27 / 04 / 2024

Esenler Belediyesi'ndeki 43 milyon liralık istifa tartışması

Esenler Belediyesi'ndeki 43 milyon liralık istifa tartışması

CHP'li Meclis Üyesi Ali Haydar Kahraman, İBB seçim sürecinde Esenler Belediyesi'ne ait parselleri kamulaştırıp 43 milyon lira ödeme yaptığını, fakat kamulaştırma kararının iptal edilmesine rağmen ödemenin geri alınamadığını belirtti...



CHP'li Meclis Üyesi Ali Haydar Kahraman, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) seçim sürecinde Esenler Belediyesi'ne ait parselleri kamulaştırıp 43 milyon TL ödeme yaptığını ancak seçime günler kala kamulaştırma kararının iptal edilmesine rağmen 43 milyon TL İBB'ye iade edilmediğini söyledi.

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli 'nin haberine göre, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, İBB'nin 43 milyon TL'lik ödeme yapmadığını, aksine bu kamulaştırma işleminden kendilerinin İBB'den 1.7 milyon TL alacaklı olduğunu açıkladı. Taraflar birbirini istifaya çağırdı.

CHP’li İBB Meclis Üyesi Ali Haydar Kahraman’ın İBB Meclisi’nin 13 Şubat tarihli meclis oturumunda verdiği soru önergesi “istifa” tartışmasına neden oldu.

Kahraman önergesinde Esenler Atışalanı Mahallesi’nde 11 bin 454 metrekarelik mülkiyeti Esenler Belediyesi’ne ait parselin İBB tarafından Engelsiz Yaşam Projesi yapılmak üzere kamulaştırma kapmasına alındığını belirtti.

Esenler Belediyesi ndeki 43 milyon liralık istifa tartışması

2018'de kamulaştırma için 43 milyon lira bedel belirlendiğini, 12 Şubat 2019'da ise İBB encümeni tarafından konuyla ilgili karar alınıp 27 Şubat 2019 tarihinde kamulaştırmanın gerçekleştirildiğini ifade eden Kahraman, “19 Haziran 2019 tarihinde yani seçimlere 3 gün kala İBB, kamulaştırmadan vazgeçti. Kamulaştırılan alan Esenler Belediyesi’ne iade edildi. İBB bu süreçte kamulaştırma bedeli olan 43 milyon lirayı Esenler Belediyesine ödedi ancak karar iptal edilince 43 milyon TL İBB’ye iade edilmedi” diye konuştu.

Kahraman, 30 Eylül 2019'de de bu alanın Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devredildiğini açıkladı. Önergede, İBB ve Esenler Belediyesi arasında ödemeler hakkında sorular sıralandı.

Esenler Belediyesi ndeki 43 milyon liralık istifa tartışması

“İBB’DEN ALACAĞIMIZ VAR”

Soru önergesinin sunulmasından sonra söz alan AKP Grup Başkanvekili ve Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, İBB’nin, belediyelerine 43 milyon TL ödeme yapmadığını belirtti.

Göksu şu bilgileri aktardı:

-İBB, Esenler Belediyesi’nden iki ayrı parsel almak için satış işlemi yaptı. 30 milyon lira kamulaştırma bedeli belirlenen 11 bin metrekarelik parselimizi, İBB kamulaştırmadan vazgeçince geri aldık. Geriye kalan 4 bin metrekarelik parsel için 12 milyon lira civarında kamulaştırma bedeli belirlenmişti.

-Bunun 6 milyonunu İBB, Esenler Belediyesi’ne ödedi. 4 milyonunu değişik şekillerde bizden alacağı olduğu için mahsuplaştı.

-İBB’nin kamulaştırdığı bu parselimiz için şu an büyükşehirden 1 milyon 700 bin lira alacağımız var. Acilen bekliyoruz.

İSTİFA ATIŞMASI

Kahraman ise, “Eğer 43 milyonluk ödeme yoksa ben burada durmayacağım, eğer varsa o burada durmayacak” dedi ve ödeme emir belgesini meclis başkanlığına sundu. Göksu da “CHP’ye geçmiş olsun bir meclis üyeleri azaldı. Arkadaşın istifasını bekliyoruz” şeklinde konuştu. Soru önergesi, istifa tartışmaları arasında oybirliği ile başkanlık makamına sunuldu.

 


Geri Dön