15 / 11 / 2024

Esenler’de askeri alana dev şehir parkı yapılıyor!

Esenler’de askeri alana dev şehir parkı yapılıyor!

Esenler’de dünyaya örnek kentsel dönüşüm çalışması yaptıklarını söyleyen Esenler Belediye Başkanı Göksu, askeri alandaki projede dünyanın en büyük şehir parklarından birinin yapılacağını söyledi.




Türkiye’de kentsel dönüşümün başladığı yer olarak gösterilen Esenler, şimdilerde dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesiyle tüm Türkiye’nin gündeminde. Esenler’de dünyaya örnek olacak bir kentsel dönüşüm çalışmasına başlayacaklarını söyleyen Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, askeri alanda inşa edecekleri projenin içerisinde dünyanın en büyük şehir parklarından birinin de olduğunu söyledi. Göksu, sorularımızı yanıtladı.


1-) Cumhurbaşkanımızın da desteği ile Milli Savunma Bakanlığı’nca Esenler’e tahsis edilen büyük bir askeri arazi var. Buradaki çalışmalar ne aşamada?


Sayın Cumhurbaşkanımız’ın himayesinde ve bilgisi doğrultusunda yürütülen bir proje.  Yaklaşık 2 yıl önce devir protokolleri yapıldı. Bu alandaki işlemlerimiz ve çalışmalarımız devam ediyor. Bu alanda yepyeni yeşili bol, oksijeni bol bir projeye hayata geçireceğiz. Hatta Dünyanın en büyük şehir parklarından birini burada hayata geçireceğiz. Şehir parkının büyüklüğü yaklaşık 2,5 milyon metrekare tek bir park olacak. Projede toplamda parçacık parkları topladığımızda da yaklaşık 4 milyon metrekareyi bulmaktadır. Etaplar halinde yapımına ve teslimlerine başlamayı hedefliyoruz. İlk etabını hemen bir ay içerisinden inşallah 170 bin metre büyük doğa şehir parkı olarak açıyoruz. Doğal bir ağaçlık alanı parka dönüştürüyoruz. Askeri bölgeden bize tahsis edilen, bize devredilen yer rezerv alan. Esenler’deki yapı stoku çok kötü olduğu için Esenler’de deprem riski taşıyan konutların transferi için bu bölgeyi kullanacağız. Bu transfer ettiğimiz konutlardan boşalan yerlere bina değil park yapacağız. Rakamsal verilerle anlatmak gerekirse, biz askeri alanda yaklaşık 1,6 milyon metrekarelik bina taşıyoruz. Dönüşümde yıkacağımız yerde bırakacağımız alan ise 2 milyon metrekare. Bizdeki projeye şu anda başlamış bulunmaktayız. Az önce de ifade ettiğim gibi ilk olarak park ile başlıyoruz. Diğer taraftan Metris Kışlası’nın bir bölümünü hemen park olarak açıyoruz ve ekim sonu inşallah kasım başında park olarak açılmış olacak. Sonra 2017 mart, nisan gibi de ilk rezerv konutların kazmasını vurmayı hedefliyoruz. Buradan konutları transfer ettikçe, burayı boşaltıp oraya taşıdıkça burada park alanları açmaya devam edeceğiz. Sonra bunların hepsi bütünleştiğinde dünyanın kentsel dönüşümle üretilmiş en büyük şehir parkı olacak. Bakın burası çok önemli yani bu park bir orman arazisini çevirip burayı park ilan ediyorum değil. Konutlar yıkılarak üretilmiş park olacak ve bu şehir yeni kuracağımız bu askeri bölgedeki transfer ederek kurgulayacağımız şehir, bütün şehir parametrelerinin maksimum düzeyde kullanıldığı bir şehir olacak. Yüksek katlı olmayacak maksimum 6 kat, zemin+ 5 olacak. Ortalama kişi başına düşen yeşil alan 21 metrekareolacak. Site olmayacak mesela. Şehir bütün uzuvlarına yaya akslarıyla birleşecek. Farklı bir sürü parametre dikkate alındı. Bir çalışma olacak ve bunu da Türkiye’nin 2023 büyük vizyonuna yetiştirmek istiyoruz.


