Erdoğan Bayraktar'dan yabancıya mülk satışı açıklaması!
Gelişen Kentler Zirvesi'nde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Ülkemizin milli birliğini ve bütünlüğünü, kendi değerlerimizi ve tarihimizi korumak suretiyle, yabancılara mülk satışı konusundaki kolaylaştırmayı getireceğiz" dedi
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, milli birliği ve bütünlüğü korumak suretiyle yabancılara mülk satışını kolaylaştıracaklarını bildirdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı himayesinde, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile Zeugma Mozaik Müzesi Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen "Gelişen Kentler Zirvesi"ne katılan Bayraktar, toplantının açılış konuşmasını yaptı.
Konuşmasında, konumu itibariyle çok önemli bir noktada olan Gaziantepin son 8-9 yıldır ciddi şekilde geliştiğini ifade eden Bayraktar, kalkınmanın kişi başına düşen gelirle ölçülmesinin yanı sıra parkları, meydanları, lüks otelleri, müzeleri ile hem kentin hem de insan hayatının kalitesini artırmaya yönelik bir yapıyı taşıması gerektiğini söyledi.
Türkiyenin kalkınma hızının dünyada ilk sıralarda yer aldığını hatırlatan Bayraktar, hava kirliliği konusundaki kimi eleştirileri hatırlatarak, "Sanayi olmadan kalkınamazsın, üretim yaptığın zaman atmosfere karbondioksit ihraç edeceksin. Tabiatın korunmasına artık dünya çok dikkat ediyor. Şu anda bizim değerlerimiz Avrupa düzeyinde, Avrupadan daha iyiyiz. O fazlalık devam etmeyecek, dünyada sera gazı üreten ülkeler arasında birinciliğe falan çıkacak değiliz. Hem kalkınacağız hem doğayı da koruyacağız" diye konuştu. Türkiyenin geliştiğini, dünyada itibar edilen, sözü dinlenmek mecburiyetinde olan bir ülke durumunda olduğunu belirten Bayraktar, 2008 yılında dünyada yaşanan ekonomik krizinin çok hafif etkilerle atlatıldığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şimdi yanı başımızda, Avrupada ciddi bir durağanlık, ciddi bir kriz var. Türkiye olarak ihracatımızın yüzde 50sinden fazlasını Avrupaya yapıyoruz. Böyle bir sıkışıklık var. Türkiyede de bir nebze artık faizler artmaya başladı. Ne oldu faizler artınca Bu inşaat sektörünü vuruyor, konut satılamıyor. Bu bakımdan bizim gelişen dünya şartlarında ve sağlam olan ekonomimizin kendi argümanlarını, cazibelerini öne çıkartarak kalkınmaya devam etmemiz lazım. Suriyedeki olaylar bizim için çok kötü olaylar. Suriye bizim yakınımız, kardeşimiz. Suriyenin nezle olması bizi rahatsız eder, Suriyede bir kardeşimizin burnunun kanaması bizi rahatsız eder. Ama orada şu anda zor bir olay var, bu da inşallah geçecek."
Hükümet olarak, gelişen şehirlere ve ekonomik bakımdan Türkiyeye atak yaptıracak kentlere önem vermek durumunda olduklarını ifade eden Bayraktar, "şehirlerimizin marka değerini artırmazsak, kentlerimizi daha iyi duruma getirmezsek, kalkınmada istediğimiz mesafeyi alamayız. Bugün artık dünyada devletler değil şehirler yarışıyor. İstanbulun marka değeri Türkiyeden çok daha fazla, bugün New Yorkun marka değeri ABDden fazla. Dünyanın süper gücü olan Amerika, New York ile baş edemiyor" şeklinde konuştu.
