30 / 04 / 2024

Esenler Taş Cami ibadete açılmayı bekliyor!

Esenler Taş Cami ibadete açılmayı bekliyor!

İstanbul’da tamamı ilk kez taş işçiliğiyle yapılan; demir, beton kullanılmayan ve 20 milyon TL'ye mal olan Esenler Taş Camisi, ibadete açılmayı bekliyor



 

Sabah gazetesinde yer alan habere göre, İstanbul'da Esenler Birlik Mahallesi'nde bir hayırseverin bağışladığı bin metrekarelik alanda hayata geçirilen caminin inşaatı tamamlandı. Caminin, yapılan çevre düzenlemesinin ardından açılması planlanıyor.

Bahçelievler Hak Vakfı'nca yapılan cami, Mimar Sinan tarafından yapılan Tophane'deki tarihi Kılıç Ali Paşa Camisi'nin ve Manisa'daki bulunan Muradiye Camisi'nin bir benzeri olacak. Esenler Taş Cami'de kolon ve kiriş bulunmuyor, cami, kurşunlu kenetli ve zıvanalı sistemle yapıldı. Yapımında, 34 bin adet kenet ve zıvana kullanılan caminin 50 tonu kubbe yapımına ayrılmak üzere toplam 170 ton kurşun kullanıldı. İnşaatta demir ya da da beton bulunmuyor. Yapımında hiç beton kullanılmayan cami, Hadımköy'den getirilen, "İstanbul Taşı" olarak da bilinen 2 bin-2 bin 500 yıl gibi uzun bir süre ayakta kalabilen 2 bin 300 metreküp küfeki taşından yığma tekniğiyle inşa edildi.

Osmanlı mimarisi örnek alınarak, 3 kapılı ve kesme taşlardan yapılan caminin ana kubbesinin her iki yanında şerefeli iki minare yer alıyor. Minarelerin çevresinde de daha küçük üç kubbe bulunuyor. Mimarisi ve estetiği ile ilgi uyandıracak caminin ön ve yan cephelerinde de kemerler bulunuyor. Taş caminin şadırvanı, avlusu ve çevre düzenlemeleri de camiye uygun bir biçimde tasarlandı. Yaklaşık bin 500 kişinin aynı anda ibadet edebileceği caminin mimari projesini, Mimar Ahmet Tanyolaç çizdi ve mühendisliğini de Kadir Fındıkoğlu üstlendi. "Sadece cami yapmakla kalmadık, burası bir yaşama alanı" diyen Tanyolaç, "Böyle bir eserde imzamızın olacak olması gurur verici" diye konuştu.


Geri Dön