22 / 11 / 2024
fuzul

Erman Ilıcak 2.2 milyar dolarlık müteahhitlik işi aldı

Erman Ilıcak 2.2 milyar dolarlık müteahhitlik işi aldı

Erman Ilıcak, bu yılın ilk 9 ayında Libya'da 2.2 milyar dolarlık müteahhitlik işi aldı




2010'da yüzde 40 gibi büyük bir büyüme bekleyen Erman Ilıcak, bu yılın ilk 9 ayında Libya'da 2.2 milyar dolarlık müteahhitlik işi aldı. Ilıcak, Rusya'da daralan işlerini Suudi Arabistan ve Libya gibi petrol zengini ülkelerde büyüttü

Erman Ilıcak, ODTÜ'de inşaat mühendisliği okurken, Enka'nın Ankara'daki şantiyelerinde staj yaparak yönünü belirlemiş aslında. Staj sonrası Enka'da çalışmaya devam eden ve hemen Libya'daki şantiyelere gönderilen Ilıcak, tam 1.5 yıl bu ülkede kaldıktan sonra bu kez Rusya'daki Enka'nın şantiyelerine gönderildi. 1.5 yıl da Rusya'da çalışan Erman Ilıcak, işi tam anlamıyla öğrendiğine kanaat getirince Enka'dan izin isteyip kendi işini kurdu. Rusya'yı ve Rusçayı öğrenmişti. Bekârdı. 26 yaşındaydı. Her türlü riski alabileceğini düşünüyordu. O cesaratle 1994'te Rusya'da bir inşaat şirketi kuran Erman Ilıcak'ın çok değil sadece 30 bin dolar sermayesi vardı ve yanında çalıştırdığı bir kalfasıyla birlikte 5 de çalışanı... Ilıcak, Rusya'da bir boşluğu görmüş ve ev ve ofislerin küçük tadilat, onarım işlerini almaya başlamıştı. "O zamanlar Rusya'da hep büyük şirketler vardı. Küçük şirket yoktu ama küçük işlere ihtiyaç vardı. Ben işi kurduğum ilk yıl 1 milyon dolarlık ciro yapmıştım bile" diyerek o günleri hatırlayan Erman Ilıcak, önce şirketini, ardından aldığı projeleri hızla büyütmeye başlamış ve bir anda kendini büyük konut projelerinin içinde bulmuş. 1998 yılı ise Ilıcak'ın Rönesans ismiyle kurduğu inşaat şirketi için bir dönüm noktası niteliğinde. Çünkü o yıl krizden etkilenen Alarko, Rusya'dan çıkma kararı vermiş ve Rusya'da yetiştirdiği insan gücü yani yaklaşık 40 mühendis de Rönesans'a geçmişti. Böylece Erman Ilıcak'ın hem aldığı projeler büyümeye başlamış, hem de şirketi Rönesans tanınmış bir inşaat şirketi haline gelmiş. Ilıcak, "1998'de Rönesans 15-20 milyon dolarlık işlerin içinde olan orta çaplı bir şirket konumuna gelmişti" diyor. Erman Ilıcak, müthiş başarı hikayesini sanki başka bir insandan söz ediyormuş gibi sakin ve hızlı bir şekilde özetledİki ay kadar önce, Avusturya'nın en büyük ikinci inşaat şirketi Porr ile ortak olduğunuzu anlattınız. Siz mi onları buldunuz ve neden ortaklık istediniz?

Viyana merkezli bir şirket Porr ve Almanya, Polonya. İsviçre gibi ülkelerde çalışıyorlardı. Ama bu ülkelerde artık pazarda bir büyüme yok. Büyüme Türkiye'de, Rusya'da, Libya'da. Biz onları bu pazarlara getirmek istedik. 140 yıllık şirket ve altyapı işlerinde çok iyiler. 14 bin çalışanı var. Avusturya'nın en büyük şirketi. 5 milyar dolar cirosu var. İki şekilde ortaklığa gittik. Hem bu ülkelere birlikte gideceğiz. Hem de ben onların yönetimine girdim. Biz üstyapıda, onlar da altyapı da iyi. İyi bir ortaklık oldu yani. 28 milyon euroya hisselerinden bir kısmını satın aldık.iğinde Malatya'daydık.

