23 / 11 / 2024
fuzul

Esnaf için en gözde iş emlak danışmanlığı oldu

Esnaf için en gözde iş emlak danışmanlığı oldu

Son 4 yılda esnaf sayısı 130 bin artarken, gözde alan servisçilik ve emlak danışmanlığı oldu




Şoförlük, marangozluk, torna tesviye ve terzilik gibi meslekler ise gözden düştü

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye’de sık sık tartışma konusu olan esnafların durumunu araştırdı. Yapılan araştırmada, son 4 yılda, küresel krize rağmen esnaf sayısının azalmadığı, tam aksine söz konusu dönemde esnaf sayısında 130 binlik bir artış meydana geldiği belirlendi. Son 4 yılda bazı mesleklerde gerileme yaşanırken, servis işletmeciliği, emlak danışmanlığı ve geçen yıl getirilen sigara yasağına rağmen kahvehane sayısında rekor artışlar meydana geldiği saptandı.

Araştırmaya göre, Türkiye genelinde 2009 sonu itibariyle toplam 1 milyon 912 bin 179 esnaf ve sanatkar bulunuyor.

EN BÜYÜK PAY TAŞIYICILIKTA

Esnafın yüzde 26.4’ü ‘motorlu taşıyıcılık’ olarak nitelendirilen minibüsçülük, nakliyecilik, kamyonculuk, taksicilik gibi mesleklerden oluştu. Esnafın yüzde 12.5’u bakkal, bayi ve büfe, yüzde 5.7’si kahvecilik, yüzde 4.1’i kuaförlük, yüzde 2.8’i oto tamirciliği, yüzde 2.5’u pazarcılık, yüzde 2.5’u lokantacılık, yüzde 1.8’i tuhafiyecilik, yüzde 1.5’u konfeksiyonculuk sektörlerinde faaliyet gösteriyor. 

Servisçilik parladı

Bazı mesleklerde gerileme yaşanırken bazı mesleklerde ise rekor düzeyde artış olduğu görüldü. Aynı dönemde, sayısı en fazla artan meslek ise yüzde 35’lik artış ile servis aracı işletmeciliği oldu. Onu, yüzde 28’lik artış ile emlak danışmanlığı, yüzde 24 ile kahvecilik, yüzde 22 ile turistik eşya satıcılığı ve yüzde 20 ile de kuaförlük mesleği izledi. 

4 yılda esnaf sayısında rekor artış 

Araştırmanın yapıldığı son 4 yılda, ekonomik krize rağmen esnaf sayısında rekor düzeyde artış yaşandığı saptandı. Buna göre, 2006-2009 yılları arasında toplam 489 bin 981 yeni esnaf ve sanatkar statüsünde işyeri açıldı. Aynı dönemde, 359 bin 120 esnaf ve sanatkar da, kaydını sildirerek işyerini kapattı. Böylece, krize rağmen son 4 yılda esnaf ve sanatkar sayısında 130 binlik yeni bir artış yaşanmış oldu. 

Seri üretime yenildiler

Şoförlük, marangozluk, torna tesviyecilik, ayakkabı imalatı, elektrik-elektronik araç bakım tamiri, terzilik, demircilik mesleklerinde esnaf sayısında azalma oldu. Bu gerilemenin de seri üretimin artması ve büyük mağazacılık sektörünün yaygınlaşması, mamul fiyatlarının ucuzlamasından kaynaklandığı tespit edildi. Şoförlük mesleğindeki gerilemede ise vergi kaydı olmayan esnafların oda kayıtlarının silinmesinin etkili olduğu saptandı. 
Star/Hüseyin Özay


Geri Dön