27 / 04 / 2024

Eskişehir Sanayi Çarşısı için sessiz mi kalınıyor?

Eskişehir Sanayi Çarşısı için sessiz mi kalınıyor?

Eskişehir'de bir aydan beri önemli bir konu tartışması var. Büyükşehir Belediye Meclisinde tartışılıyor. Sanayi Çarşısının dönüşümü ile ilgili esas konuşması, görüş belirtmesi gerekenler sessiz kalıyor?



Eskişehir'de bir aydan beri önemli bir konu tartışması var. Büyükşehir Belediye Meclisinde tartışılıyor. 


Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen konuşuyor. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt TV'lere çıkıp derdini anlatıyor. AK Partinin Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri gazetecilere konuşuyor. Konu Küçük Sanayi Çarşısında uygulanacak "Kentsel Dönüşüm". Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 1/5 binlik planlarda nereye ne yapılacağının işlenmesinin doğru olmadığını. Ancak plan notlarında nereye ne yapılacağının belirtildiğini söylüyor. 


AK Partili Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri ile İl Başkanı Dündar Ünlü ise, 1/5 binlik planda nereye ne yapılacağının gösterilmesini ısrarla talep ediyorlar. 


Ortada bir yangın var!. 


Bu yangın her geçen müdahale edilemediği için daha da alevleniyor. Yangını görüp müdahale etmesi gerekenler ise gözlerini yummuş, kulaklarını tıkamış, ağızlarını bantlamışlar. Bir aydan beri tartışılan Sanayi Çarşısının dönüşümü ile ilgili esas konuşması, görüş belirtmesi gerekenler neden gözlerini yumdukları, ağızlarını banmadıklarını ve kulaklarını tıkadıklarını kamuoyu ile paylaşmalılar. 

Kim bunlar? 


İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası hatta Jeoloji Mühendisleri Odası, 1/5 binlik planlara nereye ne yapılacağı işlenir mi? İşlenmez mi? işlenirse ne olur? İşlenmezse ne olur? Esas bu konuda görüş belirtmesi gerekenlerin sesiz kalmaları Odunpazarı Belediye Başkanı CHP'li olduğu için, bu odaların yönetimlerindeki kişilerin de sol görüşlü hatta CHP'li olduklarından dolayı sessiz kalmayı tercih ettikleri şeklinde yorumlanıyor. 


Dün karşılaştığım Eskişehir'de uzun yıllar Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğünde bürokrat olarak görev yapan birisi,"Sadi Bey Odunpazarı Belediyesi AK Partili olsaydı. Veya bugün Odunpazarı Belediyesinde başkanlık koltuğunda hala Burhan Sakallı oturmuş olsaydı, 1/5 binlik planlara nerede ne yapılacağını göstermemiş olsaydı inşaat Mühendisleri, Mimarlar, Şehir Plancıları, Jeoloji Mühendisleri Odaları her gün ya basın toplantısı ya da basın açıklaması yaparak eleştiri yağmuruna tutarlardı. 


Bugün sessiz kalmaları Odunpazarı Belediye Başkanına gizliden destek anlamı taşımaktadır. Şehrin imarından sorumlu meslek odaları neden bu konuda sessiz kalıyorlar? 


175 binlik planlara AK Partililerin ısrarla işlenmesi gerektiğini söyledikleri işlenebilir mi? İşlenmez mi? işlenirse sakıncası var ise bunlar neler? İşlenmezse gerekçesi ne? Şehirle hiç alakası olmayan, Türkiye genelini ilgilendiren konularda günlerce ahkâm kesiyorlar. 


Sokaklara çıkıp pankart açıyorlar. Ama şehrin en önemli meselesi Sanayi Çarşısının dönüşümü ile ilgili sesiz kalmayı tercih ediyorlar. Bu şekilde şehrin sorunu ile ne kadar alakalı! Olduklarını göstermiş oluyorlar" diye eleştiri yağmuruna tuttu. O eski bürokrat haklı. 


Bu sivil toplum örgütlerinin şehrin bugün için birinci derece sorunu olan Sanayi Çarşısının dönüşümü ile ilgili sessiz kalmaları gerçekten manidar. 1/5 binlik planlara AK Partililerin iddia ettikleri nereye yapılacak ise işlenebilir mi? işlenemez mi? Bu konuda görüş belirtmekten neden çekiniyorsunuz? AK Partililerin iddia ettikleri gibi,"1/5 binlik planlara nerede ne yapılacağı işlenmesi gerekir. Ancak biz bunu söylersek Odunpazarı Belediyesi ile aramız açılır. AK Partiye destek çıkıyorlar diye yorumlanır. 


AK Partililerin iddia ettiklerinin doğru olmadığını söylersek bu kez Belediye Meclislerine gelen planlarımız askıya alınır veya ret edilir, iyisi mi sessiz kalalım mı?" diye düşünüyorlar. Sessiz kalmaları kafaları karıştırıyor.


 Sadi Seda/ Eskişehir Anadolu


Kazım Kurt: Küçük Sanayi Çarşısı kaldırılacak!



Geri Dön