Hemen iş almayı nasıl başardınız? Çünkü zaten bizim şirket biliniyordu. Libya'ya girdik bu yıl ve şu anda 2.2 milyar dolarlık işimiz var. Orada da bir Türk şirketinin bütün kadroları bize geçti. Çünkü o firma Libya'da büyümek istemiyordu, çalışanlar ise farklı düşünüyorlardı. Bize  geçtiler o yüzden.

"Rusya'da 2008'de daraldık"
Önce daraldınız, sonra büyümeye mi geçtiniz? 2008 bizim daralma yılımız oldu. Çünkü Rusya'da kriz daha erken oldu. Ama 2009'da tekrardan bir büyüme trendine girdik. 2010'da yüzde 40 büyüyeceğiz.

2008'de neydi durumunuz? Hiç büyüyemedik. Sıfır büyüme. 2009'da işte bir yüzde 5 büyüme. Ama 2010 yeni pazarlarla bizi büyütecek. Çünkü ancak  bu işler devreye girdi.

Malatya'daki alışveriş merkezine sonradan dahil oldunuz... Baştan vardı. Malatyalı işadamları bir araya gelip proje yapmışlardı. Ama arazi ile ilgili sorunlar vardı. Onların aşılması beklendi. Sümerbank yerine tekstil fabrikası yapılması düşünülüyordu. Ama sonra şehrin içinde böyle bir fabrikanın şehre bir şey katmayacağı düşünülünce vazgeçildi. Amcamlar da bu projenin içindeydi. Sonra benim de girmem istendi, hisse alarak ortak oldum. Projeleri yaptık ve halka anlattık.

Ne gibi özellikleri var Malatya'daki alışveriş merkezinin? Bir kere Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projelerinden biri oldu. Kentin merkezinde kalmış atıl bir fabrikayı alarak büyük bir alışveriş merkezi, yaşam alanları oluşturduk. Fabrika olarak 600 kişilik bir istihdam yaratacakken, şimdi 1800 kişiyi istihdam edecek. Yanına şimdi bir 5 yıldızlı otel yapılacak.

Bugüne kadar bu alışveriş merkezi için harcanan para ne oldu? 100 milyon lira harcadı ortaklar. Bundan sonra bir 150 milyon lira daha harcayacaklar. Malatyalı 30 işadamının çoğu Malatya dışında yaşıyor aslında. Bu proje için bir araya geldiler.

Türkler ortaklık yapmayı sevmez diye bilinir. Malatyalı işadamları da herhalde ilk kez ortak hareket ediyor? İlk kez böyle bir ortaklık içine girdim. Başlarken 30 ortakla zor olur diye düşünmüştüm. Ama biri "Öyle düşünme, 30 dostun olacak diye düşün" demişti. Sonuçta gerçekten çok  iyi oldu, dostluklar da öyle.

Libya, inşaat sektöründe yükselişe geçen pazar mı? Dünyada bu iş gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere doğru kayıyor. En çok da hızlı gelişmekte olan gazı ve petrolü olan Libya gibi ülkelere doğru gidiyor. Aynı şekilde Suudi Arabistan'da. Suudilerin ikinci ve üçüncü nesli şu anda yönetimdeler ve son derece iyi yetişmiş, ABD'de çok iyi eğitim almışlar.

Ortadoğu için sizin Rusya'dan sonra yeni büyüyeceğiniz pazar diyebilir miyiz? Yıllarca kadrolarımızı oluşturduk. Büyümeye hazırız. Rusya'daki daralmadan dolayı insanları işten çıkartacaktık ancak kalifiye eleman bulmak çok zordu. Biz yeni pazarlara açılmayı tercih ettik. Bu yüzden Libya'dayız.
Sabah/Şelale Kadak


Geri Dön