Erdoğan Bayraktar: Sıva çatlağı olan binalara taşınılabilir!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Vandaki depremde hasar gören ve taşınamaz durumda olan binaların yüzde 90ını tespit ettiklerini, vatandaşların sadece sıva çatlağı olan binalara taşınabileceklerini söyledi
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise depremde ölen hayvanların tazmin edileceğini, isteyen vatandaşlara hayvan, isteyene parasal bedelinin verileceğini bildirdi.
Bayraktar ve Eker, Vanda ortak basın toplantısı düzenledi. Bayraktar, devlet olarak olaya daha çok hakim oldukları bir noktaya
geldiklerini söyledi. Bakanlığına bağlı ekiplerin 3 gündür hasar tespit çalışmalarını sürdürdüklerini, taşınamaz binaların yüzde 90ını tespit ettiklerini kaydetti.
Vatandaşların sadece sıva çatlağı olan binalara taşınabileceklerini kaydeden Bayraktar, bundan sonra isteyene değil yerinde tespit sonucu belirlenen ihtiyaç sahiplerine çadır verileceğini bildirdi. Bayraktar, Kimse buralara çadır için gelmesin" dedi.
Bakan Eker de depremde telef olan hayvanların tazmin edileceğini, isteyene hayvan, isteyene bedelinin verileceğini belirterek, hayvanlarını kestirmek isteyen vatandaşlara ise Et ve Balık Kurumunun yardımcı olacağını bildirdi. Eker, çadır hayvan barınakları kuracaklarını, bunların 20 gün içinde temin edileceğini söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Vandaki depremzedelerden bugünden itibaren gerçek ihtiyacı olanlara çadır vereceklerini belirterek, "Yani bundan sonra isteyene değil kendimizin yaptığı tespitlere göre ihtiyacı olanlara çadır vereceğiz" dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı mehdi Eker ise hayvan barınakları kullanılamaz duruma gelen çiftçilere çadır barınak vereceklerini bildirdi. Bayraktar ve Eker, bazı İTÜ öğretim üyeleri ile birlikte Vanda ortak basın toplantısı düzenledi.
Bayraktar, depremde bugün halkın metanetini koruma, kanaatkarlık ve sakinleşme konusunda belli bir aşama kaydedildiğini belirterek, "Devlet olarak daha çok olaya hakim olduğumuz bir noktaya geldik" diye konuştu. Bakanlığına bağlık ekiplerin 3 gündür yaptıkları hasar tespit çalışmalarında yıkılan ve ön incelemelere göre oturulamayacak durumda olan ağır hasarlı ve hasarlı hane sayısının 5 bin 250 olduğunu tespit ettiklerini, her haneye iki çadır verilmesi durumunda bunun 10 bin 500 çadır anlamına geldiğini ifade etti.
Bayraktar, şöyle devam etti: "Depremin getirdiği şok dalgası, tedirginlik ve artçı sarsıntıların devam etmesi nedeniyle insanlarımız evlerine taşınamadılar. Dün öğleden sonra taşınmaya başladılar. Bugün de bir inşaat mühendisi olarak ifade ediyorum, sıva çatlağı, penceresinde kırık olan binalara taşınılabilir. Taşınılamayacak binaları yüzde 90 oranında tespit ettik ama vatandaşlarımız ben bu binaya taşınabilir miyim, taşınamaz mıyım diye tereddüt ediyorsa Afet Koordinasyon Merkezinde arkadaşlarımız hazır bulunuyorlar, gidip bakabilirler. Önümüz kış. Vanda hava eksi 1 derece civarında. Kışın insanlarımız rahat ettirmek için konteyner sevkiyatına başladık. Bugünden itibaren gerçek ihtiyacı olanlara çadır vereceğiz. Onun dışındakilere artarsa çadır vereceğiz. Yani bundan sonra isteyene değil kendimizin yaptığı tespitlere göre ihtiyacı olanlara çadır vereceğiz. Bol bol çadır vereceğiz. Elimizde 6 bin kadar çadır var. Bugüne kadar 22 bine yakın çadır dağıtıldı. Fakat bundan sonra çok daha disiplinli şekilde çadırları dağıtacağız. Kesinlikle kimse çadır almak için buralara gelmesin. Çadır ihtiyacı olanlar gelerek ya da telefonla bize bildirsinler biz gidip tespit yapacağız ve bizzat kendimiz yerinde vereceğiz. Gelip çadır isteyenlere istediği yerde çadır vermeyeceğiz. Gerekirse çadır diktireceğiz yine vereceğiz ama artık bundan sonra çadır değil kışı rahat geçirmek için konteyner sevkiyatına başlayacağız. Kalıcı konutlar için de çalışmalarımız süratle devam ediyor.
