Ekonomi

Euro neden düşüyor?

Euro/TL dolar karşısında gitikçe değer kaybediyor. Dolar düşüşe geçerken yatırımcılar euronun neden düştüğünü merak ediyor. Peki euro neden düşüyor? İşte cevabı... Euro/dolar paritesinin geçtiğimiz günlerde yüzde 1 seviyesinin altına düşmesi ile euro değer kaybetti

Euro/TL kurunda son dakiak gelişmeleri yurt içi ve yurt dışı piyasalarda yakından takip ediliyor. Euro/dolar paritesinin geçtiğimiz günlerde yüzde 1 seviyesinin altına düşmesi ile euro değer kaybetti.

Bu hafta euro dolar paritesi yüzde 1 seviyesinin üzerinde işlem görüyor. Euro genel olarak dolar karşısında oldukça değer kaybetti. 

Euronun değer kaybetmesinin en büyük nedenlerinden biri, Artan doğal gaz fiyatları ve Rusya'nın gaz tedarikini durduracağı korkusu karşısında Euro Bölgesi'ndeki ekonomik istikrarın bozulması gösteriliyor.

Almanya ve İtalya gibi büyük ekonomilerin Rus gazına aşırı bağımlılığı, yatırımcıları  olumsuz etkiliyor.  Ekonomistler, Euro Bölgesi'nde ABD'dekinden çok daha hızlı ve sancılı bir dönemin olduğuna işaret ediyorlar.

Bu düşüş nednelerinin arasına ABD ile Euro Bölgesi arasındaki faiz oranları farkı ekleniyor. ABD Merkez Bankası, enflasyonla mücadele kapsamında ana faiz oranlarını artırma konusunda daha agresif davranıyor.

ABD Merkez Bankası, mart ayından bu yana politika faizini toplam 225 baz puan artırırken, Avrupa Merkez Bankası şu zamaa kadar sadece 50 baz puanlık bir artış yaptı.

ING'nin Almanya ve Avusturya baş ekonomisti Carsten Brzeski; "Para, daha yüksek getirilerin olduğu yere gidiyor," tespitini yapıyor ve ekliyor: "Küresel ekonomideki kasvetli hava ve devam eden belirsizlikler ile baraber yatırımcılar şu anda bazı büyük küresel risklere daha az maruz kaldıkları için, doların sunduğu göreceli güvenliği tercih ediyor." dedi.

EURO KURUNDA SON DURUM

Milyonlarca yatırımcı euro kurundaki son dakika gelişmeleri merak ediyor. Peki euro bugün kaç TL? Euro bugün ne kadar oldu? İşte 31 Ağustos 2022 euro kurunda son dakika gelişmeleri...

Euro dolar paritesi bugün 1,0028 seviyesinde değerleniyor.

Euro kuru alış fiyatu bugün 18,21 TL, satış fiyatı 18,27 TL seviyesinde işlem görüyor.

Euro/TL haftanın üçüncü işlem gününde 0,08 yükselişe geçti.