22 / 11 / 2024
fuzul

Ertuğrul Günay: Ilısu Baraj projesi baştan yanlıştı!

Ertuğrul Günay: Ilısu Baraj projesi baştan yanlıştı!

Hasankeyf'teki Ilısu Barajı projesi hakkında dönemin Kültür ve Turizm Bakanı olan Ertuğrul Günay açıklama yaptı. Günay, projenin Hasankeyf'e zarar vereceğini belirtti...




12 bin senelik tarihi olan Hasankeyf'te 2006'da temeli atılan Ilısu Baraj ve Hidro Elektrik Santrali (HES) projesinin inşaatına 2010 yılında başlanmıştı. O dönemde Kültür ve Turizm Bakanı olan Ertuğrul Günay, Ilısu Barajı hakkında açıklamalarda bulundu.

Cumhuriyet gazetesinden Mehmet Kızmaz'ın haberine göre, Ilısu Barajı’nın inşasının başladığı dönemin Kültür ve Turizm Bakanı olan Ertuğrul Günay, “Hasankeyf, doğa yapısı itibariyle zarar görecek; bu nedenle proje baştan yanlış” dedi.

12 bin senelik tarihi olan Hasankeyf ile milyonlarca canlıyı barındıran Dicle Vadisi, Temmuz 2019’da su tutulmaya başlanan ve 50 sene ömrü olacağı tahmin edilen Ilısu Barajı’nın suları altında bırakılmak isteniliyor. Resmi temel atma törenin 2006’da yapıldığı Ilısu Baraj ve Hidro Elektrik Santrali (HES) projesinin inşaatı 2010 yılında başladı. 29 Ağustos 2007 ve 24 Ocak 2013 tarihleri arasında Kültür ve Turizm Bakanı olan Ertuğrul Günay proje hakkında açıklama yaptı. 

‘PROJENİN REVİZE EDİLMESİNİ İSTEDİK’

Ertuğrul Günay, “Bakanlığımın yapması gereken baraj havzasında kurtarma kazılarını tamamlamaktı. Görevde kaldığım süre boyunca kazı işlemlerini titizlikle devam ettirdik. Bu nedenle dönemimde su tutma işi başlamadı” şeklinde konuştu. Tarım ve Orman Bakanlığı ile birçok defa bir araya gelerek projenin, Hasankeyf’i koruyacak biçimde revize edilmesini talep ettiklerini söyleyen Günay, “Ancak bu saatten sonra bunun mümkün olmadığı cevabını aldık” dedi. 

‘TARİHİ VE ARKEOLOJİK VARLIKLAR GÖZETİLMEMİŞ’

Ülkemizdeki yatırımcı anlayışın, korumacı anlayışa karşı her zaman tercih edildiğini belirten Ertuğrul Günay, “Ilısu projesi yapılırken tarihi ve arkeolojik varlıklar yeterince gözetilmemiş. Burada bütün geçmiş iktidarların ihmali var. Önceki yıllarda UNESCO hiç gündeme gelmemiş. Proje revize edilmeden, bu saatten sonra alanın UNESCO listesine girmesi olanaksızdı” diye konuştu. Günay, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) karar hakkının 2011 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınıp Çevre, Ormancılık ve Şehircilik Bakanlığı’na verilmesiyle ve karardan sonra Ilısu projesinin ÇED’den muaf tutulmasıyla ilgili soruların Çevre Bakanlığı'na sorulması gerektiğini vurguladı.

Hasankeyf'in yıkımına tepki: Hiçbir gerekçesi olamaz!

 


Geri Dön