Eğitim

Erkek Rum Yetimhanesi Diyalog Merkezi oluyor

Büyükada'daki Rum Yetimhanesi için açılan davayı Patrikhane lehine sonuçlandıran AİHM'nin Türkiye'nin itirazını reddetmesi bekleniyor

AİHM bir kararı daha Türkiye aleyhine sonuçlandırmanın son aşamasında... Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce, yöneticisi kalmamış vakıf ilan edilerek genel müdürlüğe devredilen Büyükada İsa Tepesi'ndeki Erkek Rum Yetimhanesi'yle ilgili Patrikhane'nin açtığı davada Türkiye aleyhine karar veren AİHM, Türkiye'nin itiraz davasında da sona yaklaştı. AİHM'nin itiraz dosyasını kısa sürede değerlendirmesi bekleniyor, Beklentiler ise itirazın reddedileceği yönünde... 1. derece tarihi eser kabul edilen yetimhane, dünyanın ikinci, Avrupa'nın ise birinci en büyük ahşap binası olarak biliniyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden bir yetkili, binanın Patrikhane ile ilgisi olmadığını kaydederek, çıkacak karara göre devir işleminin Rum Erkek Yetimhanesi Vakfı'na yapılacağının altını çizerek, "Yetimhane mülk olarak vakfa ait. AİHM'nin kararı netleşmedi. Mazbut vakıflar arasından çıkarılması yönünde karar bekleniyor" dedi.

DİYALOG MERKEZİ

Patrikhane Sözcüsü Peder Dositheos ise konunun geçen yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Patrik Bartholomeos arasında konuşulduğunu söyledi. Geçen yıl ikili görüşmede Erdoğan'ın, Bartholomeos'a "Burayı nasıl değerlendireceksiniz?" diye sorduğunu belirten Dositheos, "Patrik de Başbakan'a, Hıristiyan, Müslüman ve Yahudilerle ilgili dinlerarası diyolog için birmerkez olarak planladığını bildirdi. Başbakan da bu fikri, 'Çok güzel' diyerek karşıladı" diye konuştu.
Sultan Uçar/AHT