26 / 11 / 2024

Etiketi olmayan asansöre binmeyin!

Etiketi olmayan asansöre binmeyin!

MAKİNA Mühendisleri Odası Erzurum İl Temsilcisi Prof. Dr. Kenan Yakut asansörlerde sarı, yeşil ve kırmızı renkli uyarı etiketleri olduğunu, vatandaşların etiketi olmayan asansöre binmemesi gerektiğini söyledi.




İstanbul Mecidiyeköy Büyükdere Caddesi’ndeki eski Ali Sami Yen Stadyumu’nun bulunduğu alanda yapımı halen devam eden rezidans inşaatında, geçen cumartesi günü  işçilerin bulunduğu asansör, 32’nci kattan zemine düştü.


Torun Center inşaatındaki bu kazada asansörde bulunan 10 işçi hayatını kaybetti. Makina Mühendisleri Odası Erzurum İl Temsilcisi Prof. Dr. Kenan Yakut, 10 işçinin öldüğü asansör kazasının ardından, asansöre binenlerin dikkat etmesi gerekenleri anlattı.


Asansöre binerken etikete dikkat edilmesi gerektiğini anlatan  Prof. Dr. Kenan Yakut, kontrol edilen asansörlerde kumanda panelinin etrafında üzerine bilgi notu yazılı olan sarı, yeşil ve kırmızı renklerdeki etiketler bulunduğunu söyledi. Sarı etikette asansördeki eksikliklerin giderilene kadar binerken dikkat edilmesi, yeşil de herhangi bir eksiklik olmadığı kırmızı renkli etikette ise asansörü kesinlikle kullanılmaması yönünde uyarıların olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Yakut, "Kullanıma uygun olmayan ve kırmızı etiketli olması gereken asansörlerde bu uyarı levhası bulunmuyor. Çünkü kırmızı olduğu için etiket sökülmüştür. Bunların mühürlenmiş olması gerekir. Eğer asansörde etiket yoksa vatandaşlar binmesinler. Hayatlarını riske etmeyip yürüsünler. Asansör bakım ve işletme yönetmeliğinde kontroller TMMOB’den alınıp TSE’ye verilmiştir. Mühürleme işi de belediyeye bırakılmıştır. TSE kuruluşu icabı her türlü mal alımıyla ilgili standartlar üretmesi gereken bir kuruluştur. Buna rağmen kontrol işine itilmiştir. TSE’de tabiatı gereği bu kontrolleri yeterince yerine getirememektedir. Yılda bir kere asansör kontrolü yapılmalıdır. Erzurum’da 2011’den önceki verilerimize göre 3 bin üzerinde asansör var. Bunların nedereyse yarısı kullanılmaz durumda. Bir asansör düğmesinden dolayı insanların öldüğü bu çağ modern bir çağ değildir" diye konuştu.


’YÜK ASANSÖRÜNDE YEDEK HALAT VE PARAŞÜT SİSTEMİ VARSA İŞÇİ BİNEBİLİR’

Prof. Dr. Kenan Yakut, yüksek katlı binalarda bulunan yük asansörlerinin insan taşıma amaçlı kulanılmaması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Yakut şöye devam etti:


"Eğer yük asansörüne binme zorunluluğu olan işçi kardeşlerimlz varsa belli şeylere dikkat etmeliler. Asansörde işçi de taşıyabilir etiket veya bilgi notu görmelidir. Teknisyene veya şantiye şefine müracat edip ’bu asansörde işçi de taşınabilir midir’ bilmesi gerekir. Mecbur kalınmışsa yedek halat sistemi ve paraşüt sisteminin olduğu kesinlikle teyit edilmelidir. Ondan sonra kullanılmalıdır. Hiçbirşey işçinin hayatından kesinlikle önemli değildir."


Hürriyet


Geri Dön