18 / 11 / 2024

Erman Ilıcak: Birlikte kazanılıp, birlikte kaybedilir!

Erman Ilıcak: Birlikte kazanılıp, birlikte kaybedilir!

Forbes Türkiye tarafından bu yıl 13'üncü kez açıklanan"En Zengin 100 Türk" listesinde Erman Ilıcak 4.0 milyar dolar serveti ile 2’nci oldu…




Erman Ilıcak, “Kolej yıllarında basketbol oynardım. Bu bana, hiç kimsenin tek başına süper star olamayacağını, birlikte kazanılıp birlikte kaybedileceğini öğretti.” dedi. 

2. Sıra:Erman Ilıcak
4,0 MİLYAR DOLAR
Servet Kaynağı: Rönesans Holding Yaş: 50, Evli, 3 Çocuklu

Erman Ilıcak, 2008’de ilk kez FORBES 100’de dolar milyarderi olarak yer aldığında henüz 40 yaşındaydı. Aradan geçen 10 yılda Ilıcak, servetini ve FORBES 100’deki sıralamasını emin adımlarla yükseltmeyi başardı. 50’inci yaşını kutlayacağı bu yıl 4 milyar dolarla FORBES 100’de zirve ortağı. Aynı zamanda 1,7 milyar dolarla FORBES 100’ün, servetini geçen yıla göre en çok artıran ismi. Erman Ilıcak’ın bu yılki yükselişinin ardında Dünya Bankası kuruluşlarından IFC’nin Rönesans Holding’e biçtiği değer yatıyor. IFC, sermaye artışı yoluyla Rönesans Holding’in yüzde 5,24 hissesini devraldı. Bu hisseler karşılığında ise Rönesans’a 215 milyon dolar sermaye koydu. 2018’i 5 milyar dolar ciroyla kapatmayı planlayan Rönesans Holding için bu sermaye katkısı çok büyük görünmeyebilir. Bu işlemi önemi de bu değil zaten. Asıl konu IFC’nin Rönesans Holding’e 4,1 milyar dolar piyasa değeri biçmesi.

Erman Ilıcak, son yıllarda Avrupa’da gerçekleştirdiği şirket almalarıyla faaliyet alanındaki en önemli açığı kapattı. Özellikle ticari gayrimenkul alanında uzmanlaşan Rönesans üst yapı projelerinde oldukça güçlü. Altyapı tarafındaki tecrübe eksikliğini ise Avrupa’da yaptığı şirket satın almalarıyla kapattı. 2013’te Avusturyalı Alpine’nin, İsviçre iştiraki Hergiswil ve Alman Heitkamp bünyeye katıldı. 2015’te ise 139 yıllık Hollandalı inşaat şirketi Bal-last Nedam NV’nin yüzde 19,9’unu satın aldı. Sonraki bir yıl içinde Ballast Nedam’daki hisse oranını yüzde 99,8’e çıkardı ve hakimiyeti ele geçirdi.

Rönesans’ın Avrupa’daki şirket alımları toplamda 200 milyon euro’ya mal oldu. Satın alman şirketler yol, köprü, tünel, liman, offshore (deniz üstü) rüzgar santralleri, nükleer ve petrokimya tesisleri gibi altyapı projelerinde uzmanlaşmış durumda. Bina müteahhitliğinde ise çok fazla tecrübeleri yok.

Rönesans Holding içinse bu denklemin tam tersi geçerli. Erman Ilıcak’ın stratejisi de farklı alanlardaki bu tecrübeyi harmanlamaktan geçiyor. Aileye yeni katılan şirketler henüz tam potansiyeline ulaşmamasına rağmen 2016’da ulaştıkları toplam ciro 1 milyar euro’yu buldu. Erman Ilıcak’ın hedefindeyse bu rakamı 2,5 milyar euro'ya çıkarmak. Bu gerçekleştiğinde Rönesans’ın değeri ve Erman Ilıcak’ın serveti yükselmeye devam edecek.


Geri Dön