Eşit miras paylaşımı zorunluluğu kalktı, kardeşler arası miras paylaşımı düzenlendi! Miras ve tapu işlemleri sil baştan!
Tapu işlemleri ve miras paylaşımı ile ilgili beklenen düzenlemeler resmen yürürlüğe alındı. İşte yeni düzenlemeler...
Ülkemizde milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren miras hukukunda önemli bir değişiklik yapıldı. Uzun zamandır beklenen düzenlemeler ile miras paylaşımına ilişkin tapu işlemlerinde köklü yeniliklere gidildi.
Yeni düzenleme, özellikle aile içi anlaşmazlıkların önüne geçilmesi ve mirasçılara daha fazla esneklik tanınması amacıyla yapıldı.
EŞİT MİRAS VE KARDEŞLER ARASI MİRAS PAYLAŞIMI SİL BAŞTAN
Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; daha önce mirasın eşit olarak paylaştırılması zorunlu tutulurken, yeni düzenleme ile bu kural kalktı. Bu şekilde, aile bireyleri, kendi aralarında yazılı anlaşmalar yaparak miras paylarını daha esnek bir şekilde tespit edebilecekler.
Yeni düzenleme ile kardeşler arasında yapılacak gayrimenkul devri işlemleri de büyük oranda kolay hale getirildi.
Artık kardeşler, noter onayına gerek olmaksızın, yazılı anlaşmalarla birbirlerine gayrimenkul devredebilecekler. Bu şekilde, kendi aralarında hızlı ve pratik bir şekilde mülk paylaşımını yapabilecekler.
HİSSELİ TAPULARDA TÜM HİSSEDARLARIN ONAYI ZORUNLU
Hisseli tapularda ise önemli bir değişikliğe gidildi. Yeni düzenlemeye göre, hisseli bir taşınmazın satışı için tüm hissedarların ortak kararı ve işlemlere doğrudan katılımı zorunlu tutuldu.
Fakat hissedarlar, avukat vekiline yetki vererek işlemlere katılma yükümlülüğünden kurtulabiliyorlar.
Önceki düzenlemelerde mirasın eşit paylaştırılması ilkesi, aile içinde pek çok anlaşmazlıklara sebep oluyordu. Yeni düzenleme ile bu ilke yerine, tarafların kendi aralarında yazılı anlaşmalarla uzlaşmasına imkan sunuldu. Böylece mirasçılar, kişisel tercihlerine ve aile dinamiklerine uygun bir paylaşıma gidebilecekler.
MİRASTA SAKLI PAY NEDİR?
Aile içi miras paylaşımında dikkat edilmesi gereken durumlardan biri de saklı pay oluyor. Saklı pay, devlet güvencesi altında bulunuyor ve kimse bu hakkı gasp edemiyor. Bu çerçevede miras bırakan bile bir mirasçının saklı payını ondan alara bir başkasına veremiyor.
Saklı pay yasalar tarafından mirasçılara tanınan bir hak. Çocuklar anne ve babalarının mal varlıkları içerisinde saklı pay sahibi oluyorlar. Bu saklı pay oranı çocuklarda yüzde 50 olarak belirlenmiş durumda.
Örneğin, bir ebeveynin 10 tane dairesi olması halinde bu evlerden 5’ tanesi çocukların saklı payı olarak geçiyor. Bu nedenle o ebeveyn bu 5 evi miras yoluyla veya mirastan mülk kaçırmak için bir başkasına devrini yapamaz.
Ancak, miras bırakan ölünceye kadar bakma sözleşmesi imzalayarak, evini bir başkasına devrederse; bu durumda mirasçıların alacağı pay oranı değişir.
TOKİ mağdurlarından yeni eylem: İsteklerini sıraladılar!
6 bankada peş peşe Eylül depremi! Başvuran anında 150 bin TL alıyor! İhtiyaç kredisinde son dakika!