13 / 05 / 2024

Ev alacaklar dikkat! Konut fiyatları düşecek mi? Uzmanlardan kritik açıklama! 

Ev alacaklar dikkat! Konut fiyatları düşecek mi? Uzmanlardan kritik açıklama! 

"Konut fiyatları neden bu kadar arttı? Nereye kadar böyle gidecek?" soruları son günlerde sık sık gündeme geliyor. Peki konut fiyatları düşecek mi? Uzmanlar konuyu değerlendirdi. İşte ayrıntılar...



GYODER BAŞKANI MEHMET KALYONCU

Ev alacaklar dikkat! Konut fiyatları düşecek mi? Uzmanlardan kritik açıklama! 

"Metrekare başına inşaat maliyeti en az 800 dolar, arsa payı da yüzde 50 ile 800 dolar; toplam maliyet en az 1600 dolar oldu" açıklamasında bulunan Mehmet Kalyoncu, inşaat maliyetindeki artışların fiyatları etkilediğine, iç ekonomide arz ve talep durumunun çözülmesi gerektiğini belirtti. Mehmet Kalyoncu, konuyla ilgili "Manilerden biri arsa. Arsanın geliştirme bedeli yüzde 50. Yüzde 20'ye inmesi lazım" şeklinde konuştu. 

"İnşaat malzemelerinde açıklanamayan fiyat artışları... Ve eğer bugün önlem almazsak iş gücü problemi... Bir kule, vinç operatörü, kamyon operatörü bulmakta zorluk çekiyor bütün sektör. Bu manileri ortadan kaldırmamız lazım" diyen Kalyoncu, bu durumlar ortadan kaldırılırsa erişilebilirliğin artacağına dikkat çekti. Bazı malzeme üreticilerinin enflasyon üstünde zam yaptığının altını çizen Kalyoncu, "Bunu herkes biliyor. Günün sonunda bu konuta erişebilirlikte problem oluşturuyor. Bunların olmaması lazım. Maliyetle ilgili endeks yayınlanıyor, buna bakılır, enflasyona bakılır, bu firmaların fiyatlarına bakılır... Yüzde 400, yüzde 500'lere varan zamlar var" ifadelerini kullandı. 

KONUTDER BAŞKANI ALTAN ELMAS:

Ev alacaklar dikkat! Konut fiyatları düşecek mi? Uzmanlardan kritik açıklama!  

"Türkiye'de ve İstanbul'da konut fiyatlarının TL bazında artmaya devam edeceğini öngörmekteyiz" diyerek açıklamasına başlayan Altan Elmas, enflasyonlu ortamda fiyatların gerilemesi ya da artış hızının hızlıca düşmesinin kolay olmadığını aktararak belirli bir zamana ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Elmas, "Beklenti enflasyonu da maliyet artışlarından bağımsız her şeyin fiyatını yukarı itiyor. Konut fiyatlarının yükselmesinin en önemli sebebi maliyet artışları ve aynı zamanda arz eksikliği" açıklamasında bulundu ve ikisinin bir araya gelmesiyle fiyatların çok hızlı yükseldiğini dile getirdi. 

Elmas, üçüncü faktöründe enflasyon sebebiyle konut alımına yönelen bir talebim oluşması olduğunu belirterek, "Başkaca daha farklı etkenler olabilir ama kanaatimce temel sebep bunlar" şeklinde konuştu.

"Konut fiyatları ve üretimi 2018 yılında çöktüğü için uzunca bir süre çok uygun fiyatla yoluna devam etti" diye konuşan Elmas, döviz kurunda yaşanan artışların, maliyete yansımasına rağmen fiyatlara yansımasının geciktiğini vurguladı. 

"Pandemi etkisiyle tüm dünyada emtia fiyatları da ayrıca dolar bazında yaklaşık ikiye katladı. Bu etkileri zamanla konut fiyatlarına yansıması beklenirken arz eksikliğiyle birlikte çok hızlı gerçekleşti" diyen Altan Elmas, "2016 yılında dolar bazında zirve yapan konut fiyatları 2018 sonrası çökmüş, 2021'den itibaren de tekrar toparlamış vaziyette" açıklamasında bulundu. 

2016'da Türkiye'de 801 dolar/metrekare olan ortalama konut fiyatları, 2022 Ağustos'ta 836 dolar/metrekare oldu.  İstanbul yine 1.460 dolar//metrekare iken 2022 Ağustos'ta 1.360 dolar//metrekare olarak gerçekleşti. 


Geri Dön