyoruz. Geçen yıl, yılın son gününde 200 milyon lira borç ödedik. Bankalara borcumuz 915 milyon liraya düştü. Zamanı gelince  ödüyoruz. SPK'dan izin aldık, gerekirse menkul kıymet ihraç edebiliriz veya alacaklarımızı satabiliriz. Faizler sürekli  düşüyor. Borcumuzu erken kapatmak istiyoruz ama bankalar kabul etmiyor. Parayı almıyorlar. Paraya sıkıştıkça bankalardan kredi kullanıyoruz.''

DIŞARIDAKİ PARA TATLIDIR
''Para ihtiyacımız var, ama kötü durumda değiliz'' diye vurgulayan Bayraktar, arsa satışlarından da önemli kaynak sağladıklarını belirtti. Geçen yıl sonunda Hazine'den şehit kredileri, afet konutları için TOKİ'ye 40-50 milyon lira kaynak aktarıldığını açıklayan Bayraktar, 'Az ama dışarıdan gelen para tatlı oluyor' diye espri yaptı.
Akşam

TOKİ: Sıcak paraya ihtiyacımız var

Aylık gelirlerinin 200-300 milyon TL olduğunu belirten TOKİ Başkanı Bayraktar, 'Ödememiz ise 400-500 milyon TL. Zor durumda değiliz ama projeler için sıcak paraya ihtiyacımız var' dedi

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, özellikle yoksul konutu ve gecekondu dönüşüm projeleri nedeniyle sıcak paraya ihtiyaç duyduklarını belirterek, "Ama zor durumda değiliz" dedi. Bayraktar, TOKİ'nin finansman durumu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, finansman açığını, menkul kıymet ihracı veya alacakların satışı yerine, maliyetlerin daha cazip olması nedeniyle kamu bankalarından kredi kullanarak kapatmayı tercih ettiklerini söyledi.
Konutları, 10 yıldan 20 yıla kadar vade ile sattıklarını, bu nedenle bu satışlardan gelen paranın, çoğu zaman aylık ödemeleri karşılamadığını kaydeden TOKİ Başkanı Bayraktar, şöyle konuştu:

`Mecbur kredi kullanıyoruz'
"Kamuya hastaneleri yapıyoruz, okulları yapıyoruz, beş yılda parasını alıyoruz. Konutları satıyoruz, 10-20 yılda bedelini alıyoruz. Yoksul konutlarını sübvanse ediyoruz. Kentsel dönüşüme harcadığımız para hiç geri dönmüyor. Kentsel dönüşüm uyguladığımız bir sürü yerde konut yapamıyorsunuz. O bölgeler rekreasyon alanına ayrılıyor. Mecburen krediye dayanarak sistemi döndürüyoruz. Erken ödeme kampanyası ile 150-200 milyon lira geliyor. O ayı kurtarıyoruz. Ayda 200-300 milyon gelire karşılık 400-500 milyon lira ödememiz var. Geçen yıl müteahhitlere 3.6 milyar lira ödedik. Açığı kapatmak için mecburen kredi kullanıyoruz. Gelir paylaşımı projelerinde takside bağladığımız alacakların bir bölümünde sorun yaşanıyor. Ödeme sıkıntısı çekenlere ticari faiz uygulayarak, taksit ödemelerini erteliyoruz. Alacaklarımız da dahil portföy büyüklüğümüz 19 milyar liraya ulaştı. Sıcak paraya ihtiyacımız çok var. Buna karşın çok zor durumda değiliz. Sıkışırsak kamu bankalarından kredi alıyoruz. Geçen yıl, yılın son gününde 200 milyon lira borç ödedik. Bankalara borcumuz 915 milyon liraya düştü. Zamanı gelince ödüyoruz."
Geçen yıl sonunda Hazine'den şehit kredileri, afet konutları için TOKİ'ye 40-50 milyon lira kaynak aktarıldığını açıklayan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, "Az ama dışardan gelen para tatlı oluyor" diye espri yaptı. (aa)

Hedef 500 bin konut
Geçen yıl sonu itibarıyla 410 bin konuta ulaştıklarını, 2011 yılı itibarıyla da 500 bin konutu öngördüklerini hatırlatan Erdoğan Bayraktar, son dönemde yılda ortalama 70-75 bin konut projesi başlattıklarına işaret etti. Bayraktar, özellikle yoksul konutlarını sübvansiyonu ve gecekondu dönüşüm projeleri nedeniyle önemli miktarda kaynak ihtiyacı duyduklarını anlattı. Bayraktar, TOKİ'nin güvenilirliği sayesinde çok rahat kredi kullandığını belirtirken, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının, Türkiye'nin kredi notundaki artışa paralel, TOKİ'nin notunu yükselttiğini de hatırlattı. Moody's, TOKİ'nin kredi notunu Ba2'ye, Fitch de BB'ye yükseltmişti.
Radikal


Geri Dön