25 / 07 / 2024

Ev alacaklara müjde! Uygun fiyatlı konutlar için kapı aralandı! 

Ev alacaklara müjde! Uygun fiyatlı konutlar için kapı aralandı! 

BDDK’nın yüzde 10 peşinle ev sahibi olma imkânı sağlamasının, üretimi, lüks konuttan uygun fiyatlı konuta yönlendireceğine ve fiyat yükselişlerini de engelleyeceğine dikkat çekildi. İşte ayrıntılar...


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Sektör temsilcilerine göre bu düzenlemeyle beraber daha uygun fiyatlı konut projelerinin üretimi çoğalacak. Daha önce lüks projelere öncelik veren inşaat firmaları, dar ve orta gelirli vatandaşın da dahil olabileceği işlere girebilecek. Yeni Şafak'tan Mehmet Ali Parto'nun aktardığına göre; özellikle 1 milyon Türk Lirası'na kadar olan konutta, rakamın yüzde 90'nın krediyle temin edilmesi yani yüzde 10 peşinatla satın alabilme imkanı sektördeki projelerin içeriğinin de değişmesine neden olacak. Aynı zamanda Türkiye'deki konut satışlarının yüzde 70’inin ikinci el olduğuna dikkat çekilirken, söz konusu kararla ev fiyatlarında artışın kontrol altına alınması da hedefleniyor. 

Ev alacaklara müjde! Uygun fiyatlı konutlar için kapı aralandı!  

Sektör temsilcilerine göre, bu düzenleme aynı zamanda sosyal konut üretimini yükseltmeyi de amaçlıyor. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, konuyla ilgili açıklamasında "Kararın 1 milyona kadar olan kısmı çok önemli. Burada 2 amaç var; birincisi 10 milyon ve üstü kredi kullanan kişi zaten varlıklıdır ve devlet bu kişiye ‘Kredi kullanmana gerek yok’ diyor. İkincisi de inşaatçılara, müteahhitlere lüks konut yerine, sosyal konuta yönelin diyor. Tabi ki büyük oranda yalıtım ve izolasyona da teşvikin kararda etkisi var" ifadelerini kullandı ve buna bağlı oalrak ev fiyatlarının düşebileceğine, bu kararın insanları sosyal konuta yönlendirebileceğine vurgu yaptı. 

Ev alacaklara müjde! Uygun fiyatlı konutlar için kapı aralandı!  

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı ve TOBB Türkiye İnşaat Müteahhitleri Meclis Başkanı Tahir Tellioğlu da kararı olumlu bulduklarının altını çizerek, orta ve alt gelirlilerin konut almasını sağlayacak bir düzenleme olduğunu belirtti. 

Ev alacaklara müjde! Uygun fiyatlı konutlar için kapı aralandı! 

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, BBDK’nın konut kredilerinde son yaptığı düzenlemenin, daha uygun fiyatlı ve sosyal konut üretimine teşvik olacağını vurguladı. "Yeni düzenleme inşaat firmalarını şüphesiz bu kategoride daha fazla arza yönlendirecektir. Ancak arsa maliyetlerini de unutmayalım. Uygun kredi imkanlarının yanısıra arsa üretimini de bu konuda gündemimizin ilk sırasına koymalıyız" diyen Avdagiç, konutu etkileyen en unsurun arsa maliyeti olduğunun altını çizdi ve ilçe belediyelerinin konut arsası üretmesi gerektiğine, belediyelerin imar uygulamalarında daha hızlı olması gerektiğine ve maliyet yükselticili yaklaşımları gündemden kaldırmalarının gerektiğine dikkat çekti. 

Avdagiç, "Ticari imarı olan parseller ticaret/konuta dönüştürülmeli. Kullanılmayan ticari alanlar konut olmalı" değerlendirmesinde bulunarak açıklamasını sonlandırdı. 

Ev alacaklara müjde! Uygun fiyatlı konutlar için kapı aralandı! 

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, BDDk'nın attığı adımıkonut temininin finansmanını sağlamak için önemsediklerinin altını çizerek, "Kredi imkanlarının uygun ve cazip hale getirilmesi, sosyal konut üretiminin artması için yeterli değil ama önemli bir adımdır. Ucuz konut üretiminin en önemli özelliği erişilebilir fiyattır. Ucuz ve yüklenebilir kredi ise ikinci önemli adımdır" ifadelerini kullandı. 

Bu çerçevede öncelikle uygun arsa ve düşük maliyetli üretimin devreye alınması gerektiğini belirten Durbakayım, diğer taraftan BDDK’nin konut üretimine sağlayıcı bir diğer önemli katkı da üreticinin üretim maliyetini destekleyici hamleler olabileceğini vurguladı. Durbakayım, konuyla ilgili açıklamasını "Konut üreticisinin finansal anlamda güçlendirecek kredilerin sağlanması bu adımların ilki olabilir." diyerek tamamladı. 

Otobüs bileti fiyatlarına dev zam! Fiyatlar şaşkına çevirdi! Metro, Pamukkale, Kamil Koç 26 Haziran 2022 fiyat listesi!

Asgari ücrette yüzde 45 zam formülü! Asgari ücret kaç lira olacak? Bu rakamı duyan inanamadı! 

Mutfak tüpüne büyük zam! Büyük tüp fiyatları patladı! Aygaz, İpragaz, Milangaz 26 Haziran 2022 fiyat listesi!

Altın fiyatlarında sıcak gelişme! Gram altın, çeyrek altın ve tam altın kaç TL? 26 Haziran 2022 altın fiyatları...


Geri Dön