Eski Sümerbank Sentetik Deri İşletmesi’nin olduğu arsaya yapılacak konut projesine ipotek engeli!
Çanakkale merkezde bulunan eski Sümerbank Sentetik Deri İşletmesi’nin bulunduğu alanda yapılacak konut projesi, yıllardır yapılamıyor. Nedeni ise söz konusu arsanın ipotekli olduğunun anlaşılması.
Çanakkale’de Kamu İktisadi Devlet Teşekkülü (KİT) olarak kurulan, yaklaşık 20 yıl üretimde bulunan Sümer Holding Sentetik Deri İşletmesi’nin 2004 yılında özelleştirilmesinin ardından, işletmenin bulunduğu arazi kentin en değerli alanlarından biri haline geldi. 55 bin metrekarelik Sentetik Deri İşletmesi arazisi, konut ve iş yeri olarak değerlendirilmek istendi. Özelleştirilerek bir inşaat firmasının aldığı alan için 2017 yılında kurulan Çanakkale Sümer Kent Konut Yapı Kooperatifi, çalışmalarına başladı fakat arsanın üzerinde iptek olduğu ortaya çıktı.
1500 KONUT VE İŞ YERİ YAPILACAKTI
Söz konusu Sümer Holding arazisi üzerinde, ortak sayısının 335, konut ve işyeri sayısının azami 1500 olması, arsa üzerinde çıkacak 335 konut haricindeki tüm konut ve iş yerlerinin müteahhit firmaya iş karşılığında verilmesi planlandı.
Gazeteduvar'da yer alan habere göre; Kooperatif ortaklık bedeli olarak her hissedar ortağın 140 bin TL ödeme yapmasına karar verilirken, 7 arsadan oluşan Sümer Holding Sentetik Deri İşletmesi arazisi, 44 milyon 400 bin liralık bedel ile satın alındı ve sözleşme 1 Mart 2017 tarihinde imzalandı.
İPOTEK OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI
Şubat ve Mart 2017 yılında yapılan resmi işlemlerin ardından, daha sonra tapu kayıtlarından anlaşıldığına göre; 12 Haziran 2017 tarihinde kooperatif tarafından satın alınan ve kooperatif adına tescil edilen en büyük yüz ölçüme sahip parsel üzerinde 1 Mart 2017 tarihinde kooperatife ait olmayan borçtan dolayı konmuş ipotek olduğu ortaya çıktı. Yani arazinin satın alındığı, sözleşmenin imzalandığı gün, arsanın ipotekli olduğu ileri sürülüyor.
İpoteğe konu olan, kooperatifin tarafı olmadığı borç için ipoteğin konduğu tarihteki enflasyonun çok üzerinde faiz kararlaştırıldığı iddia ediliyor.
Kooperatif ortakları, “Kooperatife ipotekli arsa satılmış. Bu hissedar olan bizlerin haberi dışında bir satış işlemidir. Mağduriyete yol açmaktadır” ifadelerini kullandı.
Ortaklar, tüm bu süreçlerin sonunda gerek Cumhuriyet Savcılığı nezdinde gerekse bakanlık düzeyinde yaptıkları şikayetlerin sonucunda; “Bizler hisse değerleri üzerinden paramızı ödeyerek bu kooperatife ortak olduk. İpotekli arsa satın alınarak kooperatifimiz de bizler de borçlu haline getirildik.
Arsanın ipotekli olduğunu bilseydik, kooperatife ortak olmazdık. Paramızı ödediğimiz halde neden borçlu olduğumuzu, arsanın eski sahiplerinin hiçbir alacakları kalmamasına rağmen ipoteğin niçin kaldırılmadığını anlamıyoruz. Hakkımızı yedirmeyeceğiz, hukuki ve idari yollar başta olmak üzeri tüm demokratik haklarımızı kullanacağız” dedi.
Çanakkale'deki 57 bin metrekarelik Sümerbank arazisi rezerv yapı alanı ilan edildi! |