27 / 04 / 2024

Eskiyen ve yıpranan yapıların envanteri çıkarılmalı, kaçak yapılar yıkılmalı!

Eskiyen ve yıpranan yapıların envanteri çıkarılmalı, kaçak yapılar yıkılmalı!

Van’da yıkıma ve ölüme yol açan İran’ın Hoy kentindeki 5,9 büyüklüğündeki deprem, ülkedeki dayanıksız binaları tekrar gündeme getirdi. İMO Başkanı Cemal Gökçe, kaçak yapıların yıkılması gerektiğini belirtti...



Orta şiddetli bir depremde bile 9 vatandaşın hayatını kaybetmesi ülkedeki dayanıksız binaları tekrar gündeme taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a göre 6,7 milyon yapı stoku sağlıksız durumda.

BirGün Gazetesi'nde yer alan habere göre, Van’da yıkıma ve ölüme neden olan İran’ın Hoy kentindeki 5,9 büyüklüğündeki deprem, Türkiye’nin deprem ülkesi olduğunu tekrar hatırlattı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamasına göre deprem sebebiyle 250 konut ve 300 ahır yıkıldı. Bölgede 700’ün üzerinde ağır hasarlı yapı bulunurken, Van'ın Başkale ilçesine bağlı Özpınar Mahallesi'nde depremden sonra sağlam tek bir ev kalmadı. Mahallede barınma sorunlarının giderilmeye çalıştığı belirtildi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Cemal Gökçe, mevcut yapı stoğunun depreme dayanıksız olduğunu belirtti. Gökçe, şu şekilde konuştu:

"17 Ağustos ve 12 Kasım Düzce Depremi ile en tepedeki insanlar bile, ‘Eyvah, altımız delikmiş, ülkemiz deprem ülkesiymiş’ demeye başladı. Aradan 21 yıl geçti. 17 Ağustos’tan sonra da birçok deprem oldu. Büyüklüğü 5-6 civarı olan, 7 üzeri bile olmayan bu depremlerde bile yapı stoğu ciddi hasar gördü. Dolayısıyla yapılarımızın depreme karşı güvenlikli olmadığı anlaşıldı."

"6,7 milyon yapının sağlıksız olduğuna dair veri, 1999 sonrası da ortaya konmuştu" diyen Gökçe, sözlerine şu şekilde devam etti:  

"Murat Kurum’un ifade ettiği rakamlar bana göre doğru. Fakat 99’dan bu yana 21 yıl geçmiş olmasına rağmen hâlâ neden 7 milyon güvencesiz yapı var? Bunu sorgulamamız gerekiyor."

İMO Başkanı Cemal Gökçe, yapılması gerekenleri şu şekilde belirtti:

-Sağlıksız yapılara ilişkin İmar Barışı çıkarıldı, bunların bilgisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda var. Öncelikli olarak bu kaçak yapılar yıkılmalı.

-Normal ruhsat alan fakat sonradan kaçak kat eklenen binalar var, bu kaçaklar yıkılmalı.

-Eskiyen ve yıpranan yapıların envanteri çıkarılmalı; güçlendirilmesi gerekenler güçlendirilmeli, diğerleri ise yıkılmalı.

-Yeni yapılar da deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılmalı.

 


Geri Dön