27 / 12 / 2024

Erzincan‘da yılda 6.5 ton altın üretiliyor!

Erzincan‘da yılda 6.5 ton altın üretiliyor!

Erzincan'ın İliç İlçesi'ndeki Avrupa'nın sayılı Türkiye'nin ise ikinci büyük altın madeni olan Çöpler Köyü'ndeki sahadan yılda 6.2 ila 6.5 ton arasında altın üretiliyor...




Erzincan'ın İliç İlçesi'ndeki Avrupa'nın sayılı Türkiye'nin ise ikinci büyük altın madeni olan Çöpler Köyü'ndeki sahadan yılda 6.2 ila 6.5 ton arasında altın üretiliyor. Türkiye'de üretiminin yaklaşık yüzde 20'lik kısmını karşılayan ve ekonomiye 750 milyon dolar katkı sağlayan sahada binden fazla işçi çalışıyor.


Kent merkezine 110 kilometre uzaklıkta bulunan 2 bin 200 nüfuslu İliç ilçesi altın günlerini yaşıyor. İlçeye 8 kilometre uzaklıktaki Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Maden İşletmesi projeye başladığı 1999 yılının ardından tüm jeolojik ve ekonomik çalışmaları 2007 yılında tamamladıktan sonra yatırım kararı aldı. 2008 yılında ÇED, GSM ve Orman izinlerinin alınması ile birlikte faaliyete başlayan işletmede 22 Aralık 2010 günü ilk altın dökümü gerçekleştirildi. Maden sahası içerisinde kalan 230 nüfuslu Çöpler Köyü tüm binaları ve müştemilatı ile maden sınırlarının 1.5 kilometre dışına Karasu Nehri'nin yakınındaki Gembaşı mevkisine köy halkının ve köy tüzel kişiliğinin rızası ile taşındı. Köylülere iki katlı olmak üzere 33 konut yapan şirket , bunun yanında imamevi ve camide inşa etti. 


HEDEF 30 TONUN ÜZERİNDE ÜRETİM


Şimdiye kadar 21 ton altın üretimi yapılan Çöpler maden sahasında, 30 ton üzerinde altın üretimi yapılması hedefleniyor. Anagold Madencilik Dış İlişkiler Müdürü Melik Zafer Yıldız, Türkiye’nin yılda 33 tonluk bir üretim yaptığına dikkat çekerek, "Türkiye’nin yıllık altın tüketimi 170 ton. Türkiye aslında altına bağımlı ve dışarıdan ithal eden bir ülkedir. Biz yıllık ortalama 6.2 ila 6.5 ton arasında üretim yapıyoruz. Bu da Türkiye’deki üretimin yaklaşık yüzde 20’sine denk geliyor. Çöpler maden, Avrupa’nın sayılı sahalarından biridir. Mevcut müteahhitlerimizle birlikte binin üzerinde çalışan var. Özellikle mavi yakalı dediğimiz kısmın yüzde 90'ı yöresel istihdam ile sağlanmış. Aynı şekilde beyaz yakalı olarak tanımlanan iş gücünün de mümkün olduğu kadar yerelden olması için gayret içindeyiz" diye konuştu. 


TÜKİYE EKONOMİSİNE 10 YILDA 750 MİLYON DOLAR KATKI SAĞLADI


İlk arama faaliyetlerinin başladığı 2004 yılından 2010 yılına kadar Çöpler Maden sahasının Türkiye ekonomisine katkının 750 milyon dolar civarında olduğunu söyleyen Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:


"İşletmeye alındığı 2010 yılından itibaren bu katkıya baktığımızda 540 milyon dolarlık bir ekonomik değer yaratılmıştır. Bunun 128 milyon doları doğrudan devletimize vergi olarak ödenmiştir. Bu verginin içerisinde yaklaşık 30 milyon dolarda devlet hakkı vardır. Sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında maden şirketinin şimdiye kadar 2.9 milyon dolar alt yapı yatırımı yaptı ve 1.3 milyon dolarda desteğimiz oldu.



Akşam


Geri Dön