25 / 11 / 2024

Esenyurt imar sorunu hakkında Necmi Kadıoğlu'ndan açıklama geldi!

Esenyurt imar sorunu hakkında Necmi Kadıoğlu'ndan açıklama geldi!

Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu: ''Esenyurt'ta 'maketten satış' yapan şirketlerin bazılarında sorun yaşandı. Geçen ay içerisinde 4-5 firmayı ikaz ettik, maketten satış yapmamaları için taahhütname aldık''




Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, ilçede ''maketten satış'' yapan şirketlerin bazılarında sorun yaşandığını belirterek, ''Geçen ay içerisinde 4-5 firmayı ikaz ettik, maketten satış yapmamaları için taahhütname aldık. Firmaları sık sık ziyaret edip, bir an önce imalatlarını bitirmeleri için baskı yapacağız'' dedi. 

     Kadıoğlu, belediyede düzenlediği basın toplantısında, ilçede yaşanan imar sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. 

     İlçedeki bugün itibariyle kaçak yapı bulunmadığını belirten Kadıoğlu, Esenyurt'un büyük bir değişim yaşadığını, yüzde 5'lerde olan imarlı konut sayısını yüzde yüze çıkardıklarını kaydetti. 

     Necmi Kadıoğlu, 1992'den beri uygulanan plan çok delindiği ve yeterli olmadığı için 2005 ve 2008 yıllarında yeni planlar yaptıklarını ve o günden sonra ilçede konut hamlesi başladığını anlatarak, 2010 yılında, iki yıl önce yaptıkları planın iptali istemiyle davalar açıldığını anımsattı. 

     Mahkemenin 1/1000 ve 1/5000'lik planları 2010 yılının Mart ayında iptal ettiğini hatırlatan Kadıoğlu, şöyle devam etti: 

     ''Bu bir ay süre içerisinde de ruhsat verdik, tebliğ tarihi itibariyle... Akabinde Büyükşehir Belediyesi'ne müracaat ederek, yeniden planlarımızı revize ettik. Bu tam 11 ay aldı. Yani 4-5 tane aymazın ve 1 tane malum vatandaşın Esenyurt'a yaptığı kötülük burayı tam 11 ay duraklattı. Planlarımızın yenilenmesinden sonra devam ettik. Yalnız o bir ay süre içerisinde verdiğimiz 10 civarındaki konut ruhsatımızla ilgili Büyükşehir ile aramızda sorun çıktı. Büyükşehir, 'Bunları da vermemeniz gerekiyordu' dedi. Biz, Danıştay'a gittik. Danıştay'da haklı çıktık ve planlarımızı iptal eden mahkemenin kararı bozuldu ve planlarımız, ruhsatlarımız geçerli hale geldi.'' 

     Büyükşehir Belediyesi'nin istemi doğrultusunda 10 civarında ruhsatı yenilediklerini anlatan Kadıoğlu, ''Bu arada müteahhitlerde duraklama oldu. Bu duraklama olunca şantiye bozuluyor, vatandaşlarımız 'Bizim paramız, konutlarımız ne olacak-' diye sormaya başlıyor'' dedi. 

     Bu zaman zarfında toplamda 13 bin 638 ruhsat verdiklerini, bunlardan sadece 10 tanesinin konuşulduğunu belirten Kadıoğlu, ''Bütün Esenyurt'ta konuşulan budur. İlçede 8,5 yılda 104 bin 550 konut, 7 bin 484 iş yeri, 837 de fabrika ruhsatı vermişiz'' bilgisini verdi. 

     Kadıoğlu, 1/5000'lik planın iptal edildiğini, Büyükşehir Belediyesi'ne revize plan talebini götürdüklerini anlatarak, bu planı Mart ayında çıkarmaya çalışacaklarını söyledi. 