"Yabancılara mülk satışını kolaylaştıracağız"
Hükümetin 12 Haziran seçimlerine "ileri demokrasi, büyük ekonomi, güçlü toplum, yaşanılır çevre ve marka şehirler, lider ülke" başlıklarıyla girdiğini hatırlatan Bakan Bayraktar, bu doğrultuda şimdi bir dizi yasal düzenlemeler yaptıklarını anlatarak, şunları kaydetti:
"Benim bakanlığım olarak yapmakta olduğumuz yasal düzenlemelerden birisi, mütekabiliyet şartı aranmadan yabancılara mülk satışı. Bizim tabi ki milli birliğimiz önemli, topraklarımız önemli. Bunları peşkeş çekemeyiz fakat baktığımız zaman dünyaya, öz güveni olan ülkelerde mütekabiliyet şartı olmadan satış yapılabiliyor. Amerika yapıyor, İngiltere yapıyor, hatta İngilterede tapu işi bizimkinden farklıdır. Orada tahsis var; 49 yıllık tahsis var, 99 yıllık tahsis var, bunun yanında tapuyla verilen yerler de var. Öbür taraftan bakıyorsunuz Avrupanın birçok ülkesinde mütekabiliyet şartı aranmadan pasaportunuzla gidersiniz oradan gayrimenkul alırsınız. Artık Türkiye kendine öz güveni olan bir ülke. O bakımdan biz, önemli olan yerlerde, özelliği olan bölgelerde, askeri bölgelerde, stratejik öneme haiz olan yerlerde belli bir metre kareye kadar mütekabiliyet şartı, yani o ülkede bizim vatandaşlarımıza gayrimenkul, arazi, arsa satılmasa da biz gelenlere satacağız. Suriyede bizim akrabalarımız var, buradan daire almak istiyorlar, iş yeri kurmak istiyorlar, arazi almak istiyorlar. Körfez ülkelerinden almak istiyorlar, Türk Cumhuriyetlerinden, İngiltereden, Almanyadan diğer ülkelerden almak istiyorlar. Burada bizim bunu kolaylaştırmamız lazım. Bunun cari açığı azaltmaya faydası var, ekonomiyi geliştirmeye faydası var, yatırım getirmek için faydası var. Bir büyük faydası da, paralı yabancı gelecek. Paralı yabancı geldiği zaman bizim tanıtımımızı yapacak, turizm artacak ve bizim Avrupa Birliğine girişimizi artıracak. Ülkemizin milli birliğini ve bütünlüğünü, kendi değerlerimizi ve tarihimizi korumak suretiyle yabancılara mülk satışını kolaylaştırmayı getireceklerini belirten Bayraktar, "Elinde pasaportu ile buradan gayrimenkulü çok rahat alabilecek bir boyutu yakalamak durumundayız."
KENTLERİMİZİ KAÇAK YAPILARDAN KURTARMAK ZORUNDAYIZ
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Büyük şehirlerimizde kentsel dönüşüm yapmak zorundayız. Kentlerimizi kaçak yapılardan, depreme dayanıksız yapılardan kurtarmak zorundayız" dedi. Bakan Bayraktar, Gaziantepte düzenlenen Gelişen Kentler Zirvesinin açılışında yaptığı konuşmada, "2B" olarak adlandırılan arazilerle ilgili yasal düzenlemeyi en kısa sürede çıkaracaklarını belirterek, özellikle riskli alanlarda dönüşüm yapmak için yasa tasarısı taslağını hazırladıklarını ve Başbakanlığa sunduklarını hatırlattı.
"Bu kanunu da çıkaracağız. Burada başta İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa gibi önemli büyük şehirlerimizde kentsel dönüşüm yapmak zorundayız. Mutlaka kentlerimizi kaçak yapılardan, depreme dayanıksız yapılardan kurtarmak zorundayız" diyen Bayraktar, bunun Türkiyede ara teknik eleman artışını getireceğini, hem işsizliğin azalmasına hem de iş kalitesinin artmasına ve iş yaparken zaman kayıplarının azalmasına ciddi katkı sağlayacağını kaydetti.
