22 / 11 / 2024
fuzul

Esnaf ve müzisyenlerden kira tepkisi!

Esnaf ve müzisyenlerden kira tepkisi!

Esnaf ve müzisyenler Kovid-19 önlemleri kapsamında uygulanan yasakları değerlendirdi. Sokağa çıkma yasağı saatinin ve işletmelerin açık kalma saatinin yeterli olmadığını belirten esnaf, kiralardan da şikayet etti.




Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs önlemleri kapsamında uygulanan yasaklarında ve sokağa çıkma yasağı saatlerinde de yeni düzenlemeleri duyurdu. Buna göre yasaklar ve sokağa çıkma yasağı saatleri gevşetildi.

Sözcü Gazetesi'nden Batuhan Serim'in haberine göre; kahvehane, kafe, çay bahçesi, halı saha, spor salonu, lunapark gibi işletmeler açılışlarını dün yaptı fakat esnaf saat 21:00 kuralından memnun değil. İstanbul Beşiktaş'ta konuya ilişkin açıklamalar yapan esnaf ve müzisyenler, “En erken 24:00'te kapanmalı” dedi. İşte esnafların konuyla ilgili o açıklamaları...

Esnaf ve müzisyenlerden kira tepkisi!

Kafe işletmesinin ortağı Mücahit Akbayır:

"Bu açılmalar tamamen gaz almak için yapıldı. Biz geçen sene Mart ayından beri kapalı sayılırız, aylık 16 bin TL bizim kiramız var. Toplamda 15 aydır biz 16 bin TL sadece kira ödüyoruz. Devletin verdiği krediden yararlandık ama kredi ödemelerini ertelemediler. Şu an biz 5 ay geciktik ve bir ay sonra muhtemelen icraya gelecekler. Nasıl çevireceğiz bilmiyorum.

Bu açılmanın hiçbir anlamı yok. Bu süreçte de devletten hiçbir destek alamadık. Biz geçen Mart ayından itibaren 250 bin TL borçlandık. Nasıl ödenecek? Altı yıldır burayı işletiyoruz ama pandemi sürecinde toplamda 250 bin TL borçlandığımız, borçları ödeyemediğimiz ve ev kiramızı bile ödeyemediğimiz için dört aydır işletmeyi satmaya çalışıyoruz."

Meyhane işletmecisi Murat Cengiz:

"Haftada iki gün iş yapma ihtimalimiz var (hafta sonları) ama bu çalışma saatleriyle dükkanı döndürmemiz çok zor, çalışan personelimiz açısından da zor. O yüzden saat sınırlaması bizim için hiç olumlu değil. Bu durumdan şikayetçiyiz açıkçası. Biz 74 bin TL kira ödüyoruz ve yaklaşık 10 aylık borcumuz var… (740 bin TL) Bu sadece mal sahibine olan borcumuz. Ne yapacağız onu da bilmiyoruz."

Esnaf ve müzisyenlerden kira tepkisi!

Müzisyen Çağla Şola:

"İTÜ Konservatuvar'dan mezunum, şartlar gereği 13-14 yıldır canlı müzik yaparak hayatımı idame eden biriyim. Geçimimi sadece buradan sağlıyorum. Bu süreçte tüm esnaf ve müzisyenler gibi ben de olumsuz yönde etkilendim. Kira olsun, faturalar olsun, özel giderlerim olsun, bir de benim evcil hayvanım var ona da bakıyorum…"

Müzisyen Ahmet Cemalzade:

"Tek mesleğim müzisyenlik, tek kazancımı buradan sağlıyorum. Sekiz senedir bu işi yapıyorum, neredeyse 1.5 senedir hiç iş yapmadım. Bir sürü borca girdim. Evimin kirasını zor ödüyorum. Ne olacak, nasıl olacak hiç bilmiyorum. Çok kötü bir durumdayız. Benim gibi çok sayıda müzisyen var. Ailesine para götüremeyen, intihar edenler de oldu. Ben müziği bırakıp başka bir iş yapmayı düşünüyorum; iş olursa ne olsun."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ciro ve kira desteği açıklaması!

Esnafa yönelik hibe desteğine 2 günde 565 bin kişi başvurdu!


Geri Dön