2-) Kentsel dönüşümle ilgili son gelişmeleri de anlatabilir misiniz?


Kentsel dönüşümle ilgili bizde süreç hep devam ediyor. Geçtiğimiz pazartesi günü bir mahallenin projesini onayladık. Öyle zannediyorum ki 15-20 güne kadar vatandaş anlaşmalarına başlarız. Yılsonu itibariyle bir mahalle daha yıkacağız. İnşaatına yine mart nisan gibi inşaatına başlarız.


3-)  Kariyer ve istihdam çalışmaları kapsamında belediye olarak neler yapıyorsunuz?


Bu şehrin ekonomik kalkınması açısından o kadar önemli ki. Şimdi 22.000 kişinin evine para girmezken, evine para girmiş. Bunu siz 4 ile çarptığınızda bu aşağı yukarı 100.000 kişi. 100.000 kişinin ekonomisine dokunmuşsunuz. Bu 100.000 kişinin dokunduğunuz ekonomisi neye yarıyor? Sokağa yarıyor. Sokaktaki esnafa yarıyor. Bir taraftan istihdamla, bir taraftan şehrin imajıyla alakalı. 


ÇOCUK MAHALLESİ


4-) Yaşlılara ne tür hizmetler sunuyorsunuz?


Bizim Esenler’de kurmaya çalıştığımız şey bu şehrin sosyal dokusunda ne varsa belediye olarak bunun karşılığını oluşturmamız gerekir. Çocuk bu şehrin sosyal dokusunun bir parçası. Hele de Esenler gibi gerçekten nefes alacak yer bulmakta zorlanan bir yerde çocuklara oyun alanları üretmemiz gerekiyordu. Dedik ki Çocuk Sokağı yapalım, Çocuk Mahallesi yapalım. Sokağı trafiğe kapattık. Çocuk Sokağı’na dönüştürdük ama Çocuk Sokağı’na dönüştürürken sadece bir sokağı yapmadık tabi. O sokağın etrafına sinemasını, kütüphanesini, oyun alanlarını biz her şeyini inşa ederek çocuk merkezine dönüştürdük. Bu Türkiye’de çok büyük ilgi uyandırdı hem de dünyanın değişik yerlerinde buraya görmeye gelenler oldu. İşte bunun ikinci aşaması inşallah Çocuk Mahallesi’ni kurguluyoruz. Çocuk Mahallesi’nde de sokak çocuğa ait, kaldırımlar yaşlılara ait. Mesela şehirlerimizde biz neden güvenlik sorunu yaşıyoruz? Bütün mesele kaldırımlarımızdan yaşlılarımız çekildiği için. Eskiden kaldırımlarda yaşlılar otururlardı, komşularla konuşurlardı, komşunun çocukları yaşlıları Ahmet amcayı, Mehmet amcayı bilirlerdi. Bunların hepsi bitti. Bizim yapmamız gereken ne, işte bu parametreyi dikkate alarak bir şehri kendi ruhuyla yeniden inşa etmek.  


TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK DÖNÜŞÜM


Türkiye’de kentsel dönüşüm seferberliğinin başlatıldığı Esenler’de çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Esenler Belediyesi, Oruçreis, Turgutreis ve Havaalanı Mahallelerinden sonra Çiftehavuzlar Mahallesi’ni dönüştürmek için de kolları sıvadı. 85 bin metrekareyi kapsayan alanla ilgili olarak Esenler Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü gerekli altyapı çalışmalarını tamamladı. Yeni dönüşüm alanı 858 bağımsız bölümden oluşacak.


Star Gazetesi



Geri Dön