Türkiyenin dünyada en fazla ihracat malzemesi üreten, en kaliteli inşaat malzemesi üreten ülkeler arasında 3-4ün içinde olduğunu ifade eden Bayraktar, şöyle konuştu:
"Ama bizim mühendis müşavirlik, teknik müşavirlik konusunda sıkıntılarımız var. Türk müteahhitleri olarak dünyada iş almada Çinden sonra ikinci sıradayız ama para getirmede 10 ve 15 arasındayız. Niye Çünkü oyun kurucu biz değiliz. Şartnameleri yapan, oradaki senaryoyu kuran biz değiliz. Onu Avrupa ülkeleri, Amerika kuruyor. Biz gidip adeta onların taşeronu gibi iş yapıyoruz. Onun için para gelmiyor. Türkiyede topyekun ciddi manada kentsel dönüşüm seferberliğini yaparsak bunu yaparken bir yapı denetim kanununu teknik müşavirlik şeklinde yeniden dizayn edip çok daha ruhsatları kolaylaştırma ama denetimi biraz daha ciddi hale getirme noktasında adımlar atabilirsek o zaman bizim müteahhitlerimiz de inşaat firmalarımız da çok ciddi gelişecekler. Her şartta, her ortamda, dünyanın her yerinde iş yapabilecekler. Bu bakımdan Türkiyede işsizliğin azaltılması, kaynakların heba edilmesinin azaltılması, kaliteli üretimin yakalanması noktasında kentsel dönüşümler önemli."
Türkiyenin en kuvvetli dayanakları olan moral değerleri, manevi değerleri ve aile yapısını kaybetmeden gelişmesini sürdürmesi gerektiğini söyleyen Bayraktar, Gaziantepli iş adamları ve kamu yöneticilerini gelişmede gösterdikleri başarıdan dolayı tebrik etti.
Erdoğan Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gelişmiş ülkelere bakınca o ülkede en çok çalışması gereken bürokrasidir. Bürokrasi ben bu milletin hizmetçisiyim, bu memleketin hizmetçisiyim zihniyetini kafasına koyar da o anlayışla çalışırsa mutlu olur. Daha fazla bürokrasiyi elimine etmemiz lazım. Dünyanın en ciddi ekonomisi Almanya, en çok çalışan ekonomisi Japonya. Her ikisinde bürokrasi özel sektörün hizmetindedir. Çalışıyor. Üretiyor. Bizde ne derler Allah hastaneye düşürmesin, Allah hapishaneye düşürmesin, Allah devlet kapısına düşürmesin, bugün git yarın gel... Bu zihniyetlerden mutlaka kurtarmamız lazım."
Bayraktar, devletin üç sac ayağı olan "yargı, güvenlik ve denetimi" güçlendirmesi gerektiğini kaydetti.
"İnşallah faizler düşecek"
Türkiyenin kalkınmasının ve gelişmesinin önündeki engelleri kaldırmak için bir dizi yasa çıkaracaklarını belirten Bakan Bayraktar, "İnşallah faizler düşecek. Türkiyede marka şehirlerin marka değerini artırmak için yeni teşvikler getirmeye çalışacağız. Yeni çıkaracağımız kentsel dönüşüm yasasıyla birlikte özellikle büyük şehirlerimizde, nüfusu 500-600 binin üzerinde olan şehirlerden başlamak üzere, deprem aksı üzerinde olan şehirlerden başlamak üzere Türkiyede dalga dalga bu dönüşümü sağlayacağız."
Terör konusuna da değinen Bayraktar, Türkiyenin artık dünyada bir yıldız olmaya başladığı, dünyada hızla kalkındığı bir dönemde terör belasının verdiği son sıkıntıların çok manidar olduğunu söyledi. Bakan Bayraktar, "Bu hükümet döneminde terör belasının verdiği son sıkıntılar da çok manidardır. Ama inşallah hükümetimiz o noktada da çok ciddi kararlar almıştır, ciddi adımlar atmıştır, atmaktadır. Terörü Türkiyeden söküp atacağız. Terör belasından Türkiyeyi kurtaracağız. 74 milyon insanımızın milli birlik ve kardeşlik içerisinde birbirini kucaklayacak duruma gelmesi şarttır. Bunu sağlayacağız" dedi.
Bakan Bayraktar, Gelişen Kentler Zirvesinin açılış konuşmasını yaptıktan sonra Zeugma Mozaik Müzesini gezdi.
AA