Ev alacaklar dikkat! Kazandıran ipuçları!
Yeni konut alırken dikkat etmeniz gereken birçok husus var. Acele etmemeniz gereken konut yatırımı geri dönülmez bir süreç olabilir. Ev alırken kazandıran ipuçlarını sizler için açıkladık...
Ev almaya karar verdikten sonra dikkat etmeniz gereken noktalar bulunuyor. Almak istediğiniz gayrimenkulün değeri kazanmanıza yol açar. Hesapkurdu'ndan alınan verilere göre, ev alırken dikkat etmeniz gereken ipuçlarını sizler için derledik...
1- Beğendiğiniz evleri karşılaştırın
Konut yatırımı yaparken kaybetmemek için dikkat etmeniz gereken en önemli süreçtte. Ev seçerken verdiğiniz kararlardır. Karar vermeden önce tüm uygun ev seçeneklerini bir ön değerlendirmeden geçirmeniz, ileride oluşabilecek pişmanlığın da önüne geçecektir. Değerlendirme için temel alabileceğiniz ev ölçütleri:
- Bulunduğu konum,
- Fiyatı,
- Büyüklüğü,
- Bulunduğu katı,
- Ulaşım imkânları,
- Satış işleminde emlakçının olup olmadığına dikkat etmelisiniz.
2- Almak istediğiniz evde aracı olup olmadığını kontrol edin
Satın almak istediğiniz gayrimenkulün değerine göre emlak ofisleri yasal olarak yüzde 2 + KDV şeklinde hem alıcıdan hem de satıcıdan komisyon isteyebiliyor. Ödenecek komisyon oranının nispeten yüksek olması ev alımı sırasında yapacağınız diğer masraflarla birlikte harcamalarınızı artıracaktır. Bu nedenle sahibinden bir ev bakmanız masrafları daha da azaltacaktır.
3- Evin krediye uygunluğuna bakın
Kediye uygun olmayan bir ev satın almanız ekspertiz ücreti iade edilmediği için nakit kaybı yaşamanıza da neden olur. emel olarak krediye uygun evin taşıması gereken özellikler:
- Evin kat irtifakı veya mülkiyeti olmalı,
- Yeni yapılan bir konut ise çoğu banka için en az yüzde 80 oranında tamamlanmalı,
- Sonradan evin projesine aykırı değişiklik yapılmamış olmalı,
- Ev tapusunda niteliği “mesken” olarak geçmeli ve kullanılmalı,
- Evin tapusu hisseli ise tüm hissedarlar paylarının satışını yapmalı,
- Alım yapılacak kişinin, anne, baba, kardeş ve kardeş çocukları olmaması gerekiyor.
4- Evin piyasa değerini öğrenin
Evin fiyatını tam olarak belirlemek kolay bir işlem olmuyor. Ekspertiz firmalarının da kullandığı “muadili ev” ve “kira fiyatlarına” göre ev değeri belirleme yöntemlerini kullanabilirsiniz. Bu iki yöntemi ayrı ayrı uygulayıp çıkan fiyatların ortalamasını almanız durumunda evin fiyatını sağlıklı bir şekilde belirlemenize neden olur.
5- Evin ipotek veya hacizi olup olmadığını sorun
Evin üzerinden haciz kaydı olması durumunda, haciz kalkmadığı sürece kredili ya da kredisiz olarak hiçbir şekilde evin tapusunu alamıyorsunuz. Evin ipotekli olması durumda ise ipoteği kabul ettiğiniz sürece tapuyu üzerinize alabilirsiniz.
6- Evde kiracı varsa sözleşme şartlarını değerlendirin
Almak istediğiniz evde eğer kiracı oturuyorsa mevcut kira sözleşmesi şartlarını incelemeniz gerekir. Evi satın aldığınızda sözlü olarak bile yapılsa kira sözleşmesini de yasal olarak aynı şartlar ile almış olursunuz. Kira sözleşmesi devam eden kiracıyı çıkarmak istemeniz durumunda, yeni ev bulması için yasal olarak 6 ay gibi bir süre tanımanız gerekiyor.