Erken emekli olmak isteyenlere müjde! Yaş, prim ve yıl değişti! İşte yeni şartlar!
Erken emekli olmak isteyenlere duyurulur. Başvuru yaparak erken emekli olabilirsiniz. İşte detaylar!
Erken emekli olmak isteyenler, EYT düzenlemesi içerisinde olmasalar bile bunu yapabilirler. Borçlanma yöntemi ile yani gün sayısı satın alınma yöntemi ile önemli süreler kazanmak mümkün olabilir. Bunun dışında da bazı meslek grupları için erken emeklilik olanağı bulunmaktadır. Bağlı olduğunu sosyal güvenlik hizmeti bazı meslek gruplarına farklı avantajlar sağlamaktadır.
ERKEN EMEKLİ NASIL OLUNMAKTADIR?
Erken emekli olmak isteyen vatandaşlar için bazı yasal avantajlar vardır. Borçlanma yöntemi ile gün satın alınabilir. Bu borçlanmalar ise;
Askerlik borçlanması,
Doğum borçlanması,
Yurt dışı borçlanması gibi borçlanmalar olmaktadır.
Bu borçlanmalara ilave olarak tutuklulukta ve gözaltında geçen süreler de memurların ücretsiz izin süreleri de borçlanılarak emeklilik hesabı içinde değerlendiriliyor.
ERKEN EMEKLİ OLMA YOLLARI NELERDİR?
Sigortalı olmadan doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde ya da yurt dışında geçirilen doktora veyahut uzmanlık öğrenim süreleri de borçlanma çerçevesinde yer alıyor. Doktorlar da fahri asistanlık hizmetinde geçirmiş oldukları süreleri borçlanabilir.
Sigortalı olmadan avukatlık stajını yapanların normal staj süreleri de borçlanma kapsamında bulunuyor. Sigortalı olarak yapılan avukatlık stajı diğerlerinden ayrı olmak kaydıyla emeklilik hesabından sayılmaktadır. Grev ve lokavtta geçen süreleri de borçlanılıyor.
Bir başka yol ise ekonomik kriz dönemlerinden ücretsiz izinli olan kişiler, her sene için 3 aya kadar borçlanılabilir. Seçim kanunlarına göre görevlerinden istifa eden kamu görevlileri istifa ettikleri dönem ile seçime kadarki zaman dilimi borçlanabiliyor.
HANGİ MESLEKLERDE ERKEN EMEKLİLİK VAR?
Bu borçlanma yöntemlerinin dışında bir de bazı meslek gruplarına erken emeklilik fırsatı tanınmaktadır. Kanunun Fiili Hizmet Süresi Zammı diye tarif ettiği bu avantaj, çalışılan sürelere belli oranda gün eklenip ve işe girişi geriye çekerek emeklilik olanağı sağlıyor. Örneğin 12 ay çalışmış bir kişi, 15 ay çalışmış gibi kabul ediliyor ve işe giriş tarihi de 3 ay geri çekilir.