28 / 12 / 2024

Eskişehir İMO'dan Kentsel Dönüşüm Kurulu talebi!

Eskişehir İMO'dan Kentsel Dönüşüm Kurulu talebi!

Eskişehir İMO Afet Riskli Binalar ve Kentsel Dönüşüm için ’Kentsel Dönüşüm Kurulu’ oluşturulmasını talep etti.Bülent Erkul; "Sorunların nasıl çözüleceği ve halka nasıl anlatılacağı, mülk sahiplerinin nasıl ikna edileceği çok önemli" dedi.



Eskişehir İnşaat Mühendisleri Odası, Afet Riskli Binalar ve Kentsel Dönüşüm için ’Kentsel Dönüşüm Kurulu’ oluşturulmasını talep etti.


İnşaat Mühendisleri Odası şubesinde gerçekleştirilen toplantıda, Şube Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Erkul ve Yönetim Kurulu üyeleri, Büyükşehir Belediyesi tarafından 6306 sayılı "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi" yasası kapsamında 8 mahalledeki 56.4 hektarlık alanda İTÜ Şehir Planlama Bölümü’ne yaptırılan kentsel dönüşüm planlama sürecine, İMO olarak ilk kez 26 Mart 2015 tarihinde sundukları bir raporla dahil olduklarını belirtti. Sunulan raporda, Büyükşehir Belediyesi ile büyük ölçüde ortak düşünceye sahip olduklarını belirten Başkan Bülent Erkul, planlamada henüz netleşmediğini saptadıkları ve planlamanın özünü zedeleyebilecek endişelerinin olduğunu ifade etti. Erkul, açıklamasının bir bölümünde, "Yoğunluğun artması nedeniyle oluşacak trafik ve ulaşım sorunu nasıl çözülecek? 2007 Deprem Yönetmeliğine göre inşa edilmiş yapıların durumu ne olacaktır? Kendiliğinden dönüşmüş bina veya alanlar bu planlamayla nasıl uyumlaştırılacaktır? Yoğunluk artışı nedeni ile mevcut alt yapı yetersiz kalacaktır. Yüklü bir maliyeti olacak bu yatırım nasıl karşılanacak? Alt yapı, sosyal donatı ve çevre düzenleme maliyetleri hak sahiplerine yansıtılacak mıdır? Belediye’ye ait alanların dönüştürülmesinden elde edilecek gelir nerelerde ve nasıl değerlendirilecek? Bu gelirler hak sahiplerinin yapım maliyetleri nedeniyle borçlanacakları miktarların bir kısmının karşılanmasında kullanılacak mıdır? Beklentimiz, yapım sürecinde Eskişehir deki inşaat sektöründe oluşacak finansal hareketlenmenin kente katkı sağlaması amacıyla mutlak surette kentteki proje yapım, yüklenici ve iş gücünün kullanılmasıdır" dedi.


“BU PROJENİN BAŞARIYLA UYGULANMASI HALİNDE DE ŞİMDİYE KADAR YAPILANLAR ARASINDA İYİ BİR ÖRNEK OLACAĞINA İNANIYORUZ”


Erkul, sorunların çözümünün ve halka anlatılmasının önemini vurgulayarak, "Sorunların nasıl çözüleceği ve halka nasıl anlatılacağı, mülk sahiplerinin nasıl ikna edileceği çok önemlidir. Kentsel dönüşümden doğrudan veya dolaylı olarak etkilenen tüm kesimlerin mutlu olacağı veya en az zararla atlatacağı bir ortam oluşturmanın güç olduğunu biliyoruz. Bu projenin başarıyla uygulanması halinde de şimdiye kadar yapılanlar arasında iyi bir örnek olacağına inanıyoruz. Bu nedenle bir an önce içinde mühendis, mimar, Ekonomist, hukukçu ve sosyologların bulunduğu kadrolarla şeffaf bir şekilde halkımıza, Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan bu planlamanın tanıtılması ve anlatılması gerekliliğini savunuyoruz. Yukarıda saydığımız meslek disiplinlerini ve onların örgütlerini de kapsayacak ve ilk raporumuzda da önerdiğimiz şekilde, ’Kentsel Dönüşüm Kurulu’ oluşturulmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.


Milliyet


Geri Dön