13 / 11 / 2024

Eureko Sigorta'nın Altunizade binasını çalışanları tasarladı!

Eureko Sigorta'nın Altunizade binasını çalışanları tasarladı!

Eureko Sigorta, Maslak'taki yerinden Altunizade'ye taşınmadan önce çalışanlarına yeni binanın nasıl olması gerektiğini sordu. Ve yeni binayı çalışanlarının istekleri doğrultusunda tasarladı




Eureko Sigorta, Maslak'taki yerinden ayrılıp Altunizade'de kendi binasına kavuştu. Yeni binada 2 blok ve blokları bağlayan 1 atrium var. Bloklarda 4 kat ayrıca bina altında 2 kat daha bulunuyor. Bahçe dahil toplam 13.500 m2 kullanım alanı, bahçe hariç 7.900 m2 kullanım alanları var. Bu bina da çalışanların isteklerine göre şekillendi. Yeni binada neredeyse duvar yok. Herkes açık ofis şeklinde çalışıyor. Buna yöneticiler de dahil. Özel telefon görüşmeleri yapmak isterlerse rahat rahat konuşabilecekleri küçük odaları var. Bu odalara kırmızı, turuncu, mor gibi canlı renkler verilmiş. Toplantılar için de ayrı odaları bulunuyor. Güneş ışığını alabilmek için bina camla çevrilmiş. Dışarıdan baktığınızda da içeriyi görebiliyorsunuz. Masada çalışmaktan sıkılanlar için ferah bir kütüphane yapılmış. Bina içindeki kablosuz internet bağlantısı sayesinde her yerden çalışılabiliyor. Stres atmak için spor salonu, eğitim ve diğer etkinlikler için de konferans salonunu unutmamışlar. Yeme-içme alanı ve kafeteryaları ise tipik bir şirket yemekhanesinden çok dışarıdaki kafeleri andırıyor. Bütün bunların bu şekilde olmasını tamamen Eureko Sigorta çalışanları istemiş.

Eureko Sigorta'nın yeni binasında yaklaşık 350 kişi çalışıyor. Bu kişilerin yüzde 60'ını Y jenerasyonu oluşturuyor. Yaş ortalamaları 31 ve kadın ağırlıklı bir şirket. Eureko Sigorta Maslak'ta bir binanın birkaç katında çalışırken Altunizade'de yeni yerlerine taşındı. Bu binaya taşınırlarken de çalışanlardan görüş aldılar. Yeni binanın nasıl olması gerektiğine birlikte karar verdiler. Bunun için de her departmandan bir kişi çağırarak 12 kişilik bir komite oluşturuldu. Gelen öneriler hep bu komiteden geçti. Alınacak eşyalar, halılar, renkler, tasarım tamamen 12 kişilik komitenin kararma bağlıydı. Bu şekilde hem çalışanların fikirlerinin alındığını hem de iç iletişimin sağlandığını belirten Eureko Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Özlem Odar, seçimler yapıldıkça komitedekilerin gelişmeleri arkadaşlarıyla paylaştığını söylüyor.

Bir tek bilardo masası eksik
Çalışanların fikirlerini aldıkları bir de Cin Fikir kutuları var. Yeni bina yapılırken bu binadan beklentiler sorulmuş. Gelen cevaplara bakıldığında mimarlara verilen brief dışında bir şey çıkmamış ve önerilerin neredeyse hepsini hayata geçirmişler.

Gerçekleştirilmeyen tek şey bilardo masası olmuş. Açık ofis, kafeterya, günün her saatinde çay kahve içebilme imkanı, açılabilir pencereler, spor salonu gibi istekler yerine getirilmiş. Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri binanın konseptinin önemli olduğunu ama onu değerli kılanın kültürleriyle örtüşmesi olduğunu söylüyor: "Bina değişikliğiyle paralel olarak esnek çalışma, açık ofise geçme ve giyim kuşam değişimi de yaptık. Çalışma düzenimizi değerlerimiz ölçüsünde revize ettik. Eski binada bir plazanın birkaç katında kiracıydık. Burası bize ait. Esnek çalışma ortamına göre dizayn edildi. Çalışma odaları kaldırıldı. Kablosuz internet bağlantımız var. İsteyen bilgisayarım alıp binanın herhangi bir yerinde çalışabiliyorlar. Masada çalışma zorunluluğu yok."

Özel görüşmeler için odalar yapıldı
Yeni binada Genel Müdür dahil herkes açık ofiste çalışıyor. Çalışanların özel telefon görüşmelerini yapabilecekleri boot adı verilen özel odalar tasarlandı. Spor salonu var. Kulüplerin tiyatro, dans gösterilerini sergileyebileceği, şirket içi ve şirket dışı toplantıların düzenlenebileceği konferans salonu çalışanları bir araya getirmek amacıyla tasarlandı. Dış cephesi tamamen cam olan şeffaf binada, her cepheye temiz hava girişine imkan tanıyan açılabilir pencereler bulunuyor. Ayrıca kirli havanın içeride kalmasını engelleyen havalandırma sistemi, otomatik ısıtma ve soğutma sistemi, hastalıkların önüne geçilmesi ve yayılmasını engellemeye yardımcı oluyor. Sürekli masa başında oturmaktan kaynaklanan fiziksel rahatsızlıkları azaltmak için de ergonomik, toksik madde içermeyen ofis malzemeleri kullanılmış.

Çalışanların yüzde 60'ının Y kuşağını temsil eden gruptan olması binanın fiziksel koşullarının belirlenmesinde etkili olmuş. Y jenerasyonunun isteklerine önem verdiklerini belirten Eureko Sigorta İnsan Kaynakları Direktörü Oya Buyan bu kuşağın teknoloji odaklı çalışmak istediğini söylüyor: "Güvenlik nedeniyle sosyal paylaşım sitelerine erişim kısıtlı. İT ekibimiz sayesinde binanın bir kısmını sosyal ağlara erişim için tasarladık. Free Zone adını verdiğimiz alanda bu sitelere girebiliyorlar."

Zeynep Mengi/Hürriyet


Geri Dön