29 / 04 / 2024

Ev alamayan arsaya hücum ediyor!

Ev alamayan arsaya hücum ediyor!

Konut fiyatlarındaki artış, konut kredilerindeki faiz oranı ve depreme dayanıklı bina arayışı vatandaşın yatırım tercihini değiştirdi.



Gazete Duvar'ın köşe yazarı Süleyman Karan Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri kaleme aldı. Ayrıca Karan "Son şansını kaçırma: Ev alamıyorsan arsa al" başlıklı yazısıyla konut piyasasını değerlendirdi. 

Emlak piyasasındaki durgunluğun artarak devam ettiğine dikkati çekilirken, konut alamayanların ve bir ölçüde birikimi olanların, arsaya hücum edildiği kaydediliyor.

EMLAK PİYASASINDA DURGUNLUK 

"Emlak piyasasında durgunluk artarak sürüyor" diye ifade eden Karan "Konut kredisi faizlerinin oranı, bölgesel yapı stokundaki eşitsizlikler, konut fiyatlarındaki köpük, depreme dayanıklı bina arayışı ve en önemlisi orta ve dar gelirlinin artık ev sahibi olma hayalinin tükenmesi, bu gelişmedeki en temel unsurlara vurgu yaptı...

 Ev alamayan arsaya hücum ediyor!

İşte Karan'ın o yazısı...

Ocak-ekim döneminde 2 milyon 419 bin 981 gayrimenkulün el değiştirdiğine dikkati çeken Karan, "Bu satışların 993 bin 835’ini konutlar oluşturdu. Konut satışları 10 ayda 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 14.3 düşüş gösterdi. Konut alamayan ve bir ölçüde birikimi olanlar, arsaya hücum ediyor şimdilerde. Tarla, arsa ve ticari gayrimenkul satışları son on ayda 1 milyon 426 bin 146 adetle tüm zamanların en yüksek ocak-ekim dönemi rakamına erişti. 

Artış oranı yüzde 2.5 oldu. Toplam satışlar içerisinde konut dışı taşınmazların payı ilk kez yüzde 58.9'a ulaşırken, ekimde bu oran yüzde 62.2 oldu. 

Ocak-ekim dönemi konut dışı satışların payı önceki 5 senede yüzde 44.3 ile yüzde 54.5 arasındaydı."

NE OLMUŞTU?

Konut satışlarındaki düşüşe karşın tarla, asra ve iş yeri satışları 2023'ün ilk 10 ayında 1,4 milyonu aşarak rekor kırdı.

Tarla, arsa, ve iş yeri satışlarında tüm zamanların en yüksek rakamına ulaşıldı.

Konut satışlarında gerileme devam ederken arsa, tarla ve iş yeri satışları tüm zamanların en yüksek ocak-ekim dönemi rakamı olan 1,43 milyon adedi buldu.

Konut dışı gayrimenkul satışları 2023'ün ilk 10 ayında yıllık bazda yüzde 2,5 artarken, toplam satışlar içerisinde arsa, tarla ve ticari gayrimenkullerin payı (ocak-ekim dönemi) ilk kez 58,9'a yükseldi.

Milli Emlak'tan Yalova'da yüzde 20 indirimle 4 kat imarlı arsa!

Ankara'da yatırımcılar en çok bu ilçelere yatırım yapıyor! 


Geri Dön