06 / 05 / 2024

Ev alanlar hangi yasal işlemleri yapmalı?

Ev alanlar hangi yasal işlemleri yapmalı?

Ev alanlar ya da yeni ev sahibi olanların yapması gereken bazı işlemler bulunmaktadır. İşte Ev alanlar hangi yasal işlemleri yapmalı? detaylı yanıtları!



TAPUDA YAPILACAK İŞLEMLER NELERDİR?

Tapuda yapılacak işlemler;

• Rayiç bedelinizi belirledikten sonra alıcı ve satıcının yüzde 2’şer tapu harcını, tapunun anlaşmalı olduğu bankaya tapu döner sermaye bedeli şeklinde belirterek yatırması gereklidir.

• Harçlar yatırılmalı ve bunun ardından da gerekli evraklarla tapuya başvuruyorsunuz.

TAPUDA GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

Tapu için gerekli evraklar;

• Kimlik aslı ve fotokopisi kişinin yanında olmalıdır.

• Fotoğraf ama satıcının bir, alıcının iki fotoğrafı olmalıdır.

• Tapu aslı ve fotokopisi

• “Evin vergi borcu yoktur” yazısı  yani rayiç bedel alınırken belediyeden alınmalıdır.

• Kredi kullanılacaksa bankanın ipotek evrakları

• DASK poliçesi

Tapuya evraklar teslim edildikten sonra, aynı gün içinde satış işlemi yapılır ya da randevu ile yaklaşık iki günde işlem tamamlanır.

Satın alınan gayrimenkul; tapu işlemleri ve ev satışından sonra belediyeye bildirim gibi işleri de beraberinde getirmektedir.

Tapu harcı ilk sırada gelmektedir. Gayrimenkulün satışından sonra evin bağlı bulunduğu Tapu Müdürlüğü’ne evin alım satım bedelini beyan ederek tapu harcı yatırmalısınız.

Bir mülk dosyası Hazırlamalısınız. Ev sahibi olduktan sonra her yıl ilgili kurumlara belirli ödemeler yapılır. Gerekli belgelere hemen ulaşabilmek için sahibi olduğunuz mülk ile ilgili bir dosya hazırlanmalıdır.

Belediyeye bildirim Unutulmamalıdır. Tapu Müdürlükleri ile tapu alındıktan sonra yapılması gereken ilk işlem belediye bildirimidir. Miras ile edinilen gayrimenkuller için de bu durum geçerlidir.

İkametgah değişikliği yapılmalıdır. Yeni bir ev aldıktan sonra yapılacak şeyler arasında unutulmaması gereken konulardan biri de ikametgah değişikliğidir. Yasa gereği, yani zorunlu olarak alınan eve yerleşildiği zaman ikamet adresi de yeni eve taşınmaktadır.

Daha sonra abonelik süreci başlamalıdır. Elektrik, doğalgaz, su ve internet gibi aboneliklere başvurarak ya da var olan abonelikleri yeni ikamete taşıyarak bu hizmetlerden yararlanabilirsiniz.

Doğal gaz Ağustos tarifesi yayımlandı! İşte detaylar!

Satış işlemleri için gerekli belgeler nelerdir?

Babadan ev tapusu nasıl alınır?


Geri Dön