     

    Esenyurt imar sorunu son durum

     

     Esenyurt'ta ''maketten satış'' yapan şirketlerin bazılarında sorun yaşandığını kaydeden Kadıoğlu, şunları söyledi: 

     ''Maketten konut alan vatandaşlar 'Bizim konutlarımız yapılmıyor mu- Şu zamanda teslim edilecekti' diye ortaya çıktılar. Bu firmalardan bir tanesi şu anda çözülmüş değil. Büyükşehir aşamasını bekliyoruz. Onun dışında başka firma olduğunu düşünmüyorum. Geçen ay içerisinde 4-5 firmayı ikaz ettik, maketten satış yapmamaları için taahhütname aldık. Yetkimiz olmamasına rağmen bu şekilde kontrol etmeye çalışıyoruz. Şu an itibariyle ruhsattan dolayı duran inşaatımız yok. Ruhsatlı olduğu halde parasal, bankasal sıkıntısı olduğu için duran bir-iki firma var diye biliyorum. En fazla gündeme gelen firmanın 3 şantiyesi birden çalışıyor. Bu, bir süreçtir. Bu süreci beraber yaşayacağız ve çözeceğiz. Medyada 'imar yolsuzluğu' diye takdim edilmesi ilkel ve ayıp bir durum. Kim bir yolsuzluğumuz olduğunu düşünüyorsa gelsin desin ki, 'Şu yolsuzluk yapıldı.' Hangi rant için kime ne vermişiz- Her ne olursa olsun yolumuza devam edeceğiz. Bizim bir tane imar yolsuzluğumuz yoktur. Buna müsaade etmeyiz.'' 

     Kadıoğlu, bir soru üzerine, ilçede ruhsatsız bir tane inşaat gösterilemeyeceğini, mühürlermiş bir firma bulunmadığını, hiç bir ruhsatı da ertelemediklerini belirterek, ''Bizim sıkıntımız, maketten konut satma. Ama buna yasal bir engel de koyamıyoruz. Benim verdiğim ruhsatın üzerinde yapıyorsa iddialar tamam. Bana bir tane arsa gösterin şu arsa küçük yapı büyük diye'' dedi. 

     

 Esenyurt imar sorunu ne zaman çözülecek

     

     Başkan Kadıoğlu, ''İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 60 bin metrekare üzerindeki 25 bin konutun mühürlendiğine yönelik açıklamaları var. Bu konudaki son durum nedir-'' sorusu üzerine, öyle bir yerin olmadığını savundu. 

     Kadıoğlu, ''Karşı binaya bakarak 2,5 emsallik proje yapıyor, ancak 1,5 emsallik izni var. Tartışmalardan bir tanesi de bu. Bununla ilgili çalışmanız var mı-'' sorusu üzerine, konuyla ilgili çalıştıklarını, Büyükşehir Belediyesi ile görüşmelerin sürdüğünü anlattı. 

     Necmi Kadıoğlu, ''Firmaları sık sık ziyaret edip, bir an önce imalatlarını bitirmeleri için baskı yapacağız'' dedi. 

     ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, çarpık ve yüksek olduğu için buradaki bazı binaların durdurulmasını istediğine dair iddialar var. Bu konudaki görüşünüz nedir-'' sorusu üzerine Kadıoğlu, Başbakan Erdoğan'ın bir gezisi esnasında bazı yapıları sorduğunu, ''Emsalleri geçen yapıları kaldırın'' dediğini, kendilerinin de bu yapıları kaldırdığını aktardı. 

     Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, bir gazetecinin, ''Sorun kaç vatandaşı ilgilendiriyor-'' sorusuna ''Şu an itibariyle Ukra ve FiYaka firmalarında 700-800 kişi var. Ufak tefek arada bazı firmalar da çıkabilir. Bunlarda da 200-300 çıkarsa ilgili vatandaş sayısı 1000'i geçmez. 100 bin gibi sayılar çok çirkin. Zaten toplamda 102 bin küsur ruhsat vermişiz. Bunların hepsi mi mağdur-'' diye konuştu. 

AA


Geri Dön