BAKAN EKER
Bakan Eker ise deprem bölgesinde çiftçilerin ihtiyaçlarıyla ilgili çalışmalar yaptıklarını belirterek, çiftçi borçlarının 1 yıl süreyle
ertelenmesinin gerçekleştirildiğini, gıda temini konusunda ise çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti. Deprem sırasında telef olan hayvan sayısının tespit edildiğini, bunların tazmin edileceğini belirten Eker, istenirse hayvan verileceğini ya da bedelinin ödeneceğini söyledi.
Barınak yıkılması veya düzen değişikliği nedeniyle hayvanlarını kestirmek isteyen vatandaşlara da Et ve Balık Kurumunun yardımcı olacağını belirten Eker, Vandaki kurum kombinasına gerekli talimatın verildiğini bildirdi. Eker, şimdiye kadar 45 köyde 3 bin 88 ahır ve hayvan barınağının yıkıldığını tespit ettiklerini, çalışmaların sürdürüldüğünü belirterek, şöyle konuştu: "Barınakları kullanılamaz duruma gelmiş köylerdeki çiftçiler için çadır barınak vereceğiz. İçinde büyükbaş hayvan olarak 30 civarında, küçükbaş hayvan olarak da 100-125 hayvanın barınabileceği çadır barınaklar olacak. Bunlar yaklaşık 140 metrekarelik çadırlar. İklim ve çevre şartlarına uyumludur. En geç 20 gün içinde bunun çok büyük bir kısmını temin edebilecek durumdayız. Gerekli çalışmaları yaptık. İlgili firmalarla görüşüldü. Vatandaşlar hayvanlarını bu barınaklarda uzun süre barındırabilecek."
Eker, gıda temini, dağıtımının hijyenik olarak yapılması konularında bakanlığının çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
BAYRAKTAR: YAPI DENETİMİNDE KİMSENİN GÖZÜNÜN YAŞINA BAKMAYACAĞIZ!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yapı denetimi konusunda artık kimsenin gözünün yaşına bakmayacaklarını, ruhsat eksenli sistem yerine denetim eksenli bir sisteme geçeceklerini bildirdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Van Afet Acil Durum Müdürlüğünde basın toplantısı düzenleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Van, Erciş ve köylerde bakanlık koordinasyonunda, 300 civarında inşaat, jeoloji ve harita mühendisleriyle arazide çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.
Bayraktar, bugün sabah saat 08.30 itibarıyla depremin etkilediği 7 bin 69 binada incelemede yapıldığına işaret ederek, "Bu binalar, 20 bin haneye tekabül ediyor. Bunlardan 5 bin 250 haneye şimdilik girilemeyecek durumda" dedi.
Bugün sabah itibarıyla 523 vatandaşın hayatını kaybettiğini, bin 650 kişinin de yaralandığını bildiren Bayraktar, şöyle konuştu: "Vatandaşlarımız ağır hasarlı olan evlere kesinlikle girmesin. Sağlam olan ama sıva çatlağı, cam kırığı olanlar girsinler. Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsünün raporuna göre artçı depremler giderek azalıyor. Bu rapor doğrultusunda 5in üzerinde bir artçı depremin olma ihtimali çok az. Bu artçı depremler vatandaşları korkutmasın." Hakkaniyet ölçüsünde adaletli bir biçimde vatandaşların yaralarını saracaklarını vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:"En tarafsız ve adaletli bir şekilde gerek gıda konusunda gerek hayvanların yaşatılması, ahırların yapılması, sağlık konusunda geriye kalan eksikler konusunda çalışmalarımız hızla devam ediyor. Başta Van ve Erciş belediyeleri olmak üzere depremden zarar gören belediyelerin İller Bankasına olan borçlarını faizsiz olarak 1 yıl erteliyoruz. Süratli bir şekilde konteynerler ve Mevlana evleri geliyor. Devletin imkanları neyse onu yapacağız. Halkımızın büyük bir katılımıyla yardım kampanyaları var. 55-60 ülkeden yardım talebi geldi. Bu sıcak dost elini uzatan ülkeler teşekkür ediyorum."
