22 / 12 / 2024

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çalışmalarında son durum!

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çalışmalarında son durum!

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: "Arıtma tesisleri, kollektörler, kanalizasyon sistemi 2016 yılında bitecek. Dolayısıyla 2017 yılında da deşarj bitecek. İnşallah 2017 yılı sonunda Ergene, renk de gidince, daha da gözle görülür bir hale gelecek" dedi.



Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Ergene Havzası Koruma Eylem Planı"na ilişkin, "Arıtma tesisleri, kollektörler, kanalizasyon sistemi 2016 yılında bitecek. Dolayısıyla 2017 yılında da deşarj bitecek. İnşallah 2017 yılı sonunda Ergene, renk de gidince, daha da gözle görülür bir hale gelecek" dedi.


Bakan Eroğlu, Devlet Su İşleri (DSİ) 14. Bölge Müdürlüğü'nde düzenlenen Ergene Havzası Koruma Eylem Planı Koordinasyon Toplantısı öncesinde açıklamalarda bulundu.


Ergene'nin Türkiye'nin en önemli bölgelerinden birisi olduğunu belirten Eroğlu, burasının batıya açılan kapı olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde "Ergene'yi kesinlikle kurtarın' diye talimat verdiğini hatırlatan Eroğlu, kendilerini koordinatör olarak görevlendirdiğini ve 15 paketten oluşan büyük bir eylem planı hazırladıklarını açıkladı.


Planla ilgili önemli mesafeler aldıklarına dikkati çeken Eroğlu, hedeflerinin pırıl pırıl bir Ergene olduğunu kaydetti. Nehrin uzunluğunun 283 kilometre olduğunu dile getiren Bakan Eroğlu, "Toplam su potansiyeli, yılda 1,71 milyar metreküp. Bunun, yüzde 78'i yer üstü suyu, yüzde 22'si yer altı suyudur. Havzanın zirai durumuna bakıldığında havza ülkemizin ayçiçeği üretiminin yüzde 61'inin, pirinç üretiminin yüzde 54'ünün, buğday üretiminin yüzde 12'sinin yapıldığı önemli bir havzamızdır. Sadece Ergene değil, Trakya Gelişim Projesi (TRAGEP) hazırladık. Burada özellikle 2019 yılı sonuna kadar TRAGEP'i de bitireceğiz. Orada yapılacak göletler, sulama tesisleri, ağaçlandırma ve erozyon kontrol faaliyetleri var. Bunların tamamı, TRAGEP için 10 milyar TL'lik yatırım yapılacaktır. En büyük yatırım" diye konuştu. 


- "Ergene eski güzel günlerine kavuşacak"

Ergene Havzasının ülke sanayisinde önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Eroğlu, burada 2 bin 37 sanayi tesisi bulunduğunu bildirdi. Bakan Eroğlu, sanayinin yüzde 82'sinin Tekirdağ, yüzde 10'unun Kırklareli, yüzde 8'inin Edirne'de olduğunu belirtti.


Veysel Eroğlu, havzadaki atık su miktarının günde 240 bin metreküpünün evsel olduğunu, 460 bin metreküpünün de sanayiden oluştuğunu ifade ederek, nehre deşarj edilen atık sularla Ergene'nin debisinin 6 katına çıktığını vurguladı. Havzada iyi bir su kalitesine ulaşmak istediklerini dile getiren Eroğlu, hedeflerinin 2016'da 3. sınıf, 2020'de ise 2. sınıf su kalitesine ulaşmak olduğunu söyledi.


Ergene Havzası Koruma Eylem Planı hakkındaki Başbakanlık Genelgesi'nin 13 Haziran 2013 tarihinde yayımlandığını anımsatan Eroğlu, şunları kaydetti:


"Bu, Ergene'yi kurtaracak 15 eylem içeriyor. Bunlar içerisinde dere yatakları temizleniyor, belediyelerin ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri DSİ tarafından inşa ediliyor. Islah Organize Sanayi Bölgeleri kuruldu. Sanayi için müşterek ileri atık su arıtma tesisleri inşa ediliyor. Sanayide daha az su, daha az kirletici ham madde kullanımına geçiliyor. Ergene Havzası ağaçlandırılıyor, erozyonla mücadele ediliyor, Ergene'de planlı döneme geçiliyor, 1/25.000'lik planlar uygulamaya giriyor. Katı ve tehlikeli atık işleme geri kazanım ve bertaraf tesisleri kuruluyor. Zirai kaynaklı kirlilik kontrol ediliyor. Ergene Nehri gerçek zamanlı sürekli izleniyor, denetimler daha da sıklaştırılıyor. Deşarj standartları yeniden düzenlendi, renk standartları getirildi ve Ergene tabii rengine getiriliyor. Havzaya Taşkın Erken Uyarı Sistemi kurulacak, Yer altı suyunun kullanımı kontrol altına alınacak. Trakya'da baraj ve göletler ile sulama tesisleri tamamlanıyor. 28 dere ıslah projesinden tamamlanan 23 proje ile 296 kilometre yatak ıslah edildi. Devam eden 5 proje ile 94 kilometre yatak ıslahı gerçekleştirilecek. Havza genelinde 2009-2015 yılları arasında toplam 19 bin 12 denetim yapılmış olup, 44,2 milyon lira idari yaptırım uygulanmıştır. 862 kuyuya ön yüklemeli, uzaktan kumandalı su sayacı takıldı. Ayrıca 9 baraj ve gölet ile yılda toplam 411 milyon metreküp içme, kullanma ve sanayi suyu temin edilecek. Ergene Havzası için yer altı suyu restorasyon planı da hazırlandı."


Ergene'nin eski güzel günlerine kavuşacağını ifade eden Bakan Eroğlu, daha temiz bir Ergene için çalışmaların devam edeceğini söyledi.


Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Arıtma tesisleri, kolektörler, kanalizasyon sistemi 2016 yılında bitecek. Dolayısıyla 2017 yılında da deşarj bitecek. İnşallah 2017 yılı sonunda Ergene, renk de gidince, daha da gözle görülür bir hale gelecek. Hedefimizi inşallah yakalayacağız ve bunun için takip gerekiyor. Ergene, iyi bir koordinasyonla kurtarılan bir havza olarak diğer havzalara model olacak. Bu çerçevede, sanayinin ve kirlenmenin yoğun olduğu bütün havzaları ele alacağız. Modelimiz de, oturttuğumuz sistem Ergene Havza Eylem Planı. Başarıyla tamamlıyoruz."


AA


Geri Dön