27 / 12 / 2024

Esenyurt Belediyesi hizmetlerinde sınır tanımıyor!

 Esenyurt Belediyesi hizmetlerinde sınır tanımıyor!

Esenyurt Belediyesi, nikah sarayı, kültür merkezi, devlet hastanesi, parklar, stadlar, spor salonları, yollar, köprüler yaparak İstanbul'un en gelişen ilçeleri arasına hızlı bir giriş yaptı



Hastaneleri, okulları, parkları, modern konut projeleri, sanayi alanları ile bir şehircilik örneği Esenyurt, 20 mahalleden oluşan Esenyurt, 500 bin'i aşan nüfusu ile Türkiye'de 18.sırada, İstanbul'un ise en kalabalık 8.ilçesi. 300 milyon lirayı aşan bütçesiile türkiye'nin en zengin 2.ilçesi, İstanbul'da ise ilk sırada geliyor. Bu başarının mimarı Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu ile belediye çalışmaları hakkında konuştuk. Necmi Kadıoğlu, 1954 Gümüşhane doğumlu. İş hayatına Gümrük Müşaviri olarak başlayan Kadıoğlu, Mali Müşavir olarak çalışmış, yurt içinde ve yurt dışında üst düzey yöneticilik görevlerinde bulunmuş.1992-1993 yılları arasında Kağıthane Belediyesi'nde başkan danışmanlığı yapmış, 1994-1998 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde Kaynak Geliştirme ve İştirakler Daire Başkanlığı ve Başkan Danışmanlığı görevlerinde bulunmuş. 28 Mart 2004 yılında yapılan yerel seçimlerde Esenyurt Belediyesi’nde Belediye Başkanı olarak göreve başlamış.


Esenyurt’ta bir devlet hastanesi bulunduğunu biliyoruz. Aile sağlığı merkezleri de sanırım yapılmış. Sağlık hizmetleri hususunda neler söylemek istersiniz?


Türkiye’de bir ilke imza atarak tamamen belediye kaynakları ile bir devlet hastanesi yaptık. Bunu Kızılay hastanesi takip etti. Hastaneler, sağlık ocakları, engelliler rehabilitasyon merkezleri derken ilçede 28 sağlık kurumu inşa ettik. Bu şekilde Esenyurt çevre ilçelerin de sağlık ihtiyacını karşılayan bir merkez haline geldi.


Nüfusun yoğun olduğu ilçede okullar da büyük bir ihtiyaç olarak aklımıza geliyor, belediye olarak eğitim alanında ne gibi hizmetleriniz var?


Esenyurt çok yoğun göç alan bir ilçe. 8 sene içerisinde bölgeye 31 eğitim kurumu yaptırdık, 12 okulun da projesi hazır yapımına başlanmak üzere. İlçede derslik başına düşen öğrenci sayısı 30 kişi civarına inmiş durumda.


Şehircilik dediğimizde modern yapılar, okul, hastane, yanı sıra çocukların oynayacağı, ailelerin tatilde stres atabileceği mekânlara da ihtiyaç var. Esenyurt’ta İstanbul içinde göremediğimiz çok büyük parklar gördük, bu alandaki çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?


Esenyurt’un belki de en ilgi çekici yönlerinden biri de parkları. 120 dönüm, 140 dönüm, 74 dönüm gibi oldukça büyük parklar inşa ediyoruz. Şehir ormanı diyebileceğimiz 120 dönüm gibi büyük bir alan içerisinde yürüyüş yolları, süs havuzları, spor tesisleri, sosyal tesisler, mangal yapılabilecek piknik alanları... Kıraç tarafında 313 dönüm kıymetsiz boş bir araziyi Esenyurt’un incisi yapacağız inşallah.


Türkiye genç nüfuslu bir ülke. Esenyurt’ta da böyledir sanırım. Gençlik dediğimizde hareketli enerjik bir hayat aklımıza geliyor ve spor tabi ki...