Bayraktar, yıkılan binaların mühendislik biliminden yoksun olarak yapıldığını ifade ederek, şunları kaydetti: "Artık bundan sonra kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız. Bundan sonra ruhsat eksenli sistemi kaldırarak, denetim eksenli bir sisteme geçiyoruz. Bundan herkes sorumlu olacak. Binayı yapan müteahhit, yapının fenni mühendisi, teknik müşaviri, denetleme yapması gereken belediye, sorumlu olacak. Sadece lafta değil gerektiğinde teminat almak suretiyle gerektiği yerde cezaları artırmak suretiyle denetimleri artıracağız. Van ve Ercişte kalıcı konutların yapılması için ihale çalışmaları devam ediyor. Tamamı yıkılan 5 köy ile yüzde 70 oranında yıkılan 2 köy olmak üzere, 7 köyümüzü tamamen köy kent niteliğinde yenileyeceğiz. Diğer köylerde yıkılan evlerine, yerine yenilerini yapmak için çalışmalara en kısa sürede başlayacağız."
Bir gazetecinin, yerel yönetimle ilgili sorun yaşanıp yaşanmadığı sorusuna Bayraktar, "Yerel yönetimlerimiz, Van belediyemiz bizim kardeşimizdir. Ufak tefek siyasi sürtüşme olmuşsa bu yanlıştır"diye konuştu.
İTÜ'NÜN ÖĞRETİM ÜYELERİNİ AÇIKLAMALARI
Toplantıya katılan İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayfer Erken, 7 kişilik ekiple dün Vana gelerek çalışmalara başladıklarını ifade etti.
Van Valisi Münir Karaloğlunun talebiyle ilk olarak kamu binalarında incelemelerde bulunduklarını dile getiren Erken, yaptıkları incelemede bazı binaların taşıyıcı sistem olan kolon ve kirişlerinde ciddi bir şey olmadığını, kalitesiz yapılmış duvarlarda ise çatlaklar gördüklerini söyledi.
Bazı binaların ise taşıyıcı sisteminin hasar gördüğünü anlatan Erken, konuşmasını şöyle sürdürdü:"Taşıyıcı sistemi zarar gören binalara girilmemesi gerekir. Fakat taşıyıcı sisteminde sorun yoksa, duvarlarda çatlak varsa ilk aşamada buralar
tamir edildikten sonra girilebilir. Daha sonra kesinlikle takviye güçlendirme yapılmalı. Temel zeminde yaptığımız incelemede ufak tefek oturmalar tespit ettik. Bu sadece ilk gözlemlerimiz. İleriye dönük ayrıntılı çalışmaların yapılması
lazım. Van ve Ercişte incelemelerde bulunacağız."
İTÜ Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetimi Enstitüsünden Yrd. Doç. Dr. Pınar Özdemir ise Van il merkezinde bazı belirgin bölgelerde büyük hasarların olmadığını ifade ederek, psikolojik açıdan çok fazla çatlamış, sıvası dökülmüş, bir evde elbette kimse yaşamak istemediğini ancak taşıyıcı sistemi sağlam olan yapı varken bu yapıların önüne çadır kurmanın gerekli olmadığını söyledi. Taşıyıcı sisteminde hasar olmayan yapılara girilmesi gerektiğini belirten Özdemir, "Gezilerimiz sırasında dilimizin döndüğünce psikolojik terapiyle vermeye çalışıyoruz. Taşıyıcı sisteminde hasar olmayan yapılara girilebilmesi gerekiyor" diye konuştu.
İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Beyza Taşkın da yaptıkları incelemede, kamu yapılarında ve bunlara ait lojmanlarda hasar görmediklerini anlatarak, şunları kaydetti: "Burada sokaklarda yatmaya ihtiyaç yok. Psikolojik bir şey. Taşıyıcı sistem elemanlarını halka anlatmak kolay değil. Artçı depremlerin devam ettiği sürece insanlara evine gir demek kolay bir şey değil. Medyanın da bundan sonra depreme ilgisini kaybetmeden küçük küçük eğitsel programlar yapması yararlı olacaktır. Van şehir merkezinde çok büyük hasar yok, pırıl pırıl çizik olmayan binalar var. Ama ne yazık ki bu binaların da boş olduğunu gördük."
AA