29 / 04 / 2024

Esenyurt'ta 11 kişinin yanmasından ders alınmadı, işçiler halen çadırda kalıyor!

Esenyurt'ta 11 kişinin yanmasından ders alınmadı, işçiler halen çadırda kalıyor!

Esenyurt'ta 11 işçinin yanarak öldüğü inşaatın birkaç kilometre ötesinde Büyükşehir Belediyesi tarafından ihalesi yapılan şantiyede işçiler yine çadırlarda kalıyor



İstanbul Esenyurt’ta 11 inşaat işçisinin naylon çadırlarda yanarak ölmesinin üzerinden çok zaman geçmedi ancak, firmalar hâlâ işçileri çadırlarda barındırmaya devam ediyor. 11 işçiye mezar olan şantiyenin birkaç kilometre ötesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iki dere ıslah çalışması yürütülüyor. Büyükşehir’in 2010 yılında ihalesini yaptığı “Beylikdüzü Kavaklı Deresi Islahı 1. ve 2. kısım İnşaat” çalışması ile Haramidere ıslah çalışmasının yapıldığı yerde işçiler tıpkı Esenyurt’ta yanan çadırlara benzer çadırlarda kalıyor. Kavaklıdere Islah Çalışması İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı Fen İşleri Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. İhaleyi yaklaşık 14 milyon TL’ye alan belediye müteahhidi Bakır İnşaat, Kamer İnşaat ve Yol-Yap İnşaat’ın şantiyesinde işçiler, ısınmak için çadırların içerisine soba kurmuş. Soba borusunun bir ucu çadırın giriş kapısından dışarı çıkarılmış.

‘Çadır devri kapanacak’ demişti
İşçiler çadırlarda yan yana kurulan yataklarda yatıyor. Soba, çadırın ortasına kurulmuş. Çadırda yangın çıkması durumunda müdahale için yangın tüpü bulunmuyor. Bu çadırların Esenyurt’taki çadırlardan tek farkı ise burada elektrik ısıtıcısı yerine kömür sobası kurulmuş. Ancak kumaş özellikleri ise aynı. Yani yangına karşı dayanıksız. Şirkette çalışan bir işçi, işçilerin çok fakir olduğunu bu çadırlarda kalmak zorunda bırakıldıklarını belirterek çadırların usulüne uygun yapılmadığını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Esenyurt’taki yangından sonra işçilerin çadırlarda barındırılmasını eleştirerek şunları söylemişti: “Yaşananlardan üzüntü duydum. Artık, Türkiye ve İstanbul herhangi bir üçüncü dünya ülkesi gibi değil, yani çadırlarda, derme çatma barakalarda insanlar barındırılmaz. Onurlu bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeliler, çünkü onların emeği üzerine bu işler yapılmakta. Her şantiyede bu konulardan sorumlu teknik mesul ve şantiye müdürleri bulunmaktadır. Yerleşim dizaynı, barakaların durumu gibi konuları bu kişiler belirliyor. Orada bir çadır olduğunu görüyoruz. İstanbul’un çadır devrini artık çoktan geçmiş olması gerekir.”

HÜSEYİN İSTEMİL/Taraf


Geri Dön