21 / 05 / 2024

Ev alacaklar dikkat! Konut fiyatlarında ‘acil’ gevşeme!

Ev alacaklar dikkat! Konut fiyatlarında ‘acil’ gevşeme!

Piyasalarda seçim öncesi yavaşlayan hareket, satılık konut tarafında da kendini göstermdeye başladı. Konut fiyatlarında yeni bir yükseliş veya düşüş yok. Fakat acil satılık ilanlarında yüzde 5’e kadar bir gevşeme fark ediliyor.



DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR

Ülke genelinde konut satışları senenin başındaki düşüş grafiğini sürdürüyor. Mart ayında bir önceki seneninn aynı ayına göre yüzde 21.4 daha az konut satıldı. Mega kent İstanbul’da bu düşüşün payı ise yüzde 24 olarak gerçekleşti. 

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, seçim arefesindeki bu alıcı konumunun normal olduğunu dile getirirken, “Piyasalarda bir beklenti var. Söz konusu bu süreç seçime kadar devam edecek. Herkes öncelikle öngörülebilir bir piyasa istiyor. Aksi halde zaten insanların konut ihtiyacı devam ediyor ama buna karşılık yeterli ürün yok. Ulaşmak için harekete geçse de bu defa da bankaların yüksek kredi faiz oranları ile karşılaşıyor. Üstelik bankalar, konuta erişimi kolaylaştırmak amacıyla yapılan kampanyalara karşılık oldukça az kişiye kredi kullandırdıkları nedeniyle beklenti karşılanamıyor” diye konuştu.

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklama konut alımında bir yavaşlama evresinin olduğunu söylerken seçim öncesi belirsizlik döneminin tüm karar alma süreçlerini etkilediğini kaydetti. Hakan Akdoğan, “Piyasalarda herkes durumu izleyip sonucu görmeye odaklandı. Mesele elbette 14 Mayıs seçimlerini kimin kazanacağı öngörüsü değil. Seçimlerin sonuçlanmasının beklenmesi. Konut alıcısı olduğu kadar konut geliştiricisi de bu sürecin geçmesini bekliyor” dedi.

Ev alacaklar dikkat! Konut fiyatlarında ‘acil’ gevşeme!

‘TOKİ ÜRETİMİ HİSSEDİLEBİLİR’

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam da yaptığı açıklamaada bu beklemenin ortamına karşılık fiyatlarda düşüş olmadığını, fakat ‘aksiyonlu’ fiyat artışlarının da yaşanmadığını dile getirdi. Piyasanın seçimlerden sonra rahatlamasını beklediklerini kaydeden Akçam, “İhtiyacı olanların konuta erişimini sağlamak ve fahiş artışlardan piyasayı korumak lazım. Diğer taraftan özellikle özel bankaların konut kredi faizlerinde yeni bir yükseliş var. Söz konusu bu durum, konuta erişimi de zorlaştırıyor. Fakat deprem bölgesinde konutlar inşa edilmeye başlandı ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı aynı zamanda ülke genelinde de çalışmalarını artırmak istiyor. Tüm bunlarla beraber fiyatlar da düşebilir” diye konuştu.

Prof. Dr. Ahmet Ercan deprem bölgesini işaret etti: 2-3 yıl sürecek!

Aile Bakanlığı 2.431 personel alımında adeta Nisan 2023 müjdesi geldi! Açıklanan bu başvuru tarihini sakın kaçırmayın!

Yaşlılık aylığı, engelli maaşı, evde bakım yardımında son dakika! Maaşlara yeni zam var mı?


Geri Dön