Eski Mersin Otogarı'na bilim ve gençlik merkezi geliyor!
Mersin Büyükşehir Belediyesi, eski otogarı 2015 yılının Mart ayında yıkmıştı. Belediye, eski otogarın arazisi üzerine Bilim ve Gençlik Merkezi inşa edeceğini ilan etti.
Mersin’e yeni otogar yapılmasının ardından, eski otogar Büyükşehir Belediyesi’nin ani bir kararıyla yıkılmıştı. Yıkım 2015 yılının Mart ayında yapıldı, eski otogarın geniş arazisi o tarihten bu yana boş kaldı. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yatırım planlarında eski otogar arazisi, Bilim ve Gençlik Merkezi alanı olarak görülüyor. Belediye, eski otogarın karşısındaki makine ikmal arazisini de Büyükşehir Belediyesi Hizmet Kompleksi için ayırdığını daha önce duyurmuş, bilim merkezi ile hizmet kompleksinin çevre düzenlemesi için 2017 yılı bütçesinde 18 milyon liralık kaynak ayrılmıştı. Ancak Mersin Büyükşehir Belediyesi, aradan geçen 22 ayda Bilim ve Gençlik Merkezi projesi ile Belediye Hizmet Kompleksi Projesi için adım atmadığı gibi, Bilim ve Gençlik Merkezi için ayrılan eski otogar arazisi hafriyat döküm alanı olarak kullanılmaya başlandı.
Üzerlerinde Mersin Büyükşehir Belediyesi logosu bulunan kamyonlar birkaç gündür eski otogar arazisine giriyor ve asfalt, kaldırım çalışması gibi çalışmalar sırasında oluşan hafriyatı eski otogar alanına döküyor. Belli bir kısmı tel örgülerle çevrilen eski otogar alanında şimdiden asfalt atığı ve moloz yığınları oluşmuş durumda. Yeni otogara girmek istemeyen bazı şehirler arası seyahat firmaları ile Mersin-Adana arasında servis yapan firmalar ise eki otogarın Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’na bakan kısmında yolcu alıp yolcu indirmeye devam ediyor.
ESKİ OTOGARIN ARAZİSİ49 BİN 839 METREKARE
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin resmi internet sitesinde ve Burhanettin Kocamaz’ın kişisel web sayfasında, eski otogarın arazisinin Bilim ve Gençlik Parkı projesi için kullanılacağı bilgisi hâlâ yer alıyor. Belediyenin sitesinde Bilim ve Gençlik Parkı projesi şöyle anlatılıyor: “Proje aşamasında iken 11.05.2015 tarih ve 482 sayılı Meclis kararına göre Kongre ve Kültür Merkezi ödeneği Fen İşleri Dairesi Başkanlığına aktarılmıştır. Eski otogar alanında 49 bin 839 metrekarelik bir yerleşkeye yapılacak olan Bilim Parkı ve Gençlik Merkezi inşaatına projesi ihale hazırlıklarına başlandı. Proje ile gençlerin deneyerek, gözlemleyerek öğrenmeleri sağlanacak. Türkiye’nin en büyük Bilim Parkları’ndan biri olacak parkta deney atölyeleri, derslikler, laboratuarlar, performans salonları, spor ve nitelikli aktivite alanları yer alacak. İçerisinde çocuk üniversitesi, büyük kent kütüphanesi ve bilim müzesinin de yer alacağı merkezde tiyatro gösterilerinin ve konferansların yapılacağı anfi tiyatro ve yaşam alanları sayesinde gençlerin vakit geçireceği bir park haline gelecek.”
İKİ YAPININ MİMARİ PROJELERİ BİLE HAZIR
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Bilim Parkı ve Gençlik Merkezi projesinin mimari planı, ödüllü mimar Emre Arolat tarafından hazırlanmıştı. Projeleri, 2014 seçimlerinden önce yani Burhanettin Kocamaz’ın başkan seçilmesinden önce hazırlayan Mimar Emre Arolat, Bilim Parkı ve Gençlik Merkezi projesiyle ilgili olarak 2015 yılının Ağustos ayında gazetemize bilgi vermişti. Proje için eski otogar ile makine ikmal parkının arazisinin birlikte değerlendirildiğini kaydeden Arolat, “Bölgede yer alan ve yoğunluğu giderek artmakta olan fiziksel örüntünün arasında, bir tür soluklanma alanı olarak işlev görecek bir ‘Kent Parkı’ ve bu parkın içinden ulaşılabilecek farklı eğitim ve kültür yapılarının dönem dönem yoğunlaşan ziyaretçi ve izleyici potansiyellerinden istifade eden yeni bir ‘Sosyal Kent Platformu’ oluşturmak, bu projenin ana amacı olarak belirlendi. Birbirine dik olarak her iki adaya yayılan ve aralarında kalan yolun üzerinden geçerek aynı zamanda onları birbirine bağlayan iki katmanlı bir yaya izleği, farklı yapılar arasındaki ulaşımı sağlarken aynı zamanda da çeşitli yeni bakı perspektifleri oluşturmak üzere kurgulandı. Ana ve ikincil omurgalara takılan Infobox ve Gözlem Evi, Bilim Merkezi, IMAX, Konaklama, Kütüphane, Çocuk Üniversitesi, Gençlik Merkezi ve Halk Evi, Müzik Okulu, Konser Salonu ve Müze yapıları iklimsel özellikler değerlendirilerek pilotiler üzerinde yükseltildi ve zeminde yarı açık kamusal alanlar oluşturuldu. Gerek peyzaj tasarımında gerekse park içindeki yapıların mimari dillerinin belirlenmesinde, olabildiğince yalın ve net bir tutum benimsendi” ifadelerini kullanmıştı.Mimar Emre Arolat’ın iddialı projeleri arasında yer alan Bilim Parkı ve Gençlik Merkezi projesinin akıbetinin ne olacağı ise şimdilik bilinmiyor.
Abidin YAĞMUR/Güney Gazetesi