20 / 12 / 2024

Erzurum'da 2. OSB'nin altyapı temeli atıldı!

Erzurum'da 2. OSB'nin altyapı temeli atıldı!

Erzurum'da kurulma çalışmalarına 1998 yılında başlanan ve son yıllarda hız kazanan 2. Organize Sanayi Bölgesi'nin temeli düzenlenen törenle atıldı. Temel atma töreninde son konuşmayı İçişleri Bakanı Efkan Ala yaptı...



Erzurum'da kurulma çalışmalarına 1998 yılında başlanan ve son yıllarda hız kazanan 2. Organize Sanayi Bölgesi'nin temeli düzenlenen törenle atıldı. 


Erzurum-Pasinler Karayolu'nun 5. kilometresinde, toplam 216 hektarlık 2. OSB'nin ilk etabını oluşturan 50 hektarlık bölümünün temel atma törenine, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Vali Dr. Ahmet Altıparmak, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Fazilet Dağcı Çığlık ve Cengiz Yavilioğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, ilçe belediye başkanları, Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, 1. OSB Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ergüney, ETSO Yönetim Kurulu üyeleri ve işadamları katıldı.


Temel atma töreninde ilk konuşmayı yapan ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, organize sanayi bölgelerinin KOBİ'ler ve yatırımcılar için büyük önem taşıdığını belirterek, 2. OSB'nin kurulma aşamalarıyla ilgili bilgiler verdi. 2. OSB'nin iki etapta yapılmasının planlandığını ifade eden ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik, toplam 216 hektarlık alanın ilk etapta 50 hektarının, ikinci etabında ise 166 hektarlık bölümünün yapılacağını belirterek, büyük bir ihtiyacı karşılayacak olan 2.OSB'ye emeği geçen herkese teşekkür etti.


"ÜRETEN İNSANLARA LAYIK OLDUĞU DEĞER VERİLMELİ"


Konuşmasında, kalkınmanın temelini üretimin oluşturduğunu kaydeden Başkan Yücelik, "Üreten Türkiye büyük Türkiye'dir, saygın Türkiye'dir. O üretimi yapacak olan sanayicilerdir. Türkiye'nin büyümesine katkıları büyük olan bu insanlara her zaman layık olduğu değerin verilmesi gereklidir" dedi.


Bölgenin zor coğrafi ve ekonomik şartlarında mücadele eden işletmelerin ayakta kalabilmesi için teşviklerin hayati önem taşıdığına dikkati çeken Başkan Yücelik şöyle konuştu; "KOBİ'ler özellikle istihdama yaptıkları katkılar açısından son derece önemli bir rol üstleniyor. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde, dünya çapında rekabet edebilir ulusal işletmelerin ortaya çıkması için; dinamik ve istikrarlı bir KOBİ yapısı temin etmek bir zorunluluktur. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin bu istikrar ve dinamizmlerini korumak adına sağlanan teşviklerin sürdürülmesi gerekir. Ancak KOBİ'ler ülke ekonomilerinde önemli bir role sahip olmakla birlikte yapısal özellikleri nedeniyle birçok sorunla karşı karşıya kalmaktadır. Bu sorunların başında gelen; uygun koşullu finansmana erişim sorunudur. Bu sorunlar KOBİ'lerin yapısal sorunlarından kaynaklandığı gibi, kısmen de olsa kredi kuruluşlarının çalışma esaslarından da kaynaklanabilmektedir. Bu noktada, devletimizin teşvik sisteminden de söz etmek gerekiyor. Yatırım teşvik sistemlerinin genel manada ülkemizin doğusunu oluşturan illerimizde/bölgelerimizde etkin olmadığı görülmektedir. Söz konusu durum Erzurum için de aynıdır. Maalesef teşvik sistemleri, yatırımcının ilgisini 1. 2. ve 3. Bölgelerden diğer bölgelerimize kaydıracak etkinliği gösterememişlerdir. Bu hususun üzerine mutlaka gidilmesi gerektiğini düşünüyorum."


"YATIRIMCI, EN İYİ İMKANI SUNAN BÖLGELERİ TERCİH EDİYOR"


Yatırımcılara karayolu, denizyolu, demiryolu/hızlı tren, havayolu ulaşım alternatiflerinden daha fazlasını sunan bölgelerin, illerin daha fazla tercih edildiğini vurgulayan Başkan Yücelik, "Bu anlamda, bölgemizde devam eden ulaşım projelerinin ivedilikle tamamlanması büyük önem arz etmektedir. Ülkemizdeki otoyollar, iç hat ve dış hat tarifeli seferlerin yapıldığı havalimanları, hızlı tren bağlantıları düşünüldüğünde, aynı bölge ve desteklere rağmen yatırımcının Erzurum'u tercih etmesi zor görünüyor. Yatırımcı, yatırımı yapacağı ilin iklim koşullarını da göz önünde bulundurmaktadır. Sıcaklık ortalamaları düşük olan illerde özellikle kış döneminde ekstra ısınma maliyetlerini ve enerji maliyetlerini yatırımcı göğüslemek durumundadır. Örneğin; 2013 yılında 5084 sayılı kanun kapsamında Erzurum'da sadece 1 tesise 8 bin 42 lira tutarından enerji desteği ödenmiştir. Bu konu oldukça düşündürücüdür. Her zaman ifade ettiğimiz gibi teşvikler ilimiz için çok önemlidir. Hükümetimizden, teşvikle ilgili yapılacak güncellemelerde ilimiz ve bölgemiz için sözünü ettiğimiz konuları dikkate almasını arzu ediyoruz" diye konuştu.


Başkan Yücelik'in ardından konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de, 2. OSB'nin kurulmasının Erzurum açısından büyük önem taşıdığının altını çizerek, ilgili bütün kuruluşların yatırımcıya en iyi imkanlarını sunabilmek için çaba göstermesi gerektiğini dile getirdi.


Törende daha sonra Vali Dr. Ahmet Altıparmak konuştu. 2. OSB'nin en kısa sürede faaliyete geçmesi için büyük gayret gösterildiğini anlatan Vali Altıparmak, "İnşallah bu çorak arazi en kısa sürede fabrikalarla tesislerle dolacak. Bundan emin olabilirsiniz. Şimdiye kadar yapılan görüşmelerde birçok yatırımcının buraya geleceğini söyleyebiliriz. İlimizdeki organize sanayi bölgeleri, bölgemizin, birçok ülkeye sınırı olması hasebiyle bu ülkelere yatırım yapmak isteyen firmalar açısından cazibe arz eden bir konumdadır" şeklinde konuştu.


Vali Altıparmak konuşmasında ayrıca, 2. OSB'ye emeği geçen ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Meclis Başkanı ve 2.OSB Mütevelli Heyet Başkan Vekili Saim Özakalın, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu ile eski Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın'a teşekkür etti. 2. OSB'de, 1. OSB'de yaşanan kötü tecrübeyi yaşamayacaklarını vurgulayan Vali Altıparmak, belirlenen sürede yatırım yapmayan firmanın arsasının elinden alınacağını ve bunu disiplinli bir şekilde yürüteceklerini sözlerine ekledi.


Temel atma töreninde son konuşmayı İçişleri Bakanı Efkan Ala yaptı. 2. OSB'nin, istihdama katkı sağlayacağını ve bölgenin kalkınmasına öncülük edecek önemli bir yatırım olduğunu anlatan Bakan Ala şunları söyledi; "Yapılacak her işte Ankara'da buranın bir şubesi gibi çalışacağız ve her türlü desteği vereceğiz. Sizler Erzurum'a yatırımcı davet edin, biz de, bize düşen neyse onu yapmakla kendimizi mükellef addedelim. Çünkü bir şehri kalkındıracak olan, o şehrin lokomotif yatırımlarıdır. Bu yatırımların en hızlı ve kaliteli bir şekilde yapılması için, hem biz, hem belediye başkanımız hem de valimiz yapılan işin takipçisi olacağız. Ama Ankara'da Erzurum'un yetiştirdiği bir insan olarak ve sorumluluğunun bilincinde bir kişi olarak bu faaliyet alanının bir önce hizmete girebilmesi ve çok sayıda yatırımcının buraya gelmesi için ben şahsen elimden geleni yapacağım."


Törende konuşmaların ardından Bakan Ala ve protokol üyeleri inşaat alanıyla ilgili yetkililerden bilgi aldı ve çalışmaların startını verdiler.  


Milat 


Geri Dön