09 / 01 / 2025

Erdoğan Bayraktar yabancılar 1299 mülk haberlerini açıkladı!

Erdoğan Bayraktar yabancılar 1299 mülk haberlerini açıkladı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ''Boğaziçi'nde yabancıların bin 299 mülk edindiği'' iddiasına ilişkin verilerin yanlış yorumlandığını bildirdi



Bakanlık'tan yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarının, haberlerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın bir milletvekilinin soru önergesine verdiği cevapta, ''Boğaziçi'nde bin 299 yabancının mülk edindiğini'' ifade ettiği belirtildi. 

     Haberlerde, Bakan Bayraktar'ın ''söz konusu mülk edinmenin, kamuoyunca Mütekabiliyet Yasası olarak bilinen 2644 sayılı Tapu Kanunu'nun yabancıların taşınmaz alımını düzenleyen 35. maddesinde yapılan değişiklik sonrasında gerçekleştiğini söylediği'' anımsatılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: 

     ''Net sayılar ve bilgiler verilen bu haberlerdeki bilgiler üzerinden yanlış çıkarım ve yorumlar yapılmıştır. Verilerin yanlış yorumlanmasından kaynaklanan bir yanlış bilgilendirme ve anlaşılma söz konusudur. 

     Sayın Bakan'ın ilettiği veriler, 1934'ten bu zamana kadar geçen süreyi içeren verilerdir. Yani haberlerdeki konuya ilişkin veriler, 22 Aralık 1934 tarihinde yayımlanan yabancı gerçek kişilerin taşınmaz edinimlerini düzenleyen 2644 sayılı Tapu Kanunu'ndan bu yana edinilen ve halen sicilde yabancı adına kayıtlı bulunan taşınmazların toplamını ifade etmektedir.'' 

     Açıklamada, 6302 sayılı Kanun'la yapılan değişiklik sonucu bu bölgelerdeki edinimleri görmenin henüz mümkün olmadığı vurgulandı. 

     Yasanın uygulanmasına, Bakanlar Kurulu kararı alındıktan sonra Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nce çıkarılan 6 Ağustos 2012 tarihli genelgeyle başlandığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 

     ''Yabancı gerçek kişi edinimleri ise mevcut uygulamaya göre öncelikle askeri kurumlara sorulmaktadır. Mülklerin; askeri yasak bölgede, güvenlik bölgesinde veya stratejik bölgelerde kalmadığının bildirilmesi halinde genel mevzuata göre talepler karşılanabilmektedir. Bu sorgulama, yaklaşık 1,5-2 aylık bir sürede sonuçlanmaktadır. Yasa uygulamasına geçilir geçilmez yapılan başvuruların sonuçlanması bile Ekim ayı başlarında gerçekleşecektir. Bu bakımdan yasanın yürürlüğüyle oluşan değişimlerin sağlıklı şekilde izlenebilmesi ve değerlendirilebilmesinin en erken Kasım ayı ortalarını bulacağı düşünülmektedir. 

     Özetle, yasa değişikliği sonuçları istatistiklere henüz yansımamış, verilen bütün değerler geçmişten günümüze edinilmiş ve elde mevcut olan taşınmaz bilgilerini içermektedir.'' 

AA


Geri Dön