28 / 04 / 2024

Eski binalarda ısı yalıtımı mecburiyeti!

Eski binalarda ısı yalıtımı mecburiyeti!

Isı yalıtımı uygulaması, binalarda ısı kayıplarının azaltılması ve enerji tasarrufu sağlanabilmesi için yapılıyor. Peki, Kanun gereğince, eski binalarda ısı yalıtımı mecburiyeti var mıdır?



Eski binalarda ısı yalıtımı mecburiyeti!

Binalarımız kışın soğuyor yazın ise ısınıyor. Kışın kömür, doğalgaz gibi yakıtlar kullanarak evimizi soğumaması için ısıtır; yazın ise ısınan evimizi klimalarla soğutuyoruz.


Isı yalıtımı kışı ısınmak yazın da serinlemek için harcadığımız enerjiyi azaltmak ve daha rahat ortamlarda yaşamak amacıyla binaların diş cephe duvarları, cam ve doğramaları, çatıları, döşemeleri ve tesisatlarında, ısı geçişini azaltan önlemler almak olarak bilinen bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. 


Yönetmeliklere uygun yapılacak ısı yalıtımı, ısınma veya serinleme amacıyla yaptığımız harcamalardan ortalama yüzde 50 tasarruf ederek yazın serin kalmaya kışın daha iyi ısınmaya imkan sağlıyor.


Dengeli oda sıcaklıkları yaratarak konforlu ve sağlıklı mekânlar oluşturuyor. Evlerde küflenme, siyah leke ve mantar oluşmasına neden olan yoğuşmayı (terlemeyi) önlüyor.  Isı yalıtımıyla ayrıca yakıt tüketimi ve dolayısıyla atık gazlar azaltılarak çevrenin korunmasına katkıda bulunuluyor. 


Isı yalıtımının faydalarından tam anlamıyla yararlanmak için, evlerin kışın soğuk, yazın sıcak kısımlara bakan tüm duvar ve döşemeleri, çatıları mutlaka yalıtılmalı ve nitelikli pencere kullanılması gerekiyor. Isı yalıtımı, binanın temelinden çatısına kadar dışa veya kullanılmayan kısımlara bakan yüzeylerine, ısı geçişini azaltan özel yalıtım malzemelerinin uygulanması ile yapılıyor. Peki, eski binalarda ısı yalıtımı zorunlu mu?


Eski binalarda ısı yalıtımı!

Eski yada mevcut binaların da 2017’ye kadar yalıtım yaptırması gerekiyor. Kanun gereğince eski binalarında ısı yalıtımı yaptırması zorunlu hale geliyor. Isı yalıtımı yapılmayan binalara yasal yaptırımlar uygulanıyor. 


Isı yalıtımı yaptırmamanın cezası!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön