22 / 11 / 2024
fuzul

Ersun Bayraktaroğlu: Risk alınmayan gayrimenkul yatırımlarına yöneliniyor!

Ersun Bayraktaroğlu: Risk alınmayan gayrimenkul yatırımlarına yöneliniyor!

Gayrimenkul sektöründe tahminleri içeren panelde konuşan PWC Türkiye Gayrimenkul Sektörü lideri Ersun Bayraktaroğlu yatırımcıların iyimser olmalarına karşın risk almayacak gayrimenkul yatırımlarına yönelme eğiliminde olduklarını ifade etti...




Türkiye, yüzde 10’a yakın cari açık oranıyla ABD’den sonra dünyada ikinci sırada yer alıyor. Büyüme hızının geçmiş yıllara göre daha düşük olacağını belirten ekonomist Özgür Altuğ, Türkiye’de gayrimenkul sektörünün gelecek 10 yılda durgun geçeceğini kaydetti.


Gayrimenkul sektöründe tahminleri içeren panelde konuşan ekonomist Özgür Altuğ, Türkiye’nin yüzde 10’a yakın cari açık oranıyla ABD’den sonra dünyada ikinci sırada olduğunu söyledi. Altuğ’a göre Türkiye, yüksek cari açık sebebiyle 10 yıl boyunca ortalama yüzde 3 büyüyecek. PWC danışmanlık şirketi tarafından hazırlanan ve gayrimenkul sektöründeki tahminleri içeren ‘Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2014’ raporunun sonuçları açıklandı. Toplantıda konuşan ekonomist Özgür Altuğ, Türkiye’nin büyüme hızının geçmiş yıllara göre daha düşük olacağını söyledi. Türkiye’nin Çin tipi büyüme hızını yakalamasının çok zor olduğunun altını çizen Altuğ, Türkiye’nin, yüzde 10’a yakın cari açıkla ABD’den sonra dünyada ikinci sırada olduğunu ve cari açık oranının bu kadar yüksek büyüme gösteremeyeceğini söyledi. Altuğ, “Bu cari açıkla önümüzdeki 10 yıl boyunca ortalama yüzde 3 oranında büyüyebiliriz.” dedi. Türkiye’de gayrimenkul sektörü tarihinin 10’ar yıllık aralarla iniş çıkışlı olduğunu belirten Altuğ, sektörün gelecek 10 yılda durgun geçebileceğini kaydetti.



Gayrimenkul sektörünün geleceğini değerlendiren PWC Türkiye Gayrimenkul Sektörü lideri Ersun Bayraktaroğlu ise İstanbul’da kaliteli varlık bakımından eksiklikler olması sebebiyle pek çok uluslararası yatırımcının yatırım yapmaktan vazgeçmesine yol açabilecek bir risk olduğunu söyledi. İstanbul’da birincil kalitede gayrimenkul varlıklarının azlığı nedeniyle bir gayrimenkul savaşı ortamının oluşacağını kaydeden Bayraktaroğlu, yatırımcıların iyimser olmalarına karşın risk almayacak gayrimenkul yatırımlarına yönelme eğiliminde olduklarını ifade etti. 2014 yılında uluslararası sermayenin güvenli limanlara yöneldiğine işaret eden Urban Land Enstitüsü Türkiye Başkanı Haluk Sur ise yatırımcının her geçen gün daha fazla risk alma eğilimini ortaya koyduğunu söyledi. Dublin gibi, iki yıl önce radarda bulunmayan bir pazarın bu yıl Avrupa’da ikinci sırada yer almasının bunun bir göstergesi olduğunu vurgulayan Sur, “Dublin’in bu yükselişinin yanında üç yıl önce birinci sırada bulunan İstanbul’un derece kaybetmiş olması, dünya krizi sonrası yatırımcının yönelimlerinin bir sonucu. Türkiye olarak bu yatırım fırsatlarını iyi değerlendirip değerlendiremediğimiz, üzerinde önemle durmamız gereken bir hususu oluşturuyor. Kredi notu yükselmiş, gayrimenkulde üst sıralarda yer alan Türkiye’nin yeterli yatırım çekemediği bir gerçek. Bunun nedenlerini iyi analiz etmemiz gerekli.” diye konuştu.


Raporda, 2014 yılında, Avrupa’nın gayrimenkul pazarlarına önemli ölçüde sermaye girişi olacağının altı çiziliyor ve katılımcıların yüzde 71’i bu yıl yeniden finansman için özkaynakta ya da yeni yatırımda artış olacağına inanıyor. Özkaynakların bir kısmı yurtiçinden olsa da, özellikle Asya’daki devlet fonlarından yapılan önemli miktarlardaki yatırımların devam etmesi bekleniyor. 2014 yılında katılımcıların yaklaşık yüzde 80’i Asya Pasifik’ten, yüzde 67’si ise Amerika’dan Avrupa gayrimenkul piyasasına gelen sermayenin artacağına inanıyor.   


ABDULKADİR CEMBEKLİ/ Zaman Gazetesi 


Geri Dön