Kentsel Dönüşüm

Eski Bakan Akdağ: ‘Kentsel dönüşümde mevzuatlar daha katı olmalı’

Kocaeli’nde Afet Yönetimi ve Afet Zamanlarında Sağlık Hizmetleri Kongresi’ne katılan Sağlık eski Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, “Mevcut mevzuat kentsel dönüşümle alakalı insanlara bazı haklar veriyor. Bu konudaki mevzuatın çok daha katı olması gerektiği kanaatindeyim” diye konuştu.

Kocaeli’nde Sağlıkta Kalite Forumları Afet Yönetimi ve Afet Zamanlarında Sağlık Hizmetleri Kongresi, başladı. Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlenen programa; Sağlık eski Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ ve Kocaeli Valisi ve konuya ilişkin birçok ünlü isim katıldı. Kongrenin açılış paneli, Ulusal Afet Yönetim Stratejileri ve 6 Şubat Deprem Felaketi Deneyimleri oldu.

‘BİNALARIMIZI İYİ YAPMIYORUZ’

Çağdaş Kocaeli gazetesinin haberine göre, kongrede konuşan Vali Yavuz, Kocaeli depreminden yola çıkarak yapılması gerekenleri anlattı. Yavuz, “Birçok eksik yapıyoruz. Binalarımızı iyi inşa etmiyoruz. İyi yaptığımız şeylerden söz eden. Kocaeli, 2 milyar TL’yi aşan kayıtlı bağış gönderen bir kent. Deprem bölgesine toplamda 3 milyar lirayı aşan katkı sunmuştur. Allah bir daha bizi böyle afetlerle karşı karşıya getirmesin. Olağanüstü zamanlardaki kapasitemizi olağan dönemlere yaysak sanırım küresel çapta bizden güçlü devlet olmaz. Rahat bizi rehavete yönlendiriyor. Bizi zinde tutacak uyarılara lazım” dedi.

‘DÖNÜŞÜM MEVZUATI DAHA KATI OLMALI’

Öte yandan, depreme ve kentsel dönüşüme ilişkin açıklamalarda bulunan Sağlık eski Bakanı Recep Akdağ ise afet okuryazarlığının çok geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Akdağ, “Yaptığımız eğitimin ne kadar kalıcı olduğunu ölçmedik. O nedenle, eğitimleri tekrarlamamız gerekiyor. Japonya’nın muhteşem bir depreme bilinci var. 47 bin gönüllümüz var. Deprem okuryazarlığını kâğıt üstünde olmaktan kurtarmamız lazım. Farkındalığı artırmak amacıyla yaptığımız işlemlerin medyada yer almasını yeterli bulmamalıyız. Kesinlikle yaptıklarımız ölçmeliyiz. 21 senelik iktidarımızda depreme dayanıklı binalarda büyük yol aldık. Mevcut mevzuat kentsel dönüşüme ilişkin insanlara bazı haklar veriyor. Bu konudaki mevzuatın çok daha katı olması gerektiğini düşünüyorum. Depreme dayanıklı olmayan binaların hızla dönüşmesini sağlayacak mevzuata dönülmeli” şeklinde konuştu.

'MAHALLELERDE GÖNÜLLÜLER BELİRLENMELİ’

Kentsel dönüşüm konusuna ağırlık verilmesi gerektiğini ifade eden Akdağ, “Devletin merkezi bütçesinden ayrılacak bütçe payları hatırı sayılır biçimde netleştirilmeli. Her kentin bir planı olmalı. Çevre Bakanlığı kesinlikle ortak hareket etmeli. Belediyeleri, merkezi hükümette zorlayacak daha katı yasalara ihtiyacımız var. Kentsel dönüşüm dediğimizde bir tek noktaya odaklanmalıyız. O da depreme dirençsiz yapıların dönüştürülmesidir. Semt ve mahalle bazlı kurtarma gönüllülüğü oluşturmamız lazım. Depremde ilk 48 saat çok önemli. Mutlaka gönüllü ve yerinden müdahaleyi yapmamız lazım. Sismik izolatörlü hastaneler çok mühim. Bu tür bir hastanenin ilk örneği Kocaeli Üniversitesi Hastanesidir” değerlendirmelerinde bulundu.

Mirasçılar dikkat! Miras konusunda çığır açacak değişiklik yapıldı!

İnşaat sektöründe büyük kriz! Ayda 100 bin TL’ye çalışacak işçi bulunamıyor!

Deprem sonrası 2000 yılından önceki tüm yapı stokları incelenecek!