Spor tabi... Gençliğin enerjisini doğru mecralara kanalize etmek buralardan akmasını sağlamak önemli. Yoksa bu enerjiyi olumsuz manada kullananlar da çıkıyor. Yaptığımız parkların içinde halı sahalar spor, fitness aletleri bulunuyor. Bunlar yanı sıra stadyumlar inşa ediyoruz. 15.000 seyirci kapasiteli iki stadyum inşa ettik. Bir yarı olimpik havuzu halkımızın hizmetine sunduk. 10 spor salonu yaptık, içinde tam olimpik yüzme havuzu ve bir termal havuz olan dört spor tesisimizin de projesi hazır.  Spor Koordinasyon Merkezimizde 15 dalda sadece yaz değil, kış spor egitimi de veriliyor. Tabi bütün kurslanmız ve tesislerimiz ücretsiz. Sadece gelip kayıt olacaklar. 2011 yılın da 20.950 kişi spor kurslanmızdan faydalandı. 


Esenyurt’da kültürel etkinlikler olarak neler yapıyorsunuz?


17 kültür merkezi ve sosyal tesis inşa ettik. 1000 kişili 1500 kişilik büyük salonlar ile pek çok organizasyon uygun ortam hazırladık. İngilizce, Arapça, hat, dikiş nakış, takı tasarımı, müzik gibi pek çok dalda kurslar düzenliyoruz. Aylık olarak hazırlanan kültür sanat etkinliklerimizde ünlü akademisyenleri davet ederek halkımızla buluşturuyor. Konserler, tiyatro gösterileri düzenliyoruz. Tabi hepsi ücretsiz... Bir de ücretsiz sinema hizmetimiz var. Bu haftada bir iki film gösterimi şeklinde değil, yedi gün boyunca günde filmine göre 4-5 seans oynayarak iki salonda film gösterimlerine yıllardır devam ediyoruz. Bu konuda da fazla örnek bulamazsınız. Esenyurt Belediyesi Kültür Merkezi binamızın üst katında yer alan 18.000 kitap kapasiteli kütüphanemiz her gün saat 10:00-22:00 arası tür halkımıza açık. Burada ücretsiz çay ikramımız da var. Yeter ki genç yaşlı tüm Esenyurt okusun.


Vatandaşlanmızın düğün nişan gibi programlarını gerçekleştirebilecekleri, nikâhlarını kıydığımız biri büyük bir nikâh sarayı yaptık. “Nikâh sarayı” tabiri alışılmış bir ifade fakat bu binaya girdiğinizde gerçekten saraymış diyeceksiniz. Gidip görmenizi tavsiye ederim. Duvarlardaki kalem işi süslemeler ve genel iç dekorasyonunu özene bezene yaptık. Estetik modern bir yapı Esenyurt’a kazandırmak istedik. Bir nikâh Sarayı daha yapacağız inşallah. Onun da projesi hazır. 


Sokak, cadde, kaldırım gibi çalışmalar; yani teknik belediyecilik olarak neler söylemek istersiniz?


Biz önceliği altyapıya verdik. Alt yapıyı bitirdik Allah’a şükür. Yolları hızlı bir şekilde yapıyoruz. Özellikle parke taş sokaklar yapıyoruz. Asfalt çalışmalarımız da oluyor.


Yaya geçitleri, 6 büyük kavşak çalışması, 10 köprü yaptık. Ulaşım rahat olunca yatırım artıyor ve bölge değer kazanıyor. Kapalı pazarlar yaparak Esenyurtlular’ın daha modern şartlarda alışveriş yapmasını sağladık. Aydınlatma çalışmalanmız ile geceleri de artık caddeler ışıl ışıl, aydınlık. Havuzları, üst geçitleri, köprüleri renkli bir şekilde ışıklandırarak güzel bir gece görüntüsü de elde etmeye çalışıyoruz.


Sosyal belediyeciliğin gereklerinden biri de dayanışma ve yardımlasma. Neler söylemek istersiniz?


Esenyurt’ta özellikle sanayicilerimiz, büyük müteahhitlerimiz faaliyet gösteriyorlar. Hayırseverlerimiz vasıtası ile bir yardım ağı örmeye çalışıyoruz.



