08 / 01 / 2025

Ertuğrul Ertan'ın portatif afet barınağı 3 bin 500 TL'ye!

Ertuğrul Ertan'ın portatif afet barınağı 3 bin 500 TL'ye!

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin desteklediği Ar-Ge çalışmasıyla Mimar Ertuğrul Ertan, hafif, katlanıp-açılabilen bir afet barınağı hazırladı



Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası  Ankara  Şubesi’nin desteklediği ar-ge çalışmasıyla Mimar Ertuğrul Ertan, hafif, katlanıp-açılabilen bir afet barınağı hazırladı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin bahçesindeki barınak prototipi önünde basın açıklaması yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Fatih Söyler, dünyada benzer bir çalışmanın bulunmadığını belirterek, ürünü geliştirme ve üretime geçme noktasında kamudan ve özel sektörden katkı beklediklerini söyledi.

Fatih Söyler, Türkiye’de yapıların büyük ölçüde depreme dayanıklı olmadığını, yerleşim yerlerinin tespitiyle ilgili de sıkıntılar yaşandığını kaydederek, meydana gelen afetlerin ardından da en büyük sorunun barınma olduğunu anlattı.

Kolay taşınabilir, kurulabilir, stoklanabilir bir afet barınağı için yaklaşık 6 aydır Mimar Ertan ile bu proje üzerinde çalıştıklarını belirten
 Söyler, henüz seri üretime geçecek aşamada olmadıklarını, daha hafif malzeme kullanımıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü söyledi.

"Seri üretim için bir adım kaldı" diyen Söyler, bu aşamada bilgiyi paylaşmak ve çoğaltmak istediklerini, kamu ve özel sektörün de katkı sağlamasını beklediklerini kaydetti.

Kağıt katlama sanatıyla da ilgilenen Mimar Ertuğrul Ertan, proje hakkında bilgi verirken bir ufak kağıt parçasından yola çıktıklarını anlattı. Tek parça, katlanabilir maketin, kapatıldığında 3 metre uzunluk ve 3 metre genişliğe sahip, 60 santimetre kalınlıkta olduğunu belirten Ertan, bu sayede bir tırda 28 barınağın taşınabileceğini ve kolaylıkla stoklamanın da mümkün olduğunu kaydetti.
 

Ertan, hazırladıkları afet barınağının 4 kişi tarafından 15-20 dakika gibi kısa bir zamanda kurulabildiğini ifade ederek, koyteynır gibi maliyetli, depolaması zor, prefabrik gibi kurulumu ve tekrar kullanımı sıkıntılı bir ürün olmadığını söyledi. Çadırın yetersizliğinin de altını çizen Ertan, özellikle kış aylarında çadırlarda yaşanan üzücü olaylara işaret ederek, hazırlanan afet barığının yangına karşı da dayanıklı olacağını söyledi.

Ertan, seri üretime geçilebilmesi halinde bir afet barınağının 3 bin-3 bin 500 liraya malolabileceğini ifade etti.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Fatih Söyler de soru üzerine, dünyada bu tip bir çalışmanın örneği bulunmadığını belirterek, patent başvurusunda da bulunacaklarını bildirdi.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre ranzalı sistemle 6 kişinin barınabileceği genişlikteki afet barınağının yapımı için 1/10’luk maket hazırlandı, şube yönetim kurulunca ar-ge çalışmasına dönüştürülmesi karara bağlandıktan sonra 1/1 ölçekte bir dizi deney gerçekleştirildi. Farklı malzemeler denendi, sistem test edildi.

Yetkililer, en uygun bileşim detayı ve bileşim malzemesine, en uygun yüzey malzemesine, en uygun koruyucu malzemeye ulaşabilmek için çalışmaların belli aşamaya getirildiğini ve prototipin üretildiğini, ancak projenin geliştirici fikirlere açık olduğunu belirttiler.

AA 


Geri Dön