Eski binalarda asbest tehlikesi!
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nce hazırlanan 'İstanbul Çevre Durum Raporu'ndan asbest tehlikesi çıktı.
Üsküdar Belediyesi’ne bağlı Kirazlıtepe mahallesinde düzenlenen yıkım sonrasında, molozlardan alınan numuneler incelendi. Numunelerde, mavi asbest olarak bilinen ‘antofilit’ ile beyaz asbest olarak tanımlanan krizotil örneklerine rastlandı.
Raporda, “Kirazlıtepe’de yıkımı gerçekleştiren binaların çoğunun molozları sahada bırakılmıştır, bölge sakinleri ise bahsi geçen binalarda asbest kontrolü yapılmadığı ve mevcut asbestin sahada bırakıldığı konusunda bir beyanda bulunmuştur. Bunun üzerine TMMOB tarafından görevlendirilmiş yetkililerce 12 numune alınmış ve asbest mevcudiyeti konusunda gerekli testler yapılmıştır.
Zehir marleylerde
Çıkan sonuçların vahim derecede olduğunu söyleyebiliriz. Analiz sonuçlarına göre numunelerde asbest tespit edilmiştir. Bu da bölgede asbest maruziyeti konusunda yönetmeliğe uygun davranılmadığının bir kanıtıdır. Asbest riski bulunan maddelerin bölgeden uzaklaştırılmamış oluşu bölge halkını ve yıkımı gerçekleştiren işçileri sağlık risklerine maruz bırakmıştır” ifadeleri kullanıldı.
Raporda, Adile Naşit Sokak’taki 10 numaralı evden alınan eternit numunesi ile Manzara Sokak’ta yer alan 2 numaralı ev, Dönen Sokak’taki 3 numaralı ev ve Kuledibi Caddesi’nde bulunan 38 numaralı evden alınan marley numunelerinde asbest tespit edildi.
Risk önlenebilir
Rapor kapsamında 1980 öncesi yapılan binalarda asbest oranın oldukça yüksek olduğu tespit edilen, yıkım gerçekleştiren bazı binalarda asbest kontrolünün tartışmalı olduğu, denetimsizlik sonucunda asbest emisyonunun arttığı ifade edildi.
Alınması gereken önlem ve uyarılar ise şu şekilde sıralandı: “Yıkımı yapılacak olan her binada asbest kontrolü yapılması ve asbest bulunan bölgelerdeki sökümün denetim içinde gerçekleştirilmesi mutlaka takip edilmeli.
Mevzuata uygun olarak sökümü yapıldığında veya tutucu bir maddeyle kaplayıp uyarı levhaları asıldığında asbestin yaratacağı risklerin önüne geçilebilir. Asbest sökümü ise iş güvenliği bağlamında eğitim almış asbest söküm çalışanları tarafından yapılmalıdır. Söküm sırasında elde edilen asbest ise yine yönetmeliğe uygun biçimde bertaraf edilmeli.”