ESGEM Bir gençlik merkezi oluşturduk. Esenyurt Gençlik Merkezi (ESGEM) adında. Burada gençlerimiz yaşlılar ile ilgileniyorlar. 4-5 genç bir yaşlı ile irtibatlândırarak torunu gibi onu sürekli ziyaret ediyor halini hatırını soruyor, ihtiyacı varsa bize bildiriyor biz de gidermeye çalışıyoruz. Gençler her hafta en az bir defa yaşlıları ziyaret ediyorlar. Bayramlarda ve özel günlerde ziyaret edip ellerini öpüp hediyelerini takdim ediyorlar. Evlerini temizleyip ihtiyaç varsa yemeklerini dahi pişiriyorlar. Gönüllü olarak çalışan bu gençler yaklaşık 650 yaşlıya hizmet veriyorlar. “Gönülden gönüle” adını verdiğimiz bu proje, duyan herkesin gönlüne taht kuracaktır diye düşünüyorum. Ramazan aylarında kapı kapı erzak dağıtıyorlar. Böylece muhtacın, açın halini görüp şükretmeyi öğreniyor ve geleceğe hazırlanıyorlar. Bu merkeze kayıtlı yaklaşık 8 bin gönüllü gencimiz bulunuyor. Bu gençlerimize ki çoğunluğu üniversite ve lise öğrencisidir, burs da veriyoruz. Bu şekilde onlan desteklemiş de oluyoruz.


EKDEM Hanımlarımıza yönelik olarak, Esenyurt Kadın Dayanışma ve Eğitim Merkezi’i oluşturduk. Burada hanımlar için kurslar, spor çalışmalan, etkinlikler düzenliyoruz. Ayrıca gönüllü hanımlar ihtiyaç sahibi aileleri tespit ederek onların ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyorlar. Bu manada bir ikinci el havuzu oluşturduk. Hanımlar EKDEM’de ikinci el giysileri topluyor, içlerinden kullanılabilecek olanlan seçiyor, yıkıyor, ütülüyor, ambalajlayarak ihtiyaç sahiplerine gönderiyorlar.


BEYAZ MASA Belediyemizin halkla ilişkiler birimi olan Beyaz Masa, halkımızdan gelen şikâyetleri kayda alıyor, sahaya inerek tespitlerini yapıyor, fotoğraflıyor ve ilgili birime bildiriyor. Beyaz Masa, işsiz vatandaşlarımızla iş arayan firmalar arasında bağlantı da kuruyor. Bu şekilde 2011 yılında 551 vatandaşımızı işe yerleştirdik.


Engelliler Koordinasyon Merkezi


İlçemizde yaşayan engelli vatandaşlarımıza daha rahat hizmet ulaştırabilmek için Engelliler Koordinasyon Merkezi’ni kurduk. Tedavilerini sağlıyor, rehabilitasyonlarına yardımcı oluyor, tıbbi malzeme ihtiyaçlarını karşılıyor. Yaptığımız çalışmalar engellilerin hayata tutunmalarında gerek psikolojik, gerekse de maddi olarak çok büyük bir destek oluyor. Bir özel eğitim okulu da yaptık. Engelli vatandaşlarımız ve yakınları buradan hizmet alabiliyorlar.


VAN’a destek


Belediye olarak Van depreminde zarar gören kardeşlerimizin de yanında olmaya çalıştık. Esenyurt’tan Van’a 16 tır malzeme, 4 konteyner ev, 1 milyon 500 bin TL nakit yardım gönderdik. Burada halkımızın az önce ifade ettiğimiz birimler vasıtası ile dayanışma ve yardımlaşma konusundaki duyarlılığına bir kere daha teşekkür ediyorum.


Kardeş Anadolu Belediyeleri


Elimizden geldiğince İstanbul dışına da uzanmaya çalışıyoruz. Anadolu’da bulunan pek çok belediyeye yardımcı olmaya ve destek vermeye devam ediyoruz. 2011 yılında Ardahan Göle’ye bir üniversite binası yaptırdık. Geçen senelerde, farklı şehir ve ilçelere, parklar, yollar, okullar yaptırdık. Vidanjör, çöp toplama aracı, kamyon gibi araç ihtiyaçları da karşıladık. İstiyoruz ki Esenyurt modern şehirciliğin sembolü olsun İstanbul içinde yeşeren bir filiz gibi geleceğe ışık tutacak yeni, modern bir kent olsun.


Zaman



Geri Dön