Genel

Etem Özçelik: Rus çamları çürük çıktı, yerli çam aranıyor!

İstanbul mobilyacılar sitesi MODOKO Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, Rusya'dan ithal edilen çamların 20 yıllık stoklardan çıkarıldığını mobilya imalatı aşamasında fark ettiklerini açıkladı

Mobilya üretiminde kullanılamayacak derecede kof olan bu çamların yerine yerli ağaç aradıklarını belirten Özçelik, 'Rusya'dan çam ithalatı durdu. Stoklarını bize satarak erittiler.' dedi. İstanbul mobilyacılar sitesi MODOKO Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, Rusya'dan ithal edilen çamların içinin çürük çıktığını açıkladı. Rusya'dan alınan mobilyalık orman ürünlerinin 20 yıllık stoklardan çıktığının anlaşılması üzerine bu ülkeden çam ağacı ithalinin durduğunu belirten Özçelik, 'şžimdi yerli çam aranıyor. Rusya'dan gelen çamların dış görünüşü, çapı iyiydi. Ancak 20 yıllık stoklardan geldiğini, ağaçların içi kof, çürük çıkınca anladık.' dedi. Türkiye'de ormanların artık 20 yılda bir bölge bölge kesildiğini belirten Özçelik, yine de MDF'de kullanılan yonga gibi ürünlerin Amerika'dan ithal edilmek zorunda kalındığını ifade etti. Yeni orman alanları oluşturulurken mobilyacının ihtiyacına göre dikim yapılmasını tavsiye eden Özçelik, 'Kayın ağacı en çok aradığımız tür. Kayın dikilsin.' dedi.

Önceki akşam iftarda gazetecilerle bir araya gelen ve soruları cevaplayan Etem Özçelik, altın ve dövizdeki yükselişin etkisi ve Ramazan ayının da girmesiyle bu sene yaz düğünlerinin sonbahara ertelendiğini söyledi. Özçelik, 'Önceki senelerde herkes elindeki dövizi bozdurur, mobilya alırdı. Ancak bu sene dolar, Euro hızlı yükseldiği için kimse bozdurup alım yapmadı. Hatta bu yüzden düğünlerin ertelendiğini düşünüyoruz. Eylül ve ekim aylarında ertelenen alımların yapılmasını bekliyoruz.' diye konuştu. Yılda 1,4 milyar doları ihracat olmak üzere 8 milyar dolarlık pazara sahip mobilya üreticileri, bu yıl sektörün cirosunda yüzde 13 artış olmasını bekliyor. Sektörün ağaç, yonga ve boya ithalatı ise yıllık 800 milyon doları buluyor.

Türkiye'de mobilya imal eden irili ufaklı 32 bin işyeri olduğunu hatırlatan Özçelik, sektörün çırak ve yabancı dil bilen satış elemanına ihtiyacı bulunduğunu ifade etti. Özçelik, 'çırak bulamıyoruz. Her işyerinde çırağa ihtiyaç var. 32 bin çırak arıyoruz.' dedi.

Türkiye için Afrika ülkelerinin yeni pazarlar olduğunu anlatan Etem Özçelik, Cezayir, Fas ve Tunus ile mobilya fuarında büyük satış anlaşmaları yaptıklarını, ancak bu ülkelerdeki karışıklık nedeniyle bunların siparişe dönüşemediğini kaydetti. Mısır, Libya ve Suriye'deki iç karışıklıkların da yeni pazarları olan bu ülkelerden gelecek talebi durdurduğunu belirten Özçelik, Afrika'daki karışıklığın sona ermesiyle ihracatta sıçrama beklediklerini söyledi. Özçelik, 'Fas, Tunus ve Cezayir'in zenginlerine değil ama orta tabakasına hitap eden mobilya siparişi için fuarda ön anlaşmalar yapıldı. Bunların siparişe dönmesini bekliyoruz. Karışıklıklardan sonra Afrika pazarı eskisinden daha iyi olacak.' dedi.

MODOKO'yu yıkıp mobilya temalı AVM yapacaklarını da belirten Etem Özçelik, 'Belediyeden kat sayısını artıran imar izni aldık. Bir gökdelen de yeni projede yer alacak.' dedi.
Zaman