29 / 04 / 2024

Esentepe'de derenin taşması sonucunda birçok ev ve işyerini su bastı!

Esentepe'de derenin taşması sonucunda birçok ev ve işyerini su bastı!

İstanbul Ümraniye Esentepe Mahallesi, yağan şiddetli yağmurdan en çok etkilenen yerler arasındaydı. Islah edilmeyen Ördekçi Golu Deresi'nin tasması sonucu birçok ev ve işyerini su bastı..



İstanbul'da yaşanan şiddetli yağış, vatandaşmSm lara zor anlar yaşattı. Ümraniye başta olmak üzere İstanbul'un bazı semtlerinde dere taşması sonucu birçok ev ve işyeri sular altında kaldı. Yoğun yağış nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatıldı. Sancaktepe ve Ümraniye arasında kalan Esentepe Mahallesi yağmurdan hemen sonra sulara gömüldü. 


Ördekçi Gölü Deresi yatağının ıslah edilmediği ve derenin çevresine yapılan konutların dere yatağını daralttığı iddia ediliyor. Aynca derenin akış yönünün dere yatağı üzerine inşa edilen site nedeniyle değiştiği ifade ediliyor. 20 yıldır bölgede oturduğunu söyleyen Caner Aydın, yaşanan problemi Ördekçi Gölü Deresi yatağının daraltılmasına bağlıyor. Mahallenin altyapısının eksik olmasıyla beraber birçok yeni konut ve site inşa edildiğini belirten Aydın, dere yatağına yapılan sitelerin dereyi daralttığını iddia ediyor. Caner Aydın, "Derenin üstünde koruyucu bir mazgal bile yok. Neredeyse 5 metre derinliği var. Su taşınca insanlar buradan kaçtılar. Bilmeyen biri rahatlıkla dere sularına gömülebilirdi." şeklinde konuşuyor. Yaz aylarında derenin geçtiği köprünün altını tinercilerin kullandığını belirten Aydın, "Onlar bu dere yatağını mesken edinmiş. Kimse de bir şey demiyor. Köprü altına yığdıklan eşyalar dere yolunu tıkamış. Bu taşkında da koltuk kanepe çıkardılar." diyerek, sel baskınının nedenlerine dikkat çekiyor. Altyapısı olmayan yere lüks site yapıldığını vurguluyor. Aydın, "Siteyi yaparken düz giden dere yatağının yolunu değiştirip daralttılar." diyor. 

Mahalle sakinleri, yaşanan selden sonra belediye ve İSKİ'nin görevi birbirine attığını ifade ediyor. 


Sel sularının evini kaplaması üzerine adeta diken üstünde yaşadığını ve su tahliyesiyle uğraştığını söyleyen Hasan Can Polat ise "Belediye buraya zabıta gönderip duruyor. Zabıta ne yapabilir ki burada? Getirdikleri alet edevat da buradaki suyun tahliyesine yetişmedi." şeklinde konuşuyor. Alt katta oturan ve eskicilik yapan komşusunun bayram günü bütün evini sel bastığını söyleyen Hasan Can Polat, "Burası Esentepe Mahallesi. Tam Sancaktepe ve Ümraniye arasında ama biz Ümraniye'ye bağlıyız. Bu dereye gelen su yukardan Kayışdagı'ndan gelir. Buradaki derede yıllardır sorun yoktu. İçinden büyük bir kamyon geçecek kadar genişti. Sonra buralara lüks konut yapmaya başladılar ama altyapı yok ki! Müteahhit kendi kafasına göre dereyolunu değiştirdi. Kendi arsalarından geçen dereye S çizdirip dar bir kanalla çıkış verdiler. Bu kanal da su gelince taşıyor işte." ifadelerini kullandı. 


'Her yağışta sel baskını yaşıyoruz'


Esenkent Mahallesinden geçen Ördekçi Gölü Deresi'nin ıslah edilmemesi nedeniyle şiddetli yağışlarda sürekli sel baskını yaşadıklarını belirten Mahalle Muhtan Kemal Ordu, vatandaşın her yağmurda mağdur olduğunu söylüyor. Dere etrafına inşa edilen konutların dere yatağını daralttığı yönündeki iddialara ise imarlı yapılar olduğu için gayri resmi bir durumun olmadığını belirten Ordu, "Derenin çıkış yaptığı yer yediemin otoparkı. Özel arazi olması nedeniyle otoparkın istimlak edilmesi gerekiyor. Arazi sahibi de kendi arazisine dere suyunun akmaması ve derenin çıkışını kapattığı için su taşkını yaşandı." diyor. 



Mustafa Gürlek, Cafer Can / ZAMAN


Geri Dön