27 / 04 / 2024

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 3 milyar 666 milyon liralık çevre yatırımı yaptı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 3 milyar 666 milyon liralık çevre yatırımı yaptı!

Türkiye'ye örnek çevre projeleriyle dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2004-2013 yılları arasında yaklaşık 3 milyar 666 milyon liralık çevre yatırımı yaptı. Belediye 10 yılda çok önemli yatırımlara imza attı.




Türkiye'ye örnek çevre projeleriyle dikkat çeken  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, 2004-2013 yılları arasında yaklaşık 3 milyar 666 milyon liralık çevre yatırımı yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, doğal kaynakların korunması ve sağlıklı çevre için 10 yılda çok önemli yatırımlara imza attı. Çevre yerleşimlerde ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri kurularak Gediz, Nif ve Küçük Menderes'e kirlilik akışının önüne geçildi. Bu yerleşimlerde içme suyu ve kanal altyapısı baştan sona yenilenerek sağlıklı bir altyapıya kavuşturuldu. Egzoz salınımını büyük ölçüde azaltacak raylı sistem hatları devreye girdi. Çevreci yeşil motora sahip yeni otobüsler alındı. Avrupa'nın en büyük Doğal Yaşam Parkı hizmete alınırken, İnciraltı ve Çiğli'de kent ormanı oluşturuldu. 

Kadifekale kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılan yapıların ardından ortaya çıkan 42 hektarlık alanda kent ormanı oluşturuldu. Organik tarım çalışmalarına ağırlık verilirken, Kuş Cenneti'nin korunması için de bir dizi önlem alındı. Türkiye'de ilk kez uygulanan bir projeyle Belkahve'deki taş ocakları taşınarak temizlenen alana 45 bin ağaç dikildi. Toprağı, havayı, suyu korumak için projeler üretildi. 

Körfez'e hayat öpücüğü Körfez'i yeniden yüzülebilir hale getirerek İzmir'i dünyanın en çevreci kentlerinden biri haline getirmek ise Büyükşehir Belediyesi'nin öncelikli hedefi oldu. Yüzeysel çöplerin daha etkin ve verimli toplanabilmesi amacıyla körfezin coğrafi şartlarına uygun Mavi Körfez-2 teknesi iki milyon liralık yatırımla satın alınarak, hizmete kondu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Tüm hayalimiz, balıkçıların balığını yakalayacağı, İzmirlilerin evlerinden çıkıp denize girebilecekleri bir körfeze sahip olmak. Hayata geçirdiğimiz projelerin yanına bunu da ekleyerek kentin çıtasını yükseltmek ve İzmir'i, çevre konusunda dünyanın dikkate değer kentlerinden biri haline getirmek istiyoruz" diye konuştu. 


Büyükşehir'e bağlanan 10 yeni ilçenin asbest borulardan oluşan içme suyu şebekesi yenilendi. 

Gördes baraj suyunu kente getirmek için İZSU, 70 milyon liralık yatırım yaptı. 

Manisa, Halkapınar ve Menemen'de arsenik arıtma tesisleri kuruldu. 

Derelerde 60 milyon liralık yatırımla 167 kilometre uzunluğunda ıslah yapıldı. 

10 yılda kente 12 milyon 999 bin 943 metrekare yeni yeşil alan kazandırıldı. 

Düzensiz çöp depolama alanları kapatılarak Gümüldür, Türkeli, Urla'da modern transfer istasyonları oluşturuldu. 

Organik tarım çalışmaları için Buca'da "Toprak ve Yaprak Analiz Tahlil . 

Laboratuvarı" kuruldu. 


Posta 




Geri Dön