20 / 11 / 2024

Eskişehir'de kentsel dönüşüm yavaş ilerliyor!

 Eskişehir'de kentsel dönüşüm yavaş ilerliyor!

Yüzde 86'lık şehirleşme oranıyla Türkiye'nin şehirleşme bakımından önde gelen illerinden olan Eskişehir, modern ve düzenli yapısıyla öne çıkıyor.




Yüzde 86'lık şehirleşme oranıyla Türkiye'nin şehirleşme bakımından önde gelen illerinden olan Eskişehir, modern ve düzenli yapısıyla öne çıkıyor.  Gayrimenkul projelerinin Batıkent, Fabrikalar ve Çankaya mahallelerinde ağırlık kazandığı kentte, mahalle aralarındaki 40'a yakın bina yenilendi. Ancak kentsel dönüşüm kapsamındaki mahalleler hala proje bekliyor.  Mahalle sakinleri ise, kentsel dönüşümün yavaş ilerlemesinden yakınıyor. 


Tapu kayıtlarına dayanan verilere göre Türkiye'de geçen yıl 1 milyon 150 bin civarında konul satıldı. Bu yıl ise 1 milyon 200 hinin üzerinde satış bekleniyor. 2014 un ilk aylarında yavaş ilerleyen gayrimenkul sektörü, yılı hareketli kapattı. 


2015 genel seçimleri de sektörün hızını kesmedi. İddialı konut projeleri birbiriyle yanşıyor. Üstelik projeler artık İstanbul. Ankara,  İzmir  ile sınırlı değil. Anadolu'da da farklı gelir gruplarına hitap eden konut projeleri yapılıyor. Öte yandan kentsel dönüşüm projeleri de illerde yapılaşmaya büyük katkı sağlıyor.  Modern ve düzenli şehirleşmesi ile Anadolu kentlerine örnek oluşturan Eskişehir'de de gayrimenkul sektöründe hareketlilik söz konusu. İlin batı bölgesinde yoğunluk kazanan konut projelerin yanı sıra mahalle aralarındaki eski binaların yenilenme çalışmaları da hızla devam ediyor. 

Yüzde 86'lık şehirleşme oranı ile Türkiye'nin şehirleşme bakımından önde gelen illerinden olan Eskişehir'de, eleştirilen tek konu ise kentsel dönüşüm projelerinin gecikmesi. 



PROJELER BEKLENİYOR 

Bildiği üzere, birkaç yıl öncesine kadar Kentsel Dönüşüm' büyükşehir belediyelerinin ve meclislerinin karar ve uygulamalarına bağlıydı. 2012 yılında çıkartılan 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun' ile farklı bir yön kazandı. Yetki, sorumluluk ve planlama tamamen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na geçti.  Belediyeler, bakanlığın verdiği görevleri yerine getiriyorlar. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi niıı de yasanın çıkmasından hemen önce. Meclis kararıyla 12 bölgeyi kentsel dönüşüm alanı ilan ettiğini söyleyen Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yılmaz Büyükerşen, "Gerekli çalışmalara başlamıştık. Ancak söz konusu yasanın ardından kentsel dönüşüm şu anda bakanlık uhdesine geçmiş durumda" diyor.  Eskişehir'de kentsel dönüşüm çalışmaları yavaş ilerlediği için yaklaşık bir yıldır kentsel dönüşüme giren mahallelerin sakinleri, projelerinin tamamlanmasını bekliyor. Kentsel dönüşüme giren mahalleler şehir merkezine yakın konumda bulunuyor ve Mustafa Kemal Paşa Mahallesi,  Şeker Mahallesi, İlısaniye Mahallesi, Hacı Ali Bey Mahallesi. Yeni Mahalle, İşıklar Mahallesi. Deliktaş Mahallesi nin bir kısmı ve Kurtuluş Mahallesi nin bir kısmı olarak sıralanıyor. 300 bine yakın kişinin yaşadığı bu mahallelerde, kentsel dönüşüm projelerinin bir an önce hayata geçilmesinin beklendiğini belirten sektör temsilcileri, projeler start almadığı için mağduriyetin söz konusu olduğuna vurgu yapıyor. 



YENİLENEN BİNALAR VAR 

Her ne kadar kentsel dönüşüm projelerine başlanmamış olsa da mahalle aralarında 40 - 50 yaşında olan birçok binada yenilenme çalışmaları söz konusu. Yaşlı binaların yenilenme çalışmalarının hız kazandığını Eskişehir'de kısa süre içinde 40'a yakın binanın yeniden inşa edildiği talimin ediliyor. Yenilenen bina fiyatlarında da dolayısıyla artış göze çarpıyor. Şöyle ki. 40 yaşındaki 100 metrekare dairesini 150 bin liraya satabilecek olan konut sahibi, yenilenen 100 metrekarelik dairesine 250 300 bin liradan alıcı bulabiliyor. 

Yeni yapılan Dede Korkut Parkı nın yanında kentsel dönüşüme giren binalar olduğunu söyleyen Turyap Odunpazarı Temsilcisi Murat Emre Temiztaş, bu bölgede «ki dairelerin metrekare fiyatlarının bin 500 TL olduğunu, kentsel dönüşüme giren dairelerin fiyatlarının ise 3 bin 250 TL, olduğunu belirtiyor. 



İMARA AÇILAN ARSA YOK

Bu üç mahallede yoğunluk kazanan site tarzındaki konutların son dönemde büyük ilgi gördüğünü belirten Eskişehir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik, Eskişehir'deki konut talepleriyle ilgili ise şunları söylüyor: "Eskişehirliler genellikle 3+1 evleri tercih ediyor. Özellikle yeni evlenenlerin talepleri geniş mutfak ve salonlu 3 +1 evlere. Yaslıların tercihi ise 2 + İ lerden yana" Eskişehir'de arsa fiyatlarının çok pahalı olduğuna ve 10 yıldır imara açılan arsa olmadığına değinen Çelik şunları da ekliyor: "Kentte metrekare fiyatları en düşük olan semtler ise Takkalı Mahallesi, Şarlıöyük Mahallesi, Fevzi Çakmak Mahallesi, Tunalı Mahallesi, Ihlamurkeııt, Sultandere Mahallesi ve Göztepe Mahallesi olarak sıralanıyor. Bu mahallelerde konutların metrekare satış fiyatları 700bin TL arasında değişiyor." 



Capital Eskişehir 




Geri Dön