02 / 05 / 2024

Ev alacaklar dikkat! Hangi masraflar karşınıza çıkacak?

Ev alacaklar dikkat! Hangi masraflar karşınıza çıkacak?

Ev alırken çeşitli masraf kalemleri ortaya çıkabililiyor.  Ev alım satım sürecinde bütçe yönetimi konusunu bilmeniz hesabınızı ona göre yapmanız gerekiyor. İşte ev alırken insanın karşısına çıkabilecek masraflar...



Ev almak ile iş bitmiyor. Şimdi sırada bu eve geçmeden evvel ya da en kısa süre içerisinde yapılması gerekenler bulunuyor. Time Türk'te yer alan habere göre; evin bedeli, alıcının istediği miktar oluyor ve ev alırken yapacağınız en büyük masraf kalemini bu bedel oluşturuyor.

Emlakçı komisyonu

Ev alırken ortaya çıkabilecek masraflardan biri de gayrimenkul danışmanı hizmet bedeli oluyor. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik gereği kapsamında gayrimenkul danışmanları, hem ev sahibinden hem de evin alıcısından ayrı ayrı yüzde 2 + KDV (yüzde 18) oranında hizmet bedeli istenebiliyor. Gayrimenkul danışmanı, alıcı ve satıcı ile anlaşıp daha farklı miktarda hizmet bedeli de alabiliyor.

DASK

Ev alırken tapu devri işleminde DASK yani Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi isteniyor. Bu sigorta, her yıl yenileniyor ve ev alırken alıcının bu sigortayı kendi adına taşıması şartı bulunuyor.

Tapu harcı bedeli 

Alıcı ile satıcıdan alınan ve ev satış bedelinin toplamda yüzde 4 miktarında olan tapu harç bedeli ev alırken yapılan masraflar arasında yer alıyor. Tapu harç bedeli ile ilgili güncel bilgileri e-devlet Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'nün sayfasından öğrenebilirsiniz.

Tapu döner sermaye bedeli

Ev alırken tapu döner sermaye bedelinin de ödenmesi şartı bulunuyor. Bu miktar her yıl ilgili kurumlar tarafından belirleniyor ve tapu daireleri aracılığı ile ödeniyor.

Emlak Vergisi

Her ev sahibi, ev değeri üzerinden hesaplanan Emlak Vergisi ödemek zorunda. Ev aldıktan bir sonraki yıl her yıl bu verginin ödenmesi gerekiyor.

Tadilat masrafları

Satın alınan ya da alınacak ev eğer sıfır değilse beraberinde tadilat masrafları ortaya çıkabiliyor. Satın alınacak evin önceden iyice incelenip tadilat masraflarının hesaplanması, bütçenin en doğru şekilde belirlenmesi gerekiyor.

Çöp Temizlik Vergisi

Ev alırken yapılan masraflar arasında olmasa da ev sahibi olunmasıyla sonra ortaya bir gider daha çıkıyor. Çöp Vergisi olarak da bilinen Çevre Temizlik Vergisi, su tüketimi baz alınıp hesaplanıyor ve yılda iki taksit şeklinde ödeniyor.

Taşınma bedeli

Elektrik, su, doğalgaz ve internet gibi hizmetlerden faydalanmak amacıyla abonelikler açtırmanız gerekiyor. Önceki abonelikleri yeni evinize de taşıyabilirsiniz. Bu konuda taşıma bedeli de masraf olabiliyor.

2020'de ev alacaklar dikkat!

Ev alacaklar bu 10 maddeye dikkat!


Geri Dön