Ekonomi

Ete gelen zamlar hem üreticiyi hem de tüketiciyi zorluyor! Et Üreticileri Başkanı’ndan çok tartışılacak açıklama!

Yeni yıldan bu yana kırmızı ete gelen zam yüzde 100’e ulaşırken tüketici et fiyatlarından şikâyet ediyor. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, son 60 gündür yükselen kırmızı et fiyatları için Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) piyasaya müdahale etmesini beklediklerini belirtti.Tunç, “Besiciler zarar ettikleri için hayvan tutamaz duruma geldi

Yetiştiricilerin yaklaşık 4 senedir girdi maliyetlerindeki artış ve aynı oranda yükselmeyen kesim fiyatlarından rahatsız olduğunu dile getiren Tunç, üreticinin sattığı hayvanı yerine koymadığını söyledi. Tunç, “Besiciler zarar ettikleri için hayvan tutamaz duruma geldi. 2023’le beraber fiyatlar artışa geçti. Aynı zamanda yaşanan depremlerden sonra bu artış hızlandı. Hayvan varlığı azaldıkça fiyatların yükseleceğini söylemiştik” şeklinde konuştu.

ÖNLEM ALINMALI


Kırmızı et fiyatlarındaki artışın önüne geçmek amacıyla önlem alınması gerektiğinin altını çizen Tunç, ESK'den piyasaya müdahale etmesini beklediklerini belirtti. Tunç, “ESK'nin ithal hayvan veya karkas et müdahalesi kırmızı et fiyatlarının yükselmesine engel olabilir. Büyük hayvan işletmelerinin varlığı bir şekilde devam ediyor. Besilik hayvan getirilirse bunların küçük işletmelere verilmesi hayvan varlığının yükselmesi ve sürdürülebilirlik için daha yararlı olacak. Bir müdahale olmazsa fiyatlarda artış sürecek. Bu da vatandaşın kırmızı ete ulaşmasına engel olacak” dedi. Tunç, şap hastalığının çıkmasının hem ülkeye hem de sektöre büyük bir hasar verdiğini vurguladı.

 

Öte yandan, kırmızı etin fiyatı bir ayda yüzde 30 oranında yükseldi. Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin verilerine göre dana karkas kesim fiyatı bazı bölgelerde 180 Türk Lirası’nı görürken, ortalama 175 Türk Lirası oldu. Kasaplarda kıymanın kilosu 300 Türk Lirası’na yaklaştı.

Ette meydana gelen bu yükselişin sebebi bazı şehirlerde yaşanan şap hastalığına bağlı olarak hayvan pazarlarının kapatılmasına bağlanırken, hastalığın şimdilik fiyatlara yansıyacak boyutta bir problem yaratmadığı dile getirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın konuyla dair adım atarak fahiş fiyatlara karşı et ithal edileceği, Avrupa ve Güney Amerika’dan kasaplık hayvan, Avrupa’dan ise karkas et ithal edileceği öğrenildi.

İşte detaylar...

BAŞLAYAN ŞAP SALGINI FİYATLARI DAHA DA ARTIRIR

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Vet. Dr. Ahmet Yücesan, Türkiye genelini kapsayan bir karantina olması halinde fiyatların daha da artacağını ifade etti. Ama şimdilik böyle bir durum olmadığını dile getiren Yücesan, bölgesel olarak önlemlerin alındığını bildirdi.

 

Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı da konuya dair yaptığı açıklamada etteki fiyat artışının bazı şehirlerde görülen şap hastalığından değil Ramazan ayının yaklaşmasından kaynaklandığının altını çizdi. “Şap hastalığı normalde de bulunan ve önlemi alınabilen bir hastalık. Bize de evraklar geldi.  Şehirler ve ilçeler hepsi seferber olmuş durumda. Her noktada bulunmazken, sadece belli noktalarda bulunuyor.

En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesinde olacak mı? Konuya ilişkin peş peşe açıklamalar geldi! İşte son durum!

Kültür ve Turizm Bakanlığı 165 sözleşmeli personel alacak! Lise mezunu olmanız yeterli!

Çiftçilere müjde! Tarım Bakanı resmen açıkladı! 250 bin TL’lik hibede süre uzatıldı!