26 / 07 / 2024

Etiler'deki Private Residences İstanbul at Etiler projesinin imar planları iptal edildi!

Etiler'deki Private Residences İstanbul at Etiler projesinin imar planları iptal edildi!

Tay Group-Astay Gayrimenkul’ün Etiler'de Boğaziçi geri görünüm ve etkilenme sınırları içinde kalan "Private Residences İstanbul at Etiler" projesinin imar planları iptal edildi. İşte ayrıntılar...


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


İstanbul'un siluetine bozan Zeytinburnu ilçesindeki 16/9 kulelerini inşa eden Tay Group-Astay Gayrimenkul’ün Etiler'de Boğaziçi geri görünüm ve etkilenme sınırları içinde kalan "Private Residences İstanbul at Etiler" projesi ile ilgili bir son dakika gelişmesi yaşandı. 

Private Residences İstanbul at Etiler projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2021 Eylül'de imar planı değişikliği hazırladı ve planı askıya çıkardı.

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre; Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı  Mesut Toprak’ın yaptığı grup şirketinin yaklaşık 10 bin metrekarelik alanda hayata geçireceği rezidans projesi için, deprem riski sebebiyle yıkılan 60 yıllık Belediye Sitesi’nin yer aldığı parseller konut imarından çıkarılarak 'ticaret ve konut' fonksiyonuna alındı.

Etiler deki Private Residences İstanbul at Etiler projesinin imar planları iptal edildi!

Emsal yani inşaat hakkı 1.6, yapı yüksekliği de en çok zemin+7 kat şeklinde belirlenen proje için İstanbul Büyükşehir Belediyesi, plana süresi içinde itirazda bulundu. 

İtirazı reddedilen İBB, şehircilik ilke ve esaslarına aykırı olduğu sebebiyle imar planının iptali için dava açtı. Davaya bakan İstanbul 9.İdare Mahkemesi, İBB’nin plana itirazının reddedilmesine ilişkin şlemin ve imar planının hukuku uygun olmadığı sonucunu açıkladı. 

Söz konusu imar planı 26 Nisan 2024 tarihinde oybirliği ile iptal edildi.

Etiler deki Private Residences İstanbul at Etiler projesinin imar planları iptal edildi!

Mahkeme kararında, plan değişikliğinin Boğaziçi Kanunu’nun 10.maddesinde yer alan “5 kat ve H:15.50 metre irtifalı konut” sınırının çok üzerinde, zemin+7 kat şeklinde farklı bir yapılaşma hükmü getirdiği belirlendi. Planın, Boğaziçi Kanunu’na aykırı olduğunun altı çizildi. 

Bodrum katlardaki inşaat hakkının emsal dışı bırakılmasının da Boğaziçi Kanunu ile tespit edilen yapılaşma şartlarına aykırı olduğuna dikkat çekildi. 

Plan ile çevre yapılaşma değerleri ve emsallerinin çok üstünde bir yapılaşma hakkı verildiği belirtildi ve yapı ile nüfus yoğunluğunun artacağına vurgu yapıldı. 

Kararda, "Silüeti bozucu etkisinin yanı sıra, plan bölgesine getireceği ek nüfusun bölgeye ilave trafik yükü getirecek ulaşım yoğunluğunu artırıcı etkisi olur" ifadelerine yer verildi. Ayrıca, bu sebeplerle ava konusu imar planlarının, şehircilik ilkeleri ve teknikleri ile planlama esaslarına uygun olmadığı görüldüğünden iptaline ilişkin karar verildi.

Efsane dizi 'Bizimkiler'in çekildiği Kadıköy'deki 50 yıllık binada kentsel dönüşüm anlaşmazlığı! 

İstanbul'daki görüntü dehşete düşürdü! Binalarda çatlaklar, zeminlerde de boşluk oluştu!

Uzmanı önerdi: “Kiralık daire alacaksanız sanayi şehirlerinden alın! 2+1 dairelerin kirası 30-40 bin TL”


 


Geri Dön