30 / 04 / 2024

Ev alacaklar dikkkat! Uyanık emlakçılar iş başında!

Ev alacaklar dikkkat! Uyanık emlakçılar iş başında!

Hareketlenen konut satışları fırsatçı emlakçıları da canlandırdı. Fırsatçı emlakçılar vatandaşa gördüğü daireden başka evi satıyor ya da komisyonunu alıcıdan alıyor.



Deprem ve düşen konut faizler nedeniyle konut satışları yeniden canlandı. İpotekli konut satışları ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 525.1 yükselerek 50 bin 411 oldu. Akşam Gazetesi'nden Özgül Öztürk'ün haberine göre; ev sahibi olmak isteyen pek çok vatandaşın ise portföylerini ortak kullandırarak tekelleşen fırsatçı emlakçılar yüzünden hevesi kursağında kaldı. 

Emlakçıların en çok kullandıkları dolandırıcılık yöntemleri ise şu şekilde: “Gerçeği yansıtmayan düşük fiyatlı ilanlarla vatandaşı ofislerine çekip, başka gayrimenkullere yönlendirmek, diğer emlakçılarla işbirliği yapıp, ev sahibi ve kiracının yerine fiyat belirlemek, evin büyüklüğü konusunda yalan söylemek.” 

TAPU FOTOKOPİSİNİ ALIN 

Esenyurt’ta bulunan bir projeden 1+1 bir daire almak için emlakçının kapısına giden Ersan Tanışman isimli vatandaşın başına gelenler Türk filmlerindeki sahneleri hatırlattı. Emlakçıya gidip 59 ve 54 metrekare büyüklüğüne sahip 1+1  2 daireyi gezmek istediğini söyleyen Tanışman, “Emlakçı bana C Blok’taki 59 metrekarelik bir daireyi gösterdi. 54’lüğü ise ‘kiracı müsait değil, ama aynı daire’ deyip göstermedi.104 bin TL’lik bu daireyi beğendim ve satın aldım. Eve gelip tapuyu incelediğimde 54 metrekareliği sattığını gördüm. İnsanlara tavsiyem evi almadan önce mutlaka tapu fotokopisi alıp incelesinler” ifadelerini kullandı.

İÇİMİZDEKİ MİKROPLARI KANUN TEMİZLEYECEK

Emlak sektöründe yaşanan sorunları çözmek için çalışmalarda bulunan hükümet 5 Haziran 2018’de ‘Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği’ni açıkladı. Temmuz 2020’ye kadar geçiş süresi belirlenen yönetmelik kapsamında aralarında yer alan mikropların temizleneceğini söyleyen İstanbul Emlakçılar Derneği Başkanı Yaşar Ovalı, “Dolandırıcı emlakçılarla karşılaşanlar Emlakçılar Odası’na şikayet etsinler” diye konuştu.

BU HİLELERE DİKKAT!

- Kiracı evi göstermiyor deyip başka bir daireyi almaya ikna ediyorlar.

- Bütçesinin çok üzerinde bir evi gösterip düşük olanına razı ediyorlar.

- Evin satış bedelinin üzerine kendi geliri ve diğer emlakçının komisyonunu ekliyorlar.

- Portföylerini ortak kullanıp tekel gibi hareket ediyorlar.

- Satılık eve ait olmayan farklı görseller kullanıyorlar.

- Evin metrekaresini farklı gösteriyorlar. 

WHATSAPP GRUPLARI BİLE VAR 

Halkalı Atakent bölgesinde satılık ev arayan Eylül Deniz isimli bir vatandaş ise internette yer alan konut satış platformlarında olduğu daire ilanları için emlakçılara bakıyor. Aynı evi 10 ayrı emlakçının sattığı ve her emlakçının portföyünü bir diğeriyle paylaştığını söyleyen Deniz şu açıklamalarda bulundu: “Hangi emlakçıyı arasam, hangi eve baksam diğer emlakçıların da haberi oluyor. Aralarında bir WhatsApp grubu kurmuşlar. Numaramı, mesleğimi birbirleriyle paylaşıp, belli bir fiyatın altına inmemek konusunda anlaşmışlar. Evi hangisinden alırsam, diğer emlakçılarla komisyonu paylaşıyorlar. Randevu aldığımda ilanda verilen evle aynı olmadığını gördüm, fotoğraflar o eve ait değil. Böylece ev sahibi de emlakçılar da kazanıyor. Olan istediği konutu değerinin üzerinde almak zorunda kalan ve hem ev sahibi, hem de kendi adına komisyon ödeyen bizlere oluyor.”


Geri Dön