26 / 11 / 2024

"Eski asker hamamı" seramik müzesine dönüştürülecek!


Çanakkale Belediyesi, Boğaz ve Garnizon Komutanlığından kiraladığı "eski asker hamamı'nı, seramik müzesine dönüştürecek




Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığı ile yaptıkları protokolle eski asker hamamının kullanım hakkının belediyeye geçtiğini, ancak tahsisini de  almak istediklerini belirtti.
Bu kapsamda restorasyon ihalesini tamamladıklarını ve sözleşmeyi yaptıklarını anlatan Gökhan, şunları kaydetti:
"Şimdi orası restore edilecek. İç kısımlarında herhangi bir yıkma gibi bir şey söz konusu değil. Burası zaman içerisinde yıpranmış, rutubetten etkilenmiş. Bahçesini düzenleyeceğiz. Bahçeyi halka açık, ziyaretçilerin kullanacağı oturma alanı haline getireceğiz. Bir yıl içinde burasını tamamlayacağız."
Gökhan, yapının askeriye tarafından "er hamamı olarak kullanıldığını hatırlatarak, hamamın, Çanakkale seramiklerinin sergileneceği müzeye dönüştürüleceğini bildirdi. Gökhan, şu bilgileri verdi:

"Bizim seramiklerimiz meşhurdur. Çanakkale Seramiği dünyada namlı seramikler, onları elde etmeye çalışacağız ve sergileyeceğiz. Ayrıca çağdaş yeni seramik modelleri var. Çanakkale seramiğinin sergileneceği, tarihçesi ve belki birtakım sunumlarının yapılacağı bir müze olacak. Çanakkale seramikleri yeteri kadar bu kentte yok, ama dışarıda bunun çok önemli koleksiyonerleri var. Onlardan temin edeceğiz. Adım adım zenginleştireceğiz. Resmi bir seramik müzesi kazandıracağız Çanakkale’ye. Çalışmaları yıl içinde tamamlamış olacağız. 428 bin liralık bir maliyeti var."
        
Asker hamamı

Cevatpaşa Mahallesi Kaya Sokak’ta bulunan ve 1923 yılında inşa edilen tescilli bina, 1995 yılına kadar garnizon hamamı olarak kullanıldı. Zengin bir mimariye sahip olan, ancak klasik Türk Hamamı özelliklerini taşımayan hamam, bugün atıl durumda bulunuyor.

Çatısı "Marsilya tipi" kiremitlerle örtülü bulunan hamamın mimarisine ilişkin, "Simetrik yapıya sahip ve iç mekan yükseklikleri fazla olan hamamda, tavana yakın yerlerde ışıklık olarak düşünülen üç adet pencere konulmuş. Yapının ortasında ise çatıya göre daha yukarıda bir kubbe yerleştirilmiş. Cephe tamamen kırmızı tuğla ile kaplanmış, pencere üzerindeki kemerler beyaza boyanarak cepheye canlılık kazandırılmış" bilgisine yer veriliyor.

A.A.